VIDEO Reportaj de la bătaia încasată de Mircea Badea. Pumni şi picioare „în gura presei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri seară, în cartierul Titan din Bucureşti, un cetăţean bătea un alt cetăţean. Cel care bătea era un practicant al sporturilor de contact. Cel bătut era un prezentator de televiziune. Povestea acestei bătăi e o pată de ruşine pentru toată presa din România. La plecarea din sala în care a avut loc cafteala, un alt cetăţean mi-a spus: „Aşa că, voi, ziariştii, nu mai fiţi aşa tari în gură!”.

Introducerea elementului „bătaie” între reprezentanţii mass-media şi populaţie este un fapt fără precedent. Au mai fost ziarişti bătuţi de diverşi indivizi, însă, aici, bătaia vine în completarea unui duel de idei: ideea de cine se plimbă mai tare. Anti-băsiştii pe Şoseaua Cotroceni, sau băsiştii pe DN1?

Astă-vară, când era cald şi bine, Mircea Badea făcea emisiuni în faţa sediului Intact, ca formă de protest faţă de întemniţarea lui Dan Voiculescu şi punerea sub sechestru a acareturilor acestuia. Nişte participanţi la trafic, deranjaţi de retorica agresivă a prezentatorului, l-au bruiat prin zgomotul motoarelor. Mircea Badea s-a exprimat injurios la adresa lor, numindu-i „nişte laşi cu puţa mică”. Unul dintre cei sus-numiţi s-a arătat dispus să vină în faţa lui Mircea Badea, în ciuda faptului că prezentatorul tv spusese că „o să-i calc pe cap. Să vină la mine, să o dăm parte-n parte, cu mânuţele astea două!”. În primă fază s-a convenit ca bătaia să aibă loc pe trotuarul care mărgineşte Drumul naţional 1, în faţa Antenei 1. Până la urmă, cei doi combatanţi au căzut de acord pentru o dispută într-un cadru organizat.  

Teo şi Mircea show

Organizat e, totuşi, mult spus. Meciul dintre sportivul Constantin Teodor (Teo pentru prieteni) şi Mircea Badea nu va figura în nicio antologie sportivă. Nici n-ar avea cum, din moment ce nu pleacă de la pasiuni sportive, ci de la urlete precum "să mori în chinuri tu şi tot neamu tău!".

Nu a fost nici un amical, dar nici un antrenament (au existat arbitri). A fost pur şi simplu o smardoială între doi cetăţeni, desfăşurată în sala de sport a şcolii 195, din Bucureşti, sală care te întâmpină la intrare cu placheta: „Guvernul României – A 40-a sală finalizată prin programul «Săli de sport»”. 

Oficial, meciul a fost organizat de Federaţia Română de Kempo. Kempo este o ramură a artelor marţiale care în traducere din japoneză înseamnă „calea pumnului”. N-au fost numai pumni. Combatanţii au avut voie să se lovească şi cu picioarele, cu coatele şi cu genunchii. Lupta a fost fără căşti, dar cu mănuşi, tibiere, cotiere şi proteze (pentru protecţia danturii).

Mircea Badea a fost susţinut de colegii săi, ziariştii Adrian Ursu, Felix Rache, Dan Capatos dar şi de admiratori sinceri, oameni care voiau să facă poze cu idolul lor. Constantin Teodor a avut mai mulţi susţinători, luptători ca şi el, dar l-a avut alături şi pe Luis Lazarus, o altă vedetă tv pasionată de sporturile de contact. În total, peste 200 de oameni şi-au irosit seara de vineri ca să vadă un trist spectacol. Am tot sperat că meciul nu se va disputa, că totul e o strategie a PR-ului de la Intact şi că va apărea, până la urmă, Cristian Ţopescu care ne va ţine o prelegere despre fair-play. Dar nu a fost aşa. Mircea Badea a păşit pe saltea, semeţ, mestecând gumă. După el a apărut şi Teodor, timid, cu un Red Bull în mână. Şi au început să se bată.

image

Vestiarul lui Mircea Badea ->

Meciul a durat 4 minute şi câteva secunde. Experţii consultaţi de “Adevărul”, nişte golani bătrâni - antrenori de box şi alte sporturi de bătaie - susţin că dacă ar fi existat un ring şi nu o saltea, Badea n-ar fi rezistat mai mult de 20 de secunde. De fiecare dată când sportivul începea o rafală de pumni şi de picioare, vedeta tv o lua la fugă, roată, pe marginea saltelei. Mircea Badea a abandonat după o repriză şi jumătate în care nu a reuşit să îşi lovească adversarul. În schimb, a primit câteva lovituri care l-au zdruncinat bine. 

Pentru prima oară am văzut oameni - forme de viaţă, cum le spune Mircea Badea – care-l priveau cu milă. Chiar şi autorul acestor rânduri, care a fost, de altfel, batjocorit de mai multe ori la “Sinteza zilei” şi la “În gura presei”, s-a surprins muşcându-şi buzele după un şir de lovituri dureroase încasate de Mircea Badea. Ce vreţi? Un om de 40 de ani era bătut crunt, la câţiva centimentri de mine. Are copil mic acasă! După câteva secunde din repriza a doua, Mircea Badea respira tot mai greu, iar când arbitra a anunţat că meciul s-a sfârşit am răsuflat cu toţii uşuraţi.

La final a fost pace şi prietenie. Aparent, toată lumea a câştigat. Teodor a câştigat meciul şi admiraţia motocicliştilor şi a luptătorilor. Federaţia română de Kempo a câştigat imagine: a auzit lumea de acest sport. Iar Mircea Badea a câştigat şi el ceva: în lumea asta a băieţilor care îşi cară pumni, a câştigat un respect al învingătorului faţă de învins: „bravo lui, frăţioare, că a avut c...e să se bage!”. A fost coadă la făcut poze cu Mircea Badea iar pe Facebook, toţi frăţiorii lui de la Antena 3, cu Mihai Gâdea în frunte, îl aclamau pentru curajul de care a dat dovadă. Aşadar, toată lumea a fost mulţumită.

Dar, de fapt, toată lumea pierde. Cafteala asta nu rezolvă nimic. Ar fi fost frumos să spunem că Mircea Badea a luptat până la ultima picătură de sânge pentru ca noi să avem dreptul să-l bruiem cu motocicletele. Dar nici măcar asta nu e adevărat. Toate vor continua ca şi până acum: jigniri, zgomot, motoare supărate, oameni cu puţe mici, propagandă, presă polarizată, public sictirit. Numai că, de acum înainte îşi vor aminti de seara asta cu miros de Ben-Gay şi vor şti că pentru “ăştia tari în gură” mai există şi soluţia extremă: bătaia. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite