Crocodil afumat pe masa de Anul Nou, în Armenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii unui lanţ de magazine din Armenia au decis să introducă o „noutate” în tradiţia culinară de Anul Nou, pe lângă principalele preparate pe care obişnuiesc să le consume armenii în noaptea dintre ani. Reprezentanţii magazinelor SAS din Everan, capitala Armeniei, au dat spre vânzare trei crocodili afumaţi importaţi din SUA.

Turta dulce şi „dolma”, un preparat asemănător sarmalelor, din carne de miel sau vită, tocată şi învelită în viţă de vie, sunt principalele preparate tradiţionale pentru masa de Anul Nou în Armenia. Însă, reprezentanţii lanţului de magazine SAS au decis să introducă un „strop de noutate” pe mesele de Anul Nou, oferind spre vânzare crocodil afumat. Decizia celor de la SAS a fost vehement criticată atât în capitala Everan, cât şi în restul ţării.

Pe un pat de salată verde şi lămâi, într-o vitrină a departamentului de cărnuri al unui supermarket SAS, un crocodil afumat, cu o greutate de 12 kilograme şi o lungime de 90 de centimetri, îşi aşteaptă cumpărătorul. Însă preţul piperat al reptilei face ca oferta neobişnuită a SAS să indigneze, mai degrabă, majoritatea clienţilor magazinului, decât să atragă cumpărători.

Într-o ţară cu o populaţie de trei milioane de oameni, din care o treime trăieşte sub pragul sărăciei, şi unde salariul mediu este de aproximativ 300 de euro pe lună, un crocodil afumat este vândut la preţul de 730 de euro, informează „Le Courrier International”. De altfel, daţi spre vânzare sunt doar trei crocodili afumaţi.

„Cine îşi poate permite un asemenea lux?” se întreabă Silva Alexanian, o croitoreasă în vârstă de 48 de ani din Everan. „Cândva, magazinele erau ticsite de oameni în pragul Anului Nou. Astăzi sunt goale. Oamenii au plecat din ţară, muncesc în străinătate, sau nu-şi permit să sărbătorească Anul Nou.”

„Oamenii trăiesc în condiţii precare. 85% din veniturile lunare ale armenilor se duc pe mâncare. Când vor să impresioneze, apelează tot la preparate culinare, acestea fiind considerate dovezi ale prosperităţii”, a declarat sociologul Aharon Adibekian, pentru eurasianet.org. „În ţările dezvoltate nu există o astfel de competiţie.”

Deşi populaţia săracă se arată indignată de preţul piperat al crocodililor afumaţi, cele trei reptile puse în vânzare de SAS sunt doar o mică parte din atracţiile extravagante şi costisitoare pe care le oferă Armenia. Printre aceste atracţii se numără şi staţiunile de lux din munţii armeni, unde preţul unui sejur echivalează cu cel al unei şederi în ţări exotice, precum Thailanda, Egipt sau Emiratele Arabe, informează epress.am.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite