Cele mai bizare remedii pentru combaterea bolilor: ceaiurile din excremente de insecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiurile din excremente de insecte costă între 40 şi 400 de euro kilogramul FOTO: Shutterstock
Ceaiurile din excremente de insecte costă între 40 şi 400 de euro kilogramul FOTO: Shutterstock

Infuziile din excrementele unui tip de molie ar avea beneficii pentru digestie, ar combate hipertensiunea şi ar scădea nivelul zahărului din sânge, arată o echipă de cercetători chinezi într-un studiu publicat în revista „Food Research International“.


Numite în mod comun ceaiuri de insecte, infuziile preparate din excremente de insecte se folosesc în China de mai bine de patru secole. De exemplu, biblia medicinii tradiţionale chineze, „Ben Cao Gang Mu“ (Breviar pe probleme medicale), scrisă în secolul al XVI-lea, consideră aceste remedii ca fiind tratamente eficiente împotriva otitei. Cu toate că această aplicaţie nu a fost demonstrată încă, mai multe echipe de cercetători chinezi au început să studieze, cu mijloace moderne, efectele reale ale acestor ceaiuri bizare asupra sănătăţii, potrivit lefigaro.fr.

Cea mai recentă cercetare de acest tip este o metaanaliză publicată în revista „Food Research International“, realizată de şase oameni de ştiinţă chinezi. Ei pun accentul mai ales pe proprietăţile antioxidante ale infuziilor şi pe beneficiile acestora asupra florei intestinale şi tensiunii arteriale.

Costă între 40 şi 400 de euro kilogramul

Insectele folosite pentru ceaiuri sunt crescute în medii controlate, din stadiul de larve, sunt hrănite exclusiv cu frunze de ceai (frunzele plantei Camellia sinensis). După ce larvele se transformă în molii, insectele sunt eliberate în mediu, iar excrementele din coconi sunt colectate de specialişti în vederea procesării lor şi a transformării în ceai. Este nevoie de aproximativ 10 kilograme de frunze de ceai pentru a colecta un kilogram de excremente.

Complexitatea procesului de obţinere a ceaiului explică preţul crescut al acestuia: între 40 şi 400 de euro kilogramul.

Potrivit cercetătorilor, calităţile nutriţionale ale acestor băuturi diferă în funcţie de specia de insectă folosită şi de tipul de frunze de ceai pe care le consumă. Însă la modul general, se poate spune că ceaiul din excremente de insecte are un nivel mai ridicat de zinc, de magneziu şi de calciu decât ceaiul verde obişnuit, preparat din frunzele uscate ale plantei Camellia sinensis.

Specialiştii chinezi susţin că aceste tipuri de infuzii sunt superioare în ceea ce priveşte calitatea antihipertensivă, contra maladiilor neurodegenerative şi anticancer prin comparaţie cu alte ceaiuri.

În studiile pe animale ceaiul de insecte s-a dovedit eficient şi în reducerea nivelurilor de zahăr şi de colesterol în sânge. De asemenea, se pare că de câştigat au şi bacteriile din flora intestinală, cum este Lactobacillus bulgaricus.

Cel mai scump ceai din lume, fertilizat cu excremente de urs panda

panda

3.000 de dolari pentru o jumătate de kilogram de ceai verde, la cultivarea căruia s-au folosit excremente de urs panda. Acesta este preţul celui mai scump ceai din lume. Cel care a avut această idee este un antreprenor din China, An Yanshi. El deţine mai multe culturi de plantă Camellia sinensis, pe care le fertilizează cu excremente de urs panda. „Urşii panda aborb doar 30% din nutrienţii din frunzele de bambus sălbatic pe care le consumă, restul de 70% trec în excremente, care devin astfel un fertilizator organic ideal“, a explicat această alegere An Yanshi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite