Privilegiile Prinţului Charles: poate detona o armă nucleară fără a fi incriminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţul Charles FOTO Gulliver/Getty Images
Prinţul Charles FOTO Gulliver/Getty Images

Prinţul Charles, eternul prinţ-moştenitor al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, a fost subiectul unui studiu mai rar întâlnit, conform „The Times”. Un cercetător în drept şi legislaţie a prezentat privilegiile extinse de care se bucură prinţul sub legislaţia Marii Britanii – inclusiv acela de a provoca un atac nuclear fără a putea fi incriminat.

John Kirkhope, expert în istoria dreptului de la Universitaea Plymouth, a studiat arhivele guvernului britanic şi istoricul legislaţiilor adoptate în Insulă, şi a oferit un portret asupra privilegiilor încă active de care se bucură Charles prin intermediul titlului de duce de Cornwall. 

Astfel, Prinţul Charles are parte de o imunitate legală destul de extinsă, neputând fi incriminat, de exemplu, sub Legea Protecţiei Datelor cu Caracter Personal din Marea Britanie – însemnând că poate utiliza, de exemplu, sisteme de monitorizare pentru a spiona comunicaţiile altei persoane.  

Alteţa Sa nu poate fi acuzat nici pentru plagierea/utilizarea de articole/obiecte patentate sau înregistrate drept mărci clasificate, şi poate transporta alte persoane contracost fără a fi nevoit să-şi înregistreze o firmă de transport. 

Însă privilegiile sale merg chiar mai departe, iar Kirkhope a aflat că prinţul are imunitate la Legea Exploziilor Nucleare din 1998. Practic, asta îi dă posibilitatea lui Charles de a ordona sau participa la detonarea/lansarea unui proiectil nuclear sau a unei bombe atomice, fără a putea fi incriminat în urma acestei acţiuni.

Imunităţile de care are parte Charles are parte în calitatea sa de prinţ-moştenitor vor fi subiectul unui studiu al lui Kirkhope, „Este Ducatul (n.r – de Cornwall) liber să încalce legea fără a putea fi pedepsit?” în care dezbate statutul legal al proprietăţii şi privilegiile aferente acesteia. ce urmează a fi publicat în revista ştiinţifică „Plymouth Law and Criminal Justice Review”. Titlul de Duce de Cornwall este conferit odată cu cel de Prinţ al Ţării Galilor moştenitorilor coroanei britanice, până la preluarea acesteia, moartea lor sau înstrăinarea de familia regală.

Totuşi, oricât de liber este prinţul-moştenitor al Marii Britanii să pornească o apocalipsă nucleară fără a fi judecat, putem fi aproape siguri că ar ceda acest dreptl imediat în schimbul Coroanei pe care o aşteaptă de mai bine de jumătate de secol.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite