FOTO 10 cei mai bătrâni copaci din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acest pin din SUA este considerat cel mai bătrân copac din lume Foto mnn.com
Acest pin din SUA este considerat cel mai bătrân copac din lume Foto mnn.com

Reprezintă un testament preţios al naturii. Au supravieţuit schimbărilor climaterice, războaielor şi altor vitregii. Răspândiţi în diverse colţuri ale lumii, cei mai bătrâni copaci de pe Terra pot fi admiraţi într-o galerie foto absolut specataculoasă

Trăiesc de mii de ani şi dacă ar putea vorbi, cu siguranţă, ar avea multe să ne povestească. Sunt însă martori tăcuţi, dar maiestuoşi. Faceţi cunoştinţă cu cei mai bătrâni 10 copaci vii de pe planetă, potrivit site-ulului "Mother Nature Network".

1. Methuselah 
Pinul din Munţii Albi ai Californiei este considerat cel mai vechi organism non-clonat de pe Pământ. Se estimează că are vârsta de aproximativ 4.841 de ani. Nnumele său a fost inspirat din Biblie, Methuselah fiind omul care a trăit cel mai mult. Locaţia lui exactă este păstrată secretă pentru a-l proteja de  public. Un exemplar mai vechi, numit Prometeu, vechi de aproximativ 4900 de ani a fos tăiat de un cercetători în 1964, cu persmisiunea Serviciului Forestier al SUA.

Methuselah

2. Sarv-e Abarqu
Numit şi "Zoroastrian Sarv", acest arbore, de  25 de metri înălţime şi 11,5 meti lăţime, este un chiparos şi se află în provincia Yazd din Iran. Având în vedere că are cel puţin 4.000 de ani şi că a prins zorii civilizaţiei umane, acesta a fost declarat monument naţional iranian. Aşa cum au remarcat mai mulţi experţi, Sarv-e Abarqu este cel mai probabil cel mai vechi organism viu în Asia.

Sarv-e Abarqu

3. Llangernyw Yew
Acest tisa incredibil se află într-un mic cimitir din staul Llangernyw, Wales, Marea Britanie. Are aproximativ  4.000 de ani şi este încă în creştere.

Llangernyw Yew

4. Alerce
Alerce este un nume comun pentru Fitzroya cupressoides, o specie de arbori falnici din munţii Anzi. Cel mai vechi specimen viu cunoscut are 3640 ani vechime.

Alerce

5. Senatorul
Acest chiparos gigantic trăieşte în Big Tree Park din Florida, printre palmieri. Senatorul are 38m înălţime şi circa 3.800 de ani.

senatorul

6. Patriarca da Floresta
Acest copac, un exemplar din specia Cariniana Legalis, numit Patriarca da Floresta, creşte în Brazilia. Se estimează că are aproximativ 3.000 de ani. Arborele este considerat a fi sacru, cu toate acestea specia lui este serios ameninţată din cauza defrişărilor masive care au loc în pădurile din Brazilia, Columbia şi Venezuela.

Patriarca da Floresta

7. Măslinul din Vouves
Acest măslin vechi este situat pe insula grecească Creta şi este unul din cei şapte măslini din bazinul Mării Mediterane estimaţi a avea între 2.000 şi 3.000 de ani. Deşi vârsta exactă nu poate fi verificată, măslinul de Vouves ar putea fi cel mai bătrân dintre aceştia. El încă produce măsline.

castanul

8. Jōmon Sugi
Acest cryptomeria este cel mai mare conifer din Japonia, având 25 m înălţime. El trăieşte într-o pădure veche  pe cel mai înalte munte de pe insula Yakushima. Inelele sale indică că ar avea cel puţin 2.000 de ani, însă unii experţi estimează că ar avea 5.000 de ani.

Jōmon Sugi

9. Castanul celor o sută de cai
Acest copac, situat pe Muntele Etna din Sicilia, este cel mai mare şi cel mai vechi castan cunoscut în lume. Se crede că are între 2000 şi 4000 ani vechime. Ceea ce impresionează este că că Muntele Etna este unul dintre cei mai activi vulcani din lume, iar copacul se află la doar 5 kilometri de crater. Numele copacului provine de la o legendă în care o se spune că 100 de cavaleri au fost prinşi într-o furtună puternică şi s-au adăpostit cu toţii sub coroana unui copac masiv.

castanul

10. Generalul Sherman
Acest sequoia de 83m înălţime, cam cât o clădire cu 27 de etaje, este cel mai mare copac din lume. El se află în Sequoia National Park din California şi ar putea avea între 2.300-2.700 de ani.

generalul sherman
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite