Exclusiv Legăturile cu Rusia ale unui om-cheie din anturajul lui Călin Georgescu, fost ofițer de informații în structurile MApN
0Procurorii au făcut percheziţii marți, 11 februarie, la „Pământul Strămoșesc”, asociația cu nume legionar fondată de Călin Georgescu împreună cu Bogdan Vacusta, un fost ofițer de informații din MApN. Iar investigația „Adevărul” arată legăturile lui Bogdan Vacusta cu Rusia.

Numele asociației „Pământul Strămoșesc” este legat de o revistă legionară din perioada interbelică. Cofondatori sunt Bogdan Vacusta, un fost ofițer din MApN (unde a activat în perioada 2002-2015, în structuri ale Direcției generale de informații a Apărării), şi Ovidiu Hurduzeu, fost candidat AUR la Senat în Ilfov în 2020. Surse din cadrul Băncii Naționale a României au declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că Bogdan Vacusta și-a dat demisia în 2022 din asociația lui Călin Georgescu și că din 2023 lucrează în calitate de consultant pentru BNR.
Într-o postare pe TikTok, Dan Andronic, patronul Evz.ro, spune că Bogdan Vacusta a trebuit să plece din MApN pentru că „erau suspiciuni privind relația sa cu zona rusească”. Ulterior, conform lui Dan Andronic, Bogdan Vacusta a ajuns la Londra, unde a colaborat cu un oligarh rus. „Bogdan Vacusta a făcut un masterat la Moscova în criptomonede, după care s-a întors la Londra și apoi a revenit în România. Este un personaj cu ramificații în zona Moscovei”, mai spune Dan Andronic.
Conform datelor obținute în exclusivitate de „Adevărul” din Marea Britanie, Bogdan Vacusta a stat într-adevăr o perioadă la Londra, înființând acolo o firmă încă din 2013, când lucra la MApN. Conform datelor oficiale de la autoritățile britanice, firma se numea Elco Management Ltd și a fost dizolvată după câțiva ani, în martie 2016.
Însă, după cum spune Legea 80/1995 privind îndatoririle şi drepturile cadrelor militare la articolul 30, cadrelor militare în activitate le este interzis:
a) să îndeplinească alte funcţii decât cele în care sunt încadrate, cu excepţia cumulului prevăzut de lege, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale;
b) să fie asociat unic ori să participe direct la administrarea sau conducerea unor organizaţii ori societăţi comerciale, cu excepţia celor numite în consiliile de administraţie ale regiilor autonome şi societăţilor comerciale din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, din cadrul industriei de apărare sau în legătură cu aceasta.
Altfel spus, Bogdan Vacusta nu avea voie să își facă firma în 2013, când încă lucra la Ministerul Apărării Naționale. Cu toatea acestea, el și-a deschis societatea la Londra, fiind asociat unic, și a închis-o în 2016, după ce a plecat din MApN.







Contactați de „Adevărul”, reprezentanții MapN au confirmat că legea nu permite militarilor în activitate să fie asociați la o firmă, adăugând că vor verifica, în baza documentelor privind firma de la Londra, dacă Bogdan Vacusta a încălcat legea. „Adevărul” a trimis în acest sens o solicitare scrisă MapN în baza Legii 544/2001, însă nu a primit răspuns până la ora redactării acestui articol.
Bogdan Vacusta, la o conferință cu zeci de oficiali și bancheri ruși
Pe internet este publică o fotografie cu Bogdan Vacusta din aprilie 2013, de la evenimentul Horasis Global Russia Business Meeting, desfășurat la Limassol, în Cipru. La explicația fotografiei, Bogdan Vacusta a fost trecut drept manager al firmei Elco Construct din Turkmenistan.
Conform prezentării post-eveniment făcute de către organizatori, „Global Russia Business Meeting a prezentat o excelentă pentru liderii de afaceri să discute rolul important al Rusiei ca o forță conducătoare în economia mondială. Structurile politice, sociale și economice ale Rusiei sunt cu siguranță într-o schimbare majoră. Participanții au examinat economia Rusiei în termeni de strategii de creștere, inovație, tehnologie, resurse naturale, responsabilitate socială și mediu”.
Printre organizatorii evenimentului din aprilie 2013, la care a participat Bogdan Vacusta, s-au numărat Asociația Liderilor de Afaceri Ortodocși, Camera de Comerț și Industrie a Moscovei, Agenția de Promovare a Investițiilor și Exportului din Moscova (MIEPA). Printre participanții de atunci au fost Mikhail Kuzovlev – președintele Băncii Moscovei, și Ilya Ponomarev, membru al Dumei de Stat din Rusia, devenit după 2016 un opozant al lui Vladimir Putin. Tot la acel eveniment au fost premiați și mai mulți oameni de afaceri ruși.
Iar Bogdan Vacusta chiar apare cu un citat în broșura realizată după evenimentul din Cipru.
„Poziția noastră de lideră în exporturile de țiței și gaze nu este sigură pentru că lumea trece la consumul de GPL și gaze de șist”, a declarat la evenimentul din 2013 Mikhail Gurfinkel, Chief Development Officer Americas, Basic Element, SUA.
Moment în care Bogdan Vacusta a continuat: „Rusia trebuie să faciliteze accesul extern la exploatarea țițeiului pentru a contrabalansa această tendință”.
Asociația a avut pierderi în ultimii ani
Pe site-ul asociației fondate de Călin Georgescu este trecut faptul că ar avea sediul în comuna Marginea, din județul Suceava, la numărul 1110. Numai că la o simplă căutare se poate constata, atât pe Google, cât și pe Google Maps, că acest număr nu există.
Deși a fost creată în 2021, Asociația Pământul Strămoșesc și-a făcut cont de Facebook tocmai în iulie 2024, cu trei luni înainte de începerea campaniei electorale. Pagina de Facebook are 1.000 de urmăritori și îl promovează în procent majoritar pe Călin Georgescu.
Pe TikTok, asociația fondată de Călin Georgescu are peste 18.000 de urmăritori și peste 244.000 de aprecieri. Pe acest cont, creat în septembrie 2022, sunt nu mai puțin de 97 de clipuri ce îl promovează pe Călin Georgescu
În 2021, anul înființării, asociația a avut un profit/excedent de 27.201 lei. În 2022 a avut pierderi de 13.145 lei, iar în 2023 pierderile s-au cifrat la 10.776 lei.
Asociația a distribuit pe Facebook și o postare pe YouTube a lui Călin Georgescu din septembrie 2024, postare cu titlul „Să avem credintă: schimbarea se apropie! Călin Georgescu de vorbă cu micii producători din Moldova” și în care acesta le transmite un mesaj cu tentă mesianică producătorilor: „Felicitări pentru ce faceți. Și țineți minte: ăsta e momentul crucial. Trebuie să avem credință, pentru că schimbarea se apropie”.
Într-o postare din 25 ianuarie a.c., asociația promovează un spectacol al lui Dan Puric, cunoscut pentru afinitățile sale pentru Rusia. În 2016, Dan Puric a fost prezent la Constanța la crearea Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, condusă de Florin Dobrescu, un susținător al Mișcării Legionare, ca și soția sa Ioana Dobrescu, ce are la profilul de Facebook o icoană cu Corneliu Zelea Codreanu.