Un nou crater a apărut în Siberia. Cercetătorii nu au o explicaţie clară în ceea ce priveşte descoperirile de pe teritoriul rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimul crater descoperit în Peninsula Yamal din Federaţia Rusă. FOTO The Moscow Times
Ultimul crater descoperit în Peninsula Yamal din Federaţia Rusă. FOTO The Moscow Times

Problema şi misterul din jurul craterelor uriaşe descoperite în Siberia ridică noi semne de întrebare după ce a fost descoperit o nouă groapă uriaşă, informează „The Moscow Times”.

Un nou crater  a fost găsit la 30 de kilometri de cel descoperit în urmă cu zece zile în Peninsula Yamal. Martorii susţin că adâncimea este mai mică faţă de cea a primului crater uriaş semnalat. Zăpada de pe fundul gropii poate fi văzută cu ochiul liber.

Craterul descoperit în urmă cu zece zile are un diametru de 50 de metri şi o adâncime de 70, potrivit specialiştilor. Aceştia consideră că cea mai bună explicaţie pentru acest fenomen este încălzirea globală. Din cauza temperaturilor crescute, gheaţa de sub sol se topeşte, iar gazele astfel eliberate provoacă explozii.

Culoarea închisă de pe marginile craterului, care seamănă cu urmele de arsură, par să susţină această variantă.

Zona, care are unul din cele mai vaste depozite de gaze naturale din Rusia, era acoperită de mare în urmă cu 10.000 de ani şi în urma apei au rămas mari depozite de sare.

Andrei Plehanov, de la Centrul de Cercetare Ştiinţifică al Arcticii, s-a deplasat in nordul Rusiei pentru a studia modul în care s-a format primul crater. Plehanov a susţinut în mod public faptul că  80% din crater pare să fie alcătuit din gheaţă şi nu există urme ale unei explozii. De asemenea, investigaţiile oamenilor de ştiinţa din echipa care face parte şi Plehanov elimină posibilitatea ca un meteorit sa fi lovit această zonă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite