Rinocer preistoric găsit în apropierea unei mine din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rinocerul lânos a supravieţuit ultimei perioade glaciare
Rinocerul lânos a supravieţuit ultimei perioade glaciare

Scheletul unui animal preistoric a fost descoperit în urma cu câteva zile de un cioban din comuna gorjeană Urdari, în apropierea carierei miniere Peşteana.

Gheorghe Calotă, de 35 de ani, a descoperit într-o râpă şi a cărat până acasă o mandibula de rinocer grea de câteva zeci de kilograme. Acesta a anuntat poliţia, care impreuna cu reprezentatii Muzeului Judetean de Istorie "Alexandra Ștefulescu" Gorj au ajuns la faţa locului, în râpa unde se aflau oasele, reuşind să recupereze şi alte bucăţi din animalul preistoric.

„Ciobanul a început să se laude prin sat cu descoperirea pe care a făcut-o, dar nu prea îl credea nimeni. A dus mandibula cea mare acasă, unde a păstrat-o",  a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Gorj.

"La prima observaţie, cred că este vorba despre un rinocer lânos, un animal preistoric care a trăit acum câteva milioane de ani și era denumit «tancul viu al preistoriei». Mai sunt de recuperat câteva fragmente, dar în zona respectiva se ajunge foarte greu. O să încercăm să ajungem să luam şi restul de oase, deşi zona este foarte accidentată", a adăugat Hortopan.

Potrivit acestuia, oasele animalului s-au păstrat din cauza procesului de pietrificare şi vor fi restaurate de specialiştii Facultăţii de Geologie şi Biologie din cadrul Universităţii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, urmând ca scheletul să fie expus până la sfârşitul acestui an în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Gorj.

Coelodonta antiquitatis (rinocerul pletos) a fost o specie de rinoceri originară din stepele nordice ale Eurasiei, care a trăit în prima epocă a Cuaternarului (Pleistocen), supravieţuind ultimei perioade glaciare. Conform unor studii recente, un exemplar ajungea la o lungime de aproape patru metri și depășea înălţimea de trei metri.

Babele spun că vine sfârşitul lumii

Descoperirea ciudată i-a bulversat însă pe consătenii ciobanului, care nu-și pot imagina cum acest animal ar fi putut trăi pe meleagurile lor. O bătrână era ieri convinsă că descoperirea făcută de Gheorghe Calotă este un semn al Apocalipsei : "O veni mamă, o veni sfârșitul lumii... la tot ce se întâmplă în țara asta, o fi și ăsta un semn de la Dumnezeu ... cum se ceartă ăștia, cum se bat pe putere ... din moși strămoși ce-a mai fost, Dumnezeu mai știe. Eu sunt batrână, dar nu am mai văzut dinozauri".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite