VIDEO Să cânţi la Turnul Eiffel! Performanţa unui compozitor excentric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru foarte mulţi dintre noi, Turnul Eiffel este o minune arhitecturală şi un simbol al Parisului. Nu şi pentru compozitorul Joseph Bertolozzi care îl percepe mai mult ca pe un instrument muzical.

Misiunea compozitorului este să redea sunetele Turnului prin lovirea suprafeţei cu diverse instrumente şi colectarea sunetelor rezultate cu ajutorul microfoanelor. Speră ca, în acest fel, pe lângă conturarea unor piese, să ţină un spectacol live chiar în preajma monumentului peste un an de zile, atunci când Turnul Eiffel va împlini 125 de ani de la construcţie.

După cum explică pe site-ul său, încearcă să culeagă sunetele naturale ale Turnului Eiffel cu ajutorul microfoanelor amplasate pe suprafaţa sa, care la final vor fi reunite într-o colecţie de melodii cu titlul de „Muzica Turnului”. „Am avut mare grijă să dovedesc administraţiei Turnului Eiffel că nu voi afecta fizic suprafaţa turnului”, a declarat acesta pentru „The New York Time”.

Culegerea” sunetelor

În doar două zile de la venirea în Paris, compozitorul alături de echipa sa, a reuşit să „culeagă” aproximativ 400 de sunete prin lovirea grinzilor, balustradelor cu ciocane din lemn şi din cauciuc sau cu beţe pentru tobe. „Încercăm să observăm dacă sunetele au un raport al notelor do, re, mi. Dimensiunea diferită a Turnului Eiffel redă note diferite. De exemplu dacă ai un panou mare, acesta va vibra lent şi de durată, ceea ce, de obicei, duce la un sunet profund. Iar poziţia verticală a monumentului oferă un număr mare de resurse pentru note de diferite mărimi şi calităţi”, a spus Joseph Bertolozzi pentru „The New York Time”

Ideea acestui proiect s-a născut din pură întâmplare atunci când soţia compozitorului mima mişcările soţului ei în faţa unui poster al monumentului parizian. Nu mult i-a trebuit ingeniosului creator de muzică pentru a depune o cerere la administraţia Turnului şi a-şi începe munca. Dar, chiar şi aşa, o documentare temeinică de patru ani şi strângerea a 30.000 de euro din donaţii private au făcut posibilă această realizare.

„Muzica Podului”

Acest fel de proiect muzical nu este străin lui Joseph Bertolozzi care în 2009 a conceput un album asemănător celui pentru care lucrează acum, intitulat „Muzica Podului”. Atunci compozitorul s-a folosit de Podul Franklin D. Roosevelt Mid-Hudson din New York pentru a-şi aduna sunete şi pentru a compune un album care a urcat până pe locul 18 în Billboard Classical Crossover Music Chart. Chiar şi acum, albumul poate fi ascultat atunci când traversezi podul, muzica lui Bertolozzi răsunând din staţiile de amplificare.

„A fost foarte util că am făcut acest lucru înainte de a începe munca la Turnul Eiffel. Acum pot anticipa provocările amplasării microfoanelor, proprietăţile sunetelor şi timpul necesar pentru colectarea eficientă a sunetelor. De asemenea, mi-a fost de folos în a convinge administraţia Turnului că nu voi deteriora structura Turnului”, completează compozitorul.

Inspiraţia zgomotelor de stradă

„Proiectul este excepţional pentru că este unul rar şi unic, nu s-a mai făcut aşa ceva înainte”, s-a arătat încântat preşedintele companiei care operează Turnul, Jean-Bernard Bros.

Aşadar, cum suna Turnul Eiffel? Sunetul reprezintă o simfonie „a unui ansamblu de tobe metalice, de marimbafon (instrument muzical de provenienţă africană asemănător cu xilofonul n.r.) şi de gamelan indonezian (instrument muzical tradiţional din Indonezia în care sunt înglobate gonguri, tobe şi xilofoane n.r.)”, arată compozitorul. Chiar dacă toate aceste instrumente par oarecum ciudate şi prea zgomotoase, compozitorul a subliniat faptul că sunetele specifice instrumentelor indoneziene au au fost de mare interes pentru compozitori francezi de renume, precum Claude Debussy.

Compozitorul Joseph Bertolozzi speră să-şi finalizeze opera în aproximativ opt sau nouă luni, mai ales că a stat destul de mult timp studiind arhitectura Turnului şi ascultând lucrările unor compozitori francezi precum Maurice Ravel sau Francis Poulenc, în ale căror opere sunt incluse sunete de stradă. „Turnul serveşte drept o sursă de inspiraţie profundă pentru mine în încercarea de a găsi noi modalităţi de a crea sunete. Este doar o reinventare constantă”, încheie compozitorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite