Noi modificări privind impozitarea pensiilor speciale. Puterea vine cu precizări UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleșii Puterii au revenit cu o altă formă a amendamentelor privind impozitarea pensiilor speciale, după ce în prima variantă formularea trimisă pentru dezbatere la comisiile de specialitate era una care, prin prevederi, se referea inclusiv la cele pe contributivitate.

Ciuca - Ciolacu - Kelemen Hunor FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE Comisiile de specialitate din Senat au dat raport de admitere la proiectul privind pensiile speciale. Miercuri va fi dat și votul din plen.

UPDATE Reprezentanții PSD, PNL și UDMR au revenit cu o altă formă a amendamentelor pe care să le susțină în comisiile reunite, fiind aduse clarificări ale privind impozitarea acestora. Mai precis, a avut loc modificarea articolului 101, alieantul (2), litera b: „pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității, se aplică cota de impunere de 15%”.

-----

Printre amendamentele depuse de grupurile parlamentare ale PSD, PNL și UDMR, sunt unele care prevăd și modificări ale Codului Fiscal, adică modul de calcul a impozitului. 

Concret, articolul 101 din Codul Fiscal ar urma, dacă în comisiile de specialitate sunt acceptate modificările, să aibă următoarea formă.

Art. 101 - Calculul impozitului din venitul din pensii și termenul de plată

(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuării plății pensiei, de a îl reține și de a îl plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reținut este impozit final.

(2)Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii astfel:

a) pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;

b) pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, se aplică cota de impunere de 15%.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2) lit.b), în situația în care, cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum.”, prevede amendamentul depus.

Pe de altă parte, în prezent primele două alineate ale articolului 101 ale Codului Fiscal prevăd că:  „(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reține și de a-l plăti la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.

(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.”

Doi specialiști ai PNL din zona de Finanțe au confirmat că prin modul cum are loc formularea amendamentelor are loc introducerea impozitării progresive a tuturor pensiilor, nu doar a celor speciale. fiind sceptici privind faptul că partidul lor va susține până la final amendamentul.

Modificarea pentru magistrați 

Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor e modificată și ea, astfel încât să eliminată prevederea că pensiile „se actualizează procentual ori de câte ori se majorează indemnizația de încadrare brută lunară pentru judecătorii sau procurorii în activitate”.

Noua formă este următoarea, potrivit amendamentelor consultate de „Adevărul”. „Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate şi pensia de urmaş, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.”, prevede amendamentul

Un amendament care prevedea instituirea de noi categorii de pensionari speciali a fost eliminat în amendamentele pe care le-au depus cei din PSD, PNL și UDMR.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul- șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precum și membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii pot beneficia, după expirarea unui mandat întreg, de pensia de serviciu, în cuantumul stabilit la alin. (1)”, e articolul care a fost eliminat.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite