Melci de mare dotaţi cu „penisuri de unică folosinţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Melcii din specia Chromodoris reticulata au nevoie de doar 24 de ore între două acte sexuale pentru a le creşte un nou „penis juvenil“  FOTO: cbc.ca
Melcii din specia Chromodoris reticulata au nevoie de doar 24 de ore între două acte sexuale pentru a le creşte un nou „penis juvenil“  FOTO: cbc.ca

Melcii din specia Chromodoris, recent descoperiţi cercetătorii japonezi, au o caracteristică unică în lumea animală: se despart de organele lor sexuale după copulaţie. După aceea, melcilor le creşte un nou penis, iar ciclul reproducător poate fi reluat.

„Nu se cunoaşte niciun alt animal care să copuleze de mai multe ori cu ajutorul unor astfel de «penisuri de unică folosinţ㻓, afirmă cercetătorii japonezi într-un studiu consacrat ciudatei vieţi sexuale a melcilor din specia Chromodoris reticulata.

Aceste moluşte, ale căror corpuri sunt colorate în roşu şi alb, au nevoie de doar 24 de ore între două acte sexuale pentru a desface un nou „penis juvenil“, comprimat în interiorul corpului, pentru a înlocui vechiul organ reproducător.

Studiul a fost publicat în revista Biology Letters, editată de Academia de Ştiinţe din Marea Britanie.

Melcii din această specie marină pot să realizeze această „performanţă“ de trei ori la rând, în trei zile consecutive, afirmă cercetătorii niponi.

Melcii din specia Chromodoris reticulata sunt hermafrodiţi, altfel spus ei sunt înzestraţi atât cu organe sexuale masculine, cât şi feminine. Atunci când se reproduc, ei asigură simultan ambele roluri: fiecare eliberează spermă şi o primeşte pe cea a partenerului, pe care o stochează pentru o fecundare ulterioară.

Există şi alte animale sunt capabile să se despartă de o parte a corpurilor lor - coada la şopârle, pielea la anumite specii de şoareci - dar niciunul nu renunţă astfel la penisul lor, afirmă cercetătorii japonezi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite