FBI publică rezultatele unor probe de ţesut considerate ca aparţinând lui Bigfoot, corespondentul american al lui Yeti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Federal de Investigaţii a publicat miercuri un dosar de corespondenţă cu rezultatele testelor efectuate asupra unei probe de ţesut presupuse a proveni de la Bigfoot, cunoscut şi ca Sasquatch   – o creatură humanoidă care şi-ar fi făcut apariţia în ţinuturile sălbatice din Nord-Vestul Statelor Unite, potrivit unor mărturii.

În dosarul de 22 de pagini – ajuns în spaţiul public după o cerere formulată în baza accesului liber la informaţiile de interes public – se arată că FBI-ul a acceptat să testeze fire de păr „ataşate de o bucăţică de piele” obţinute de Centrul de Informare cu privire la Bigfoot din Oregon.

După cum reiese din scrisori, grupul a trimis proba ca urmare a unui raport din 1975 apărut în Washington Environmental Atlas; acesta menţiona teste efectuate în laboratorul FBI „în legătură cu fenomenul Bigfoot” şi faptul că firele de păr nu ar fi aparţinut niciunui animal cunoscut.

„Puteţi, vă rog, ca să lămurim odată aceste lucruri, să ne spuneţi dacă FBI a examinat firele de păr care ar putea proveni de la Bigfoot; când s-a întâmplat asta, dacă chiar s-a întâmplat; care sunt rezultatele analizelor, a solicitat Peter Byrne, directorul Centrului de Informare cu privire la Bigfoot. „Vă rog să ţineţi cont de faptul că cercetările noastre sunt cât se poate de serioase”. Acesta a mai precizat că Centrul nu a putut identifica aceste fire de păr şi că este cea mai importantă decoperire făcută de echipă în 6 ani de cercetări.

Iniţial, FBI a răspuns că nu deţine în arhiva sa date ale unor atare teste, potrivit Yahoo News.

Totuşi pe 15 decembrie 1976, directorul adjunct al departamentului de Servicii Tehnice şi Ştiinţifice Jay Cochran Jr. i-a spus să trimită proba laboratorului FBI de la Washington.

„Laboratorul FBI efectuează cu prioritate teste ale probelor materiale la solicitarea agenţiilor de aplicare a legii în contextul investigaţiilor criminale”, a scris acesta în răspunsul său, adăugând: „Ocazional, de la caz la caz, în interesul cercetării şi activităţii ştiinţifice, mai facem excepţii de la politica noastră. În această lumină vom examina firele de păr şi proba de ţesut menţionate în scrisoarea dvs”.

Trei luni mai târziu, FBI a transmis rezultatele testelor.

„Firele de păr provin de la un animal din familia cervidelor [între care şi specii de căprioară -n.r.]”, a scris Cochran. 

Cum a descoperit Byrne firele de păr: doi biologi, angajaţi ai Seviciului Forestier au văzut o creatură necunoscută plimbându-se printr-o pădure în nord-vestul Pacificului. Ultima dată ei au zărit-o mişcându-se greoi printre nişte copaci. Ajuns la faţa locului, expertul a observat că arborii erau prea apropiaţi ca o creatură cu umeri largi şi pulpe enorme să încapă printre ei. El a descoperit bucăţica de piele cu păr pe unul dintre copaci.

Potrivit Washington Post, el nu ar fi primit scrisoarea de răspuns a directorului adjunct al FBI, aflând rezultatele abia miercuri, odată cu publicarea dosarului de corespondenţă.

La cei 93 de ani ai săi, Byrne se declară dezamăgit, dar este convins de existenţa lui Bigfoot pe care încă îl caută în pădurea din Oregon unde a instalat dispozitive cu senzori.

   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite