Carneţele ale lui Charles Darwin dispărute de 20 de ani, înapoiate în mod misterios împreună cu un mesaj pentru bibliotecar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnet de notiţe Charles Darwin FOTO CAMBRIDGE UNIVERSITY DIGITAL LIBRARY
Carnet de notiţe Charles Darwin FOTO CAMBRIDGE UNIVERSITY DIGITAL LIBRARY

Două carnete de notiţe ale naturalistului Charles Darwin dispărute în urmă cu 20 de ani de la biblioteca Universităţii din Cambridge au fost returnate în mod misterios. Marţi, reprezentanţii bibliotecii au anunţat că le-au descoperit într-o pungă de cadou roz împreună cu un mesaj, relatează CBS News.

Carnetele, în paginile cărora se găseşte faimoasa schiţă „Copacul Vieţii” (1837), au dispărut în 2001 după ce au fost scoase din arhivă pentru a fi fotografiate. Personalul a presupus atunci că au fost doar rătăcite. În 2020, după ce căutările minuţioase prin colecţia de 10 milioane de volume, hărţi şi manuscrise a bibliotecii au dat greş, au fost raportate ca furate.

S-a declanşat o masivă operaţiune de căutare - directorul bibliotecii a lansat un apel global  la informaţii, detectivii locali au notificat organizaţia de poliţie internaţională Interpol şi astfel s-a pornit o adevărată vânătoare pentru carnetele evaluate la milioane de dolari.

Pe 9 martie, carnetele au reapărut, lăsate într-o zonă publică din clădirea bibliotecii, în exteriorul biroului bibliotecarului, unde nu sunt camere de securitate. Cele două carnete erau înfăşurate în folie în interiorul casetei lor de arhivare. Alături de ele era un bileţel destinat bibliotecarului pe care scria : „Paşte Fericit, X”.

Carneţelele sunt „în stare bună, fără urme vizibile de manipulare sau uzură”, a transmis universitatea.

Darwin şi-a umplut aceste caiete cu notiţe după ce s-a întors din călătoria în jurul lumii, iar aceste idei au stat la baza operei sale despre evoluţie „Originea Speciilor”.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite