Danezii au ucis girafa Marius şi au hrănit leii din carnea ei. Directorul ştiinţific al grădinii zoo: Nu înţeleg reacţiile unora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii unei grădini zoologice din Copenhaga au eutanasiat o girafă sănătoasă. Ei au vrut să evite astfel împerecherea acesteia cu una dintre rudele sale, ducând astfel la consangvinizare. Animalul a fost tranşat în faţa vizitatorilor şi carnea a fost folosită pentru a hrăni alte animale, scrie Mediafax.

Grădina zoologică din Copenhaga, Danemarca, a stârnit controverse când a anunţat că va eutanasia o girafă sănătoasă, de un an şi jumătate, pentru că nu poate risca consangvinizarea şi nu are suficient spaţiu să o mute, relatează CNN, citată de Mediafax. Reacţia firească a multor oameni a fost să critice acţiunea angajaţilor acestei grădini zoologice şi în acest sens au lansat o petiţie online care a strâns câteva zeci de mii de semnături.

Cei din Danemarca au ales să ucidă girafa, deşi o grădină zoologică din Marea Britanie s-a oferit să o găzduiască, iar o persoană a promis echivalentul a 680 de mii de dolari în schimbul animalului. Toate aceste tentative au eşuat însă, iar Marius, aşa cum era numită girafa de către îngrijitori, a fost ucis, duminică, în faţa vizitatorilor.  Mutarea lui Marius nu era o opţiune viabilă pentru că ar fi produs aceeaşi problemă, multe dintre animalele din grădinile zoologice europene fiind înrudite. 

„Girafele noastre fac parte dintr-un program internaţional de creştere, care are ca scop asigurarea unei populaţii sănătoase“, a afirmat Bengt Holst, director ştiinţific la grădina zoologică din Copenhaga. „Nu putem realiza acest lucru decât prin potrivirea compoziţiei genetice a diverselor animalele, ţinând cont şi de spaţiul disponibil. Atunci când împerecherea merge atât de bine ca în cazul girafelor, se ajunge din când în când la problema surplusului“, a mai spus el. Grădina zoologică din Copenhaga face parte din Asociaţia Europeană a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor, care nu permite consangvinizarea şi se opune vânzării animalelor, mai scrie Mediafax.

Lei hrăniţi cu carnea girafei Marius. FOTO Yahoo! News

image

Reprezentanţii instituţiei spun că sterilizarea sau alte mijloace contraceptive nu ar fi fost o soluţie potrivită deoarece castrarea este o metodă care are efecte secundare nedorite, iar Marius ar fi ocupat locul unui alt animal, mai valoros din punct de vedere genetic. „Nu înţeleg de ce au apărut aceste reacţii. Într-adevăr, este prima girafă pe care o eutanasiem din acest motiv“, a mai spus Host, dar a mai precizat că în jur de 20-30 de animale sunt ucise în fiecare an în cadrul grădinii din Copenhaga, iar publicul este anunţat şi informat în legătură cu motivele acestei proceduri, de fiecare dată.

Videoclipul eutanasierii girafei Marius

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite