Un bărbat a încercat să arunce în aer un avion somalez, dar a ajuns singura victimă după ce a fost aspirat de gaura creată în fuselaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O posibilă catastrofă aviatică s-a transformat rapid într-un moment demn de o comedie neagră, după ce un bărbat care a încercat aparent să se detoneze într-o cursă aeriană de linie între Somalia şi Djibouti a reuşit să creeze doar o gaură în fuselaj, aspirându-l doar pe teroristul ghinionist, relatează „The Wall Street Journal”.

Joi, un avion Airbus A321 al companiei Daallo Airlines care efectua o cursă între Somalia şi Djibouti a fost nevoit să aterizeze de urgenţă în capitala somaleză Mogadishu, după ce o gaură în fuselajul aeronavei a apărut în mijlocul zborului. O persoană a fost aspirată în afara aeronavei şi a murit, în timp ce alte două au fost rănite în urma incidentului.

Deşi se credea iniţial că a fost vorba despre o defecţiune tehnică a aeronavei, ipoteza anchetatorilor somalezi, ajutaţi de investigatori internaţionali, s-a schimbat după ce reziduuri de trinitotroluen  au fost prelevate de pe rămăşiţele victimei, găsite la aproximativ 20 de km de capitala somaleză. „The Wall Street Journal” atribuie informaţia unui diplomat străin care s-ar afla la curent cu detaliile anchetei.

Preşedintele executiv al Daallo Airlines, Mohammed Ibrahim Yassin, a precizat că „urme neconcludente de explozibili” au fost găsite şi în partea avariată a fuselajului aeronavei, şi că nimeni din partea victimei nu a luat legătura cu compania aeriană.

Abullahi Abdisalam Borle, în vârstă de 55 de ani, identificat ca persoana decedată, a urcat în avion într-un scaun cu rotile – ceea ce l-a scutit de o verificare amănunţită la îmbarcare şi l-ar fi putut ajuta să ajungă cu explozibilul la bord.

Anchetatorii au aflat că Borle provenea din regiunea autonomă Somaliland – regiune a Somaliei care şi-a declarat independenţa faţă de restul Somaliei, însă care este recunoscută pe plan internaţional ca regiune autonomă.

Somalia a avut parte în ultimii ani de o activatate intensă grupării islamiste al-Shaabab, afiliată la al-Qaeda, care încearcă să-şi creeze o zonă de control în Somalia şi Etiopia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite