VIDEO Un copac de 700 de ani a fost salvat cu perfuzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Atlas Obscura
FOTO Atlas Obscura

Unul dintre cei mai bătrâni copaci din India, cu o vârstă estimată la peste 700 de ani, a fost perfuzat, pentru a i se salva viaţa. Arborele este un banian (o varietate a smochinului), specie considerată sacră. Plin de termite, acesta era mâncat de viu şi ajunsese într-o stare precară.

Sub el se află un mic altar despre care se spune că ar data din anul 1200. 

Pentru că este un copac spectaculos şi de o mărime impresionantă (124 de metri înălţime şi 123 de metri lăţime), acesta atrage în jur de 12.000 de turişti anual, din toate colţurile tării sau chiar ale lumii.

Printre motivele degradării sale treptate sunt tocmai aceste vizite necontenite ale oamenilor. Devenind o veritabilă atracţie turistică,  guvernul de stat i-a tăiat din coronament şi a construit zone de agrement, betonate, în jurul său. Turiştii au rupt din frunze, s-au urcat pe crengi şi au cioplit nume sau simboluri pe tulpină. Mai mult decât atât, pentru a păstra zona curată, autorităţile au dat foc frunzelor moarte, lucru ce a dăunat solului.

Ca să scape copacul de paraziţi şi dăunători, îngrijitorii i-au injectat în tulpină un pesticid, însă starea sa nu s-a îmbunătăţit. Astfel, au recurs la o metodă inedită, pentru a-l salva: sute de sticle, umplute cu soluţie salină şi un pesticid special, introduse în ramurile sale.

Potrivit autorităţilor, procesul a fost unul eficient. În plus, rădăcinile îi sunt spălate cu aceeaşi soluţie şi i-au fost sprijinite crengile de suporturi speciale, pentru a le menţine deasupra solului.

Turiştii nu mai au acces la arbore, cel puţin până se va însănătoşi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite