Înfrângere pentru „forţă” în Noua Zeelandă: „Religia” Jedi nu reuşeşte să fie recunoscută şi scutită de taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jedi si Seth, reprezentantii binelui si raului din Star Wars
Jedi si Seth, reprezentantii binelui si raului din Star Wars

Departamentul Afacerilor Interne din Noua Zeelandă a respins o cerere a unei societăţi Jedi de a fi recunoscută ca o instituţie caritabilă şi de a fi scutită de taxe.

Societatea a fost contituită în aprilie 2014 cu scopul de a fi un „gardian al galaxiei” şi de a ţine sub atenţie partea întunecată a „forţei”.

Pe lângă protejarea galaxiei, societatea şi-a mai propus să promoveze religia Jedi, să construiască un templu şi să încerce să crească numărul adepţilor religiei în Noua Zeelandă. Însă aceste scopuri nu au atins pragul necesar pentru ca instituţia să fie recunoscută drept una caritabilă. Astfel, Departamentul Afacerilor Interne a decis că societatea nu a promovat religia, o operă caritabilă sau dezvoltarea spirituală, relatează stuff.co.nz.

Autorităţile au considerat că „jedi-ismul” nu e suficient de structurat sau serios pentru a fi considerat o organizaţie religioasă, aşa că societatea nu a primit statutul de caritate, care i-ar fi permis să fie scutită de taxe.

„Religia” este bazată pe filmele Star Wars, o serie science-fiction care se concentrează pe luptele intergalactice între părţile luminoase şi întunecate ale „forţei”. 

Fenomenul a început să câştige teren în 2001, când, în urma unei campanii, tot mai mulţi oameni din Marea Britanie şi Australia s-au declarat Jedi la recensământ.

La recensământul din 2011 din Noua Zeelandă, peste 19.000 de oameni s-au declarat ca fiind de confesiune Jedi. Religia nu a fost însă recunoscută, în ciuda faptului că statul a recunoscut la acea vreme Biserici cu mult mai puţini membri.

Deşi „religia” nu a fost recunoscută de această dată, autorităţile din Noua Zeelandă au lăsat o uşă deschisă, considerând că, într-o zi, „Jedi-ismul ar putea ajunge la nivelul de seriozitate şi structură necesare unei religii”.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite