Voma de balenă l-a îmbogăţit pe un englez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambra, provenită de la balene, este o substanţă folosită în industria parfumurilor FOTO Shutterstock
Ambra, provenită de la balene, este o substanţă folosită în industria parfumurilor FOTO Shutterstock

Un bărbat îşi plimba câinele pe o plajă din Marea Britanie când a dat peste o substanţă ciudată, care se formează în intestinul balenelor, şi despre care a aflat ulterior că i-ar putea aduce aproape 40.000 de euro.

Cine ar plăti zeci de mii de euro pe voma de balenă? Răspunsul vine de la industria parfumurilor. Substanţa, deşi miroase îngrozitor, devine mult mai plăcută atunci când se usucă la soare, şi poate fi folosită la intensificarea şi prelungirea mirosului unui parfum.

Câinele lui Ken Wilman a simţit substanţa, cunoscută sub numele oficial de „ambră“, când se plimba pe plaja Morecambe din Anglia împreună cu stăpânul său. Wilman s-a dus să verifice ce găsise câinele său, a cules de jos un obiect asemănător cu o piatră, l-a mirosit şi apoi l-a aruncat. Stăpânul câinelui a mărturisit pentru BBC că „atunci când am luat piatra de jos şi am mirosit-o, i-am dat drumul imediat şi m-am gândit că este foarte scârboasă“.

Totuşi i-a rămas gândul la piatră. Ajuns acasă, a cercetat puţin pe internet şi a descoperit că ceea ce a aruncat el cu scârbă este, de fapt, ambră. S-a întors pe plajă şi a recuperat obiectul de peste trei kilograme. Un afacerist francez i-a oferit, deja, peste 37.000 de euro pentru el.

Deşi aceste descoperiri sunt destul de rare, ele totuşi au loc. Anul trecut, un băiat de opt ani a găsit o bucată de ambră de jumătate de kilogram care îi va aduce aproape 46.000 de euro. Iar în 2006, un bărbat din sudul Australiei a găsit o bucată de aproape 15 kilograme, estimată la 220.000 de euro. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite