Cele mai bizare opere de artă. Porci tatuaţi, găuri în cap şi vaci conservate în formol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografii Mirror.co.uk/Amanda Feilding şi-a făcut o gaură în craniu pentru un film de scurt-metraj
Fotografii Mirror.co.uk/Amanda Feilding şi-a făcut o gaură în craniu pentru un film de scurt-metraj

Arta înseamnă creativitate şi libertate absolută, dar de multe ori ideile excentrice ale artiştilor stârnesc controverse. Pentru mulţi oameni, asemenea creaţii sunt greu de înţeles şi deseori chiar greu de inclus în categoria operelor de artă.

Chiar dacă poate nu au reuşit să impresioneze din punct de vedere artistic, aceşti oameni au atras cu siguranţă atenţia prin lucrările lor controversate. Uneori, presa scrie mai mult despre modul în care au fost create aceste opere decât despre rezultatul în sine. Nu e greu de înţeles de ce se întâmplă asta, dacă ai în vedere numai câteva exemple. 

1. Artista britanică Amanda Feilding a devenit celebră după ce a apărut într-un scurt-metraj intitulat „Heartbeat Of The Brain”. Producţia ar fi trecut poate neobservată, dacă Amanda nu şi-ar fi făcut singură o gaură în craniu, special pentru acest film, scrie Mirror.co.uk.

Trepanaţia a fost realizată cu ajutorul unui burghiu electric, iar artista apare în film cu capul bandajat şi plin de sânge. Totul a fost 100% real, în film nu au fost trucaje. Amanda spune că s-a pregătit psihologic pentru acest proiect, dar că experienţa a fost oricum foarte neplăcută.

2. Şi vedetei rock Pete Doherty îi place să creeze cu sânge. În cazul lui este vorba de picturi, prima expoziţie având loc la Paris, în anul 2008. Printre creaţiile sale s-au numărat un portret realizat în creion şi sânge al fotomodelului Kate Moss, fosta lui iubită, dar şi o semnătură făcută în sânge, cu o seringă folosită iniţial pentru injectarea heroinei.

cele mai bizare opere de artă

3. Actorul Shia LaBeouf a organizat o expoziţie neobişnuită, în care stătea pur şi simplu nemişcat, având trasă peste cap o pungă de hârtie pe care scria „I Am Sorry” („Îmi pare rău”, - n.r.). Nu ştim dacă proiectul lui s-a bucurat de succes, dar actorul susţine că în timpul acestei expoziţii ar fi fost dezbrăcat, biciuit şi violat de o femeie.

4. Pictura intitulată „Profetul”, concepută de artistul Cedric Chambers, combină un subiect religios cu imaginea personajului Darth Vader din filmul „Războiul Stelelor” şi cu tragedia de la WTC din 11 septembrie 2001. Chambers consideră că Iisus şi Darth Vader au multe lucruri în comun: au fost profeţi, s-au născut din fecioare, au avut puteri magice şi s-au sacrificat pentru alţii.

cele mai bizare opere de artă

5. Un alt artist belgian controversat, care a fost acuzat de cruzime faţă de animale, este belgianul Wim Delvoye. El a început să crească porci din anul 2004 pentru a-i transforma în opere de artă. Animalele sunt tatuate cu diferite logo-uri ale unor branduri celebre sau cu imagini folosite de deţinuţii din închisorile ruseşti.

image

Aceste controversate opere de artă au fost expuse într-o grădină zoologică din China, destinată animalelor domestice. În replică la acuzaţiile de cruzime, Wim spune că animalele lui sunt tatuate sub anestezie, prin urmare nu suferă. În plus, ele trăiesc la o fermă luxoasă, unde sunt bine hrănite, iar pielea lor este hidratată zilnic.

6. Marni Kotak, o artistă de 40 de ani din Miami, crede că naşterea este forma supremă de artă. Prin urmare, trebuie neapărat împărtăşită cu publicul. De aceea, în octombrie 2011, Marni a născut într-o piscină gonflabilă amplasată în Galeria Microscope din Brooklyn. Actul artistic a fost numit „Naşterea Bebeluşului X”, iar artista a declarat ulterior că a suferit de depresie post-natală.

cele mai bizare opere de artă

7. Voina, un grup de artişti nonconformişti din Rusia, a aruncat mai multe pisici spre angajaţii unui restaurant McDonalds, de Ziua Internaţională a Muncii. Artiştii au spus că prin acest spectacol au vrut să alunge plictiseala angajaţilor. Voina a pictat de asemenea un penis erect uriaş, lung de 65 de metri, pe un pod din Sankt Petersburg.

8. Un artist celebru pentru proiectele sale macabre este Damien Hirst. El a tăiat în jumătate o vacă şi un viţel şi i-a pus la conservat în formol. Tot el a umplut două camere cu fluturi vii, în cadrul unei expoziţii la Tate Museum, care a durat 23 de săptămâni. Peste 9.000 de fluturi au murit în timpul proiectului.

opere de arta bizare

9. Arta excentrică nu este ceva recent, ci datează de mai multe decenii. Artistul italian Piero Manzoni a vândut la licitaţie prin casa Sothebys, în anul 1961, 90 de cutii umplute cu propriile sale fecale. Şi mai interesant este că aceste cutii au valorat cât greutatea lor în aur.

cele mai bizare opere de artă
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite