O notă conţinând „teoria fericirii“ scrisă de mână de Einstein în 1922, vândută pentru 1,56 milioane de dolari

O notă conţinând „teoria fericirii“ scrisă de mână de Einstein în 1922, vândută pentru 1,56 milioane de dolari

Două bilete pe care Albert Einstein le-a scris pentru un curier, pe când se afla în Tokyo, în 1922, în care explică teoria sa pentru o viaţă fericită, au fost dezvăluite după 95 de ani şi au fost vândute de o casă de licitaţie în Ierusalim în schimbul sumei de 1,56 milioane de dolari, respectiv 240.000 de dolari, potrivit BBC.

În 1922, fizicianul născut în Germania, faimos pentru Teoria Relativităţii, se afla într-un turneu în Japonia, unde susţinea mai multe conferinţe.
 
Fusese anunţat că va primi Nobelul pentru Fizică şi celebritatea lui depăşise graniţele cercurilor ştiinţifice.
 
Un curier japonez a ajuns la hotelul Imperial din Tokyo, pentru a-i înmâna lui Einstein un mesaj. În loc de bacşiş, omul de ştiinţă i-a oferit două bilete cu mesaje scrise de mână.
 
„Poate că, dacă ai noroc, aceste notiţe vor deveni mai valoroase decât bacşişul în sine”, i-ar fi spus Einstein mesagerului, potrivit vânzătorului, rudă a curierului, care locuieşte în Hamburg şi a dorit să rămână anonim.
 
Pe unul dintre bilete, o foaie cu antetul hotelului, scrie: „O viaţă simplă şi liniştită aduce mai multă bucurie decât căutarea succesului într-o nelinişte constantă”. Acest bileţel a fost vândut cu 1,56 milioane de dolari.
 
Pe celălalt, o foaie simplă de hârtie, cercetătorul a notat: „Unde există o dorinţă, există un drum”, acesta fiind adjudecat în schimbul sumei de 240.000 de dolari.
 
Nu este cunoscut dacă mesajele erau cugetări ale lui Einstein faţă de propia celebritate, a afirmat Roni Grosz, cel care se ocupă de cea mai mare colecţie Einstein din lume, cea de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
 
Chiar dacă celor două bilete le lipseşte valoarea ştiinţifică, ele pot dezvălui gânduri intime ale fizicianului, al cărui nume a devenit sinonim cu geniul, a mai spus Grosz.
 
„Ceea ce facem aici este să pictăm un portret al lui Einstein - bărbatul, omul de ştiinţă, efectul lui asupra lumii - prin scrierile sale. Acestea reprezintă piese ale mozaicului”, a mai declarat Grosz.
 
Cele două bilete au fost licitate alături de alte obiecte care i-au aparţinut lui Albert Einstein.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: