Un fost lider al unei secte din Canada a fost acuzat pe motiv că are 25 de neveste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi foşti lideri ai unei comunităţi izolate poligame din Canada au fost condamnaţi pe motiv că practică poligamia, după mai mulţi zeci de ani de lupte legale, relatează Time.

Winston Blackmore, în vârstă de 60 de ani, şi James Oler, în vârstă de 53 de ani, au fost găsiţi vinovaţi de către Curtea Supremă de Justiţie, care a subliniat că dovezile sunt clare şi că Blackmore a fost căsătorit cu 25 de femei simultan, în timp ce Oler a fost căsătorit cu 5 femei.

Blackmore nu a negat faptul că a avut mai multe partenere şi a spus că face parte din credinţa sa religioasă, numind aranjamentele drept „mariaje celeste”. Avocatul său a declarat anterior că bărbatul va contesta constituţionalitatea Canadei privind legile care fac referire la poligamie, în cazul în care va fi găsit vinovat.

„Sunt vinovat că trăiesc după regulile religiei mele şi asta repet şi acum; niciodată nu am negat acest lucru. 27 de ani şi zeci de milioan de dolari mai târziu, tot ce am reuşit să dovedesc este ceva ce nu am negat. Nu mi-am respins niciodată credinţa” a declarat Blackmore în faţa jurnaliştilor.

Acesta din urmă şi Oler au fost urmăriţi penal încă de la începutul anilor 90. Conform legii canadiene, sentinţa maximă pe care cei doi o vor primi, este de cinci ani de închisoare.

Cei doi sunt membri ai Bisericii Fundamentaliste a lui Iisus Hristos şi Sfinţilor din Zilele din Urmă, o sectă separată de Mormoni, care crede în căsătoriile cu mai multe persoane. Oler i-a luat locul lui Blackmore de la conducerea sectei în 2002, acesta din urmă fiind considerat profetul grupului.

Cea mai mare parte a bisericii Mormone a renunţat la poligamie la sfârşitul secolului 19, şi resping orice conecţiuni cu grupul fundamentalist al lui Blackmore.

În procesul de la începutul anului, care a durat 12 zile, unul dintre martori a fost chiar o fostă soţie de-a lui Blackmore, care a părăsit comunitatea în 2003. Judecătorul a precizat că Blackmore a fost deschis cu autorităţile, că nu a negat căsătoriile faţă de poliţiştii care-l cercetau în 2009 şi că a făcut câteva corecţii în lista nevestelor sale.

Investigaţia celor doi bărbaţi a durat mai mulţi ani din cauza mai multor incertitudini asupra legilor canadiene în ce priveşte poligamia. În 2011, Curtea Supremă din British Columbia a subliniat că legile care interzic poligamia sunt valide şi că nu încalcă nicio libertate religioasă garantată de Carta Drepturilor şi Libertăţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite