FOTO „Apocalipsa Macilor“: un orăşel din California, cuprins de o criză a siguranţei publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Walker Canyon FOTO GETTY IMAGES
Walker Canyon FOTO GETTY IMAGES

Un oraş din sudul Californiei s-a văzut nevoit să interzică temporar accesul pe dealurile sale împânzite de maci, după ce zeci de mii de turiştii au creat un week-end de coşmar în privinţa securităţii suportând ei înşişi ore în şir de staţionare în trafic, dar confruntându-se şi cu furia rezidenţilor care nu au mai putut ajunge la casele lor.

Oficialii de la Lake Elsinore au închis duminică Walker Canyon invocând o „criză a siguranţei publice,” după ce printre altele, vizitatorii au strivit macii care au înflorit peste măsură şi au produs blocaje ale traficului în zonă. Nu mai puţin de 50.000 de turişti au năvălit peste oraş într-un singur week-end, în condiţiile în care oraşul are 66.000 de locuitori, scrie BBC.

Autorităţile nu au făcut faţă, vorbind de un week-end absolut „insuportabil”, deşi au mobilizat tot personalul, au convocat ajutoare din afara oraşului, dirijori de trafic şi au rugat vizitatorii să vină  în cursul săptămânii.

Potrivit Los Angeles Times, oficialii s-au pregătit pentru un număr mare de vizitatori cu două luni înainte prin suplimentarea locurilor de parcare şi măsuri de evitare a blocajelor, dar fenomenul suprainfloririi macilor a fost unul unul fără precedent în acest an, mai ales că reţelele de socializare şi influencerii au explodat cu prezentări ale dealurilor acoperite cu flori.

Walker Canyon FOTO GETTY IMAGES

FOTO GETTY IMAGES

Primarul oraşului Lake Elsinore,  Steve Manos, a descris întâmplarea ca „nebunie curată”: „Unul dintre angajaţi a fost lovit şi alergat de către un şofer. Un vizitator a fost muşcat de un şarpe cu clopoţei. Rezidenţii au zbierat la dirijorii de trafic.”

Fenomenul suprainfloririi macilor este unul destul rar, apare cam o dată la zece ani, după ploi masive urmând unei perioade mari de secetă.

Autorităţile spun însă că un fenomen de o asemenea amploare n-a mai avut loc de 30 de ani, ceea ce explică de ce vizitatorii au venit într-un număr atât de mare într-un oraş care de regulă nu atrage turişti, însă, pe deasupra, Walker Canyon a fost şi intens mediatizat ca o locaţie excelentă pentru a surprinde un asemenea fenomen, ceea ce iarăşi nu s-a mai întâmplat până acum la o asemenea scară.

Maci in Walker Canyon FOTO EPA

FOTO EPA 

Oficialii au închis drumurile pentru rezidenţi lăsand liberă doar circulaţia pentru transportarea vizitatorilor prin curse speciale, ceea ce nu a ajutat prea mult, vizitatorii tot rămânând blocaţi în trafic ore în şir. La rândul lor rezidenţii nu au putut folosi drumurile pentru a ajunge acasă, fiind nevoiţi să meargă pe rute ocolitoare, vizitatorii primind prioritate pe autostradă.

La ora locală 4 pm autorităţile s-au declarat învinse, hotărându-se să blocheze accesul la Walker Canyon, ca să-l permită din nou a doua zi dimineaţa, motivând că nu e „fezabil” să oprească năvala vizitatorilor.

Lake Elsinore FOTO GETTY IMAGES

FOTO GETTY IMAGES

Primarul a dat asigurări că oraşul a trecut prin multe, prin inundaţii, incendii, şi că a depăşit toate greutăţile, de aceea va depăşi cu bine şi situaţia prezentă.

Los Angeles Times a descris situaţia ca„ apocalipsa macilor” care a reuşit să invingă  oraşul, stârnind probleme peste probleme, de la glezne scrântite la furia nestăvilită a rezidenţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite