Relaţie dintre câini şi stăpâni este asemănătoare celei dintre mame şi copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat de cercetători japonezi arată că legătura dintre mamă şi copil este asemănătoare celei pe care o dezvoltă câinii şi stăpânii lor. Conform BBC, contactul vizual dintre oameni şi câini eliberează în creier „hormonul dragostei” şi astfel ia naştere relaţia specială dintre patrupede şi oameni.

Contactul vizual dintre mamă şi copil activează oxitocin din creierul mamei, „hormonul dragostei”, întărind ataşamentul dintre cei doi. Studiile au arătat şi contactul vizual cu un câine poate provoca aceeaşi eliberare a oxitocinei în creierul omului.

O echipă de cercetători din Japonia a descoperit că oamenii care îşi privesc direct în ochi câinii pot dezvolta o legătură asemănătoare cu cea dintre mamă şi copil. Asta pentru că oamenii ajung să aibă aceleaşi sentimente de afecţiune pentru câinii lor ca cele pe care le au pentru familie, acest lucru apropiind mai mult cele două specii.

Descoperirile, care au fost publicate în revista „Science”, arată că această legătură nu este valabilă în ceea ce priveşte lupii. Autorii sugerează că sentimentele intense au apărut de-a lungul timpului, pe parcursul domesticirii câinilor.

„Putem spune că specia această coabitare dintre câini şi oameni a apărut deoarece câinii au reuşit să îşi adapteze mecanismul comportamental astfel încât să creeze legături cu oamenii.”, a spus autorul studiului, doctorul Miho Nagasawa, profesor la Şcoala de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii Azabu, din Japonia.

„Iniţial câinii deţineau aceastăa abilitate doar în ceea ce privea relaţiile din interiorul speciei, dar şi oamenii au trecut printr-un soi de evoluţie care le-a permis să dezvolte relaţii cu alte specii cum ar fi rasa canină.”

Câinii şi stăpânii lor au fost ţinuţi timp de 30 de minute în aceeaşi cameră şi timpul petrecut de câini privindu-şi stăpânii în ochi le-a permis cercetătorilor să îi împartă în două categorii: cei care folosesc priviri lungi şi cei care folosesc priviri scurte. La câinii care îşi privesc îndelung stăpânii s-a remarcat o creştere a oxitocinei, iar efectul a fost valabil şi la stăpâni. 

Într-un al doilea experiment, nasurile câinilor au fost pulverizate cu oxitocină, apoi au fost puşi în aceeaşi cameră cu stâpânii lor şi alte două persoane. Câinii i-au privit cel mai mult pe proprii lor stăpâni, celelalte două persoane fiindu-le aproape indiferente, înscă acest comportament a fost mult mai intens la femele. Autorii consideră ca acest lucru este cauzat de funcţiile diferite pe care le are oxitocina pentru fiecare sex in parte.

Cercetătorii au repetat experimentele şi pe lupi, iar rezultatele văzute la câini nu au fost valabile şi în acest caz. Se pare că lupii nu folosesc aceleaşi sistem de comunicare precum câinii, astfel încât oxitocina nu a produs nici o conexiune între aceştia şi oameni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite