O fetiţă a fost înmormântată după 66 de ani de la moartea sa deoarece biserica a interzis ceremonia. Din ce motiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cei 1.500 de locuitori ai satului sicilian Montedoro s-au adunat la o înmormântare ce trebuia să aibă loc în urmă cu 66 de ani. Luciei Mantione, o fetiţă de 13 ani care a fost agresată sexual şi ucisă în 1955, nu a putut fi îngropată ca oricine altcineva din cauza unui principiu vechi al bisericii catolice care a interzis înmormântarea, relatează The Guardian.

Lucia a fost ucisă pe 6 ianuarie 1955, după amiaza, când mama ei a trimis-o la nişte cumpărături. Cadavrul ei a fost descoperit după 3 zile. Autopsia a confirmat că a fost ucisă şi că s-a luptat pentru viaţa ei. În acea seară, tatăl Luciei a bătut la uşa lui Don Vito Alfano, parohul din Montedoro, pentru a aranja înmormântarea Luciei. Preotul însă a refuzat, invocând o lege catolică care interzicea înmormântarea celor care au suferit o „moarte violentă”, scrie Digi24. 

„Era un vechi principiu care se aplica în principal persoanelor care s-au sinucis. Cu toate acestea, unii preoţi au extins acest principiu la cei care au fost ucişi, dar în secolul al XIX-lea. Ideea absurdă din spatele deciziei a fost că dacă o persoană a fost ucisă, înseamnă că a greşit cumva. Unii preoţi credeau că o moarte violentă a îndepărtat acea persoană de comunitatea religioasă”, a spus părintele Francesco Stabile, fost profesor de teologie la Universitatea din Palermo şi expert în istoria bisericii.

Lucia a fost îngropată pur şi simplu la marginea cimitirului din Montedoro, fără slujbă. Autorităţile italiene şi biserica au închis cazul, dar sătenii nu l-au uitat niciodată.

„Povestea Luciei a fost transmisă din generaţie în generaţie. Când eram copii, ne duceau la cimitir pentru a pune flori proaspete pe mormântul Luciei. Ea nu a fost uitată niciodată, nici măcar de cei care nu au cunoscut-o”, a spus Renzo Bufalino, 40 de ani, primarul din Montedoro.

Din cauza faptului că niciodată nu a fost descoperit cine a ucis-o pe Lucia, procurorii din Caltanissetta au redeschis cazul, exhumând corpul Luciei şi încercând să extragă ADN, pentru a afla cine a fost făptaşul. 

Locuitorii din Montedoro au profitat de acest moment, presând biserica ca după aproape şapte decenii să îi acorde fetei o înmormântare corespunzătoare. Săptămâna aceasta, prima persoană care a pus mâna pe sicriul Luciei a fost Maria Lucia Mantione, nepoata Luciei în vârstă de 64 de ani şi una dintre puţinele rude rămase în viaţă. Ea îşi poartă numele, chiar dacă nu a cunoscut-o niciodată, şi a venit la Montedoro din Treviso, din nordul Italiei, pentru a participa la înmormântare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite