Italia: Operă de artă aruncată la gunoi de femeia de serviciu a muzeului în care era expusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O angajată care se ocupa cu curăţenia în muzeul Museion Bozen-Bolzano din Italia a confundat o „instalaţie” expusă în instituţie cu gunoaiele rămase în urmă de la o petrecere, aşa că a decis să arunce exponatul.

Ultima operă a artiştilor Sara Goldschmied şi Eleonora Chiari, expusă la muzeu, constă într-o cameră plină cu sticle goale de şampanie, filtre arse de ţigară, confetti colorate şi haine împrăştiate, totul reprezentând dezastrul lăsat în urmă după o petrecere. Femeia de serviciu a muzeului nu era însă iniţiată în artă.

„Angajata de la curăţenie era nouă şi i-am cerut să facă ordine în încăperea în care a avut loc o lansare de carte în seara precedentă. Când a văzut toate sticlele de şampanie din foaier a crezut că e vorba despre acea încăpere”, a explicat pentru NBC Letizia Ragaglia, directoarea muzeului.

În loc să cureţe încăperea care trebuia, femeia a aruncat la gunoi „instalaţia” „Unde să dansăm în seara asta”, o critică la adresa hedonismului, consumerismului şi speculaţiilor financiare de pe scena politică italiană a anilor '80.

Din fericire, femeia de serviciu s-a gândit la planetă aşa că a reciclat „gunoaiele” strânse.

„A pus totul în coşuri separate, destinate reciclării, aşa că am putut să recuperăm majoritatea elementelor, mai puţin 30 de sticle de şampanie, şi să recreăm opera de la zero”, a precizat directoarea muzeului.

image

Foaierul muzeului, după intervenţia femeii de serviciu FOTO NBC

Unul dintre cei mai importanţi critici de artă din Italia, Vittorio Sgarbi, îi dă dreptate femeii de serviciu.

„Dacă ea a crezut că este un gunoi înseamnă că aşa este. Arta ar trebui să fie înţeleasă de toată lumea, inclusiv de oamenii care se ocupă cu curăţenia. Faptul că muzeul a putut pur şi simplu să ia bucăţile din coşurile de gunoi şi să le pună înapoi în ordine ne arată că asta nu era artă din capul locului”, a declarat criticul de artă.

image

Opera de artă iniţială, mai bogată cu 30 de sticle de şampanie FOTO NBC

Incidentul nu e primul de acest fel din Italia. În februarie 2014, un angajat al muzeului Murat din Bari a crezut că bucăţile de carton şi ziarele dintr-o sală au fost lăsate de muncitorii care pregăteau o expoziţie şi nu şi-a dat seama că reprezintau o operă de artă în sine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite