Drepnelele: misterioasele păsări care zboară şi în somn. Cuiburile lor sunt o delicatesă de mii de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drepnelele au picioare foarte mici, nedezvoltate FOTO Shuttestock
Drepnelele au picioare foarte mici, nedezvoltate FOTO Shuttestock

La prima vedere le-ai putea considera rândunele şi multă lume le confundă. Trăiesc şi în zone de litoral, şi în zone cu zăpezi, dar s-au adaptat şi la oraş. Iar toată viaţa lor se derulează aproape numai în zbor.

Natura este uimitoare, iar felul în care s-au adaptat şi trăiesc multe specii nu încetează să ne surprindă. Apodidele sau drepnelele sunt o familie de păsări cu peste 80 de specii, cu o largă răspândire. Numele acestei specii (Apodide) vine din limba greacă (ápous) şi înseamnă „fără picioare“. Pentru că aceste păsări au picioare foarte mici, nedezvoltate, pe care le folosesc de foarte puţine ori de-a lungul vieţii.

Sunt printre cele mai rapide păsări din lume, iar trei specii de drepnele trăiesc şi în România. Le place atât de mult să zboare, încât pe parcursul vieţii pot parcurge până la 2 milioane de kilometri, adică de cinci ori distanţa de la Pământ la Lună.

Citeşte aici cum trăiesc aceste păsări (ele planează chiar şi în somn, nu se odihnesc în copaci) şi ce delicatesă vândută cu mii de dolari se prepară din cuiburile făcute din saliva unei specii de apodide.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite