Între două campionate şi pregătită oricând pentru un nou antrenament de înot, ne-am întâlnit cu Ayanna Freciu. Deşi locuieşte în Corbeanca, vine aproape în fiecare zi la Clubul Renovatio, la Complexul Olimpic „Sydney 2000”, din Izvorani. Proaspăt vicecampioană naţională la Bacău, la doar 10 ani, Ayanna este nu doar o campioană, ci o pasionată de înot, aşa cum ne-a descris-o chiar antrenoarea ei, Yvonne Stoltz. Aceasta îi este şi prietenă şi susţinătoare şi mentor.
 
Mereu printre primele
 
”Întotdeauna, la cam­pionatele municipale, Ayanna este pe podium. Pe zona Bucureşti şi împrejurimi, este întotdeauna printre primele. La nivel naţional, concurenţa este acerbă, sunt 150 de fete la categoria ei de vârstă, dar invariabil, ea iese printre primele”, ne-a povestit Yvonne Stoltz, antrenoarea Ayannei Freciu. În spatele performan­ţelor, este talent, dar mult mai multă muncă. Ayanna are forţă, este suplă, are toate calităţile necesare să facă înaltă performanţă, dar munceşte înzecit. Este un exemplu de sportiv, nu lipseşte, este mereu atentă. Învaţă foarte bine, are rezultate remarcabile la învăţătură, fiind elevă în clasa a patra, iar de două ori pe săptămână studiază limba engleză. Înainte de a ne întâlni pentru interviu, abia devenise vicecampioană naţională la biatlon, la Cupa ”Andrei Nicolescu”, un concurs foarte serios unde au participat 450 de concurenţi. Ayanna s-a calificat la toate cele patru probe la care a luat startul şi a înotat în finalele respective. 
 
La interviu, Ayanna avea emoţii pentru că se pregătea să plece la Campionatul de Poliatlon de la Bacău, din perioada 16 – 18 noiembrie, un loc care o leagă de o amintire foarte plăcută: acolo a câştigat prima sa medalie. Între timp, a mai venit cu o medalie şi de la acest campionat, la proba 4 x 50 metri înot mixt feminin, categoria 10-11 ani. La doar 10 ani, deţi­ne aproape 200 de medalii câştigate la concursuri naţionale şi internaţionale. Este campioană naţională cu ştafeta de 4×50 metri mixt, vicecampioană naţională 4×50 m liber, câştigătoare a cupei Camelia Potec pentru cel mai tehnic înotător, campioană internaţională la multiple procedee la Dortmund 2018, Eger (Ungaria  – decembrie 20 17), Novi Sad (Serbia, Evropa Cup 2017).
 
 
”Eu cred că pot câştiga pentru că eu cred că pot să mă înving”
 
”Pentru mine înotul înseamnă ceva minunat. E un lucru extraordinar atunci când înot şi îmi doresc să ajung la Olimpiadă. Vreau să ajung campioană olimpică. De trei ani şi jumătate fac înot de performanţă.  La început îmi era frică de apă. De aceea m-am şi dus la înot. Dar mi-am dat seama că nu am un motiv întemeiat pentru a-mi fi frică de apă. Şi aşa am început să fac performanţă. În timpul săptămânii, mă culc la 9.30, mă trezesc la 6.20 – 6.30. Dimineaţa merg la şcoală, apoi marţi şi joi am engleză, iar în rest merg la antrenament”, ne-a spus micuţa campioană, dar cu entuziasm şi energia copilului care face lucrurile cu plăcere, nu pentru că aşa îi cer părinţii. Ea ne-a mărturisit că are şi un motto:  ”Eu cred că pot câştiga pentru că eu cred că pot să mă înving”, ­ne-a dezvăluit ­Ayanna deviza ei, fără a uita să îi mulţumească dragei sale antrenoare. Greu de înţeles de unde atâta forţă ­într-o copilă care, pe lângă performanţele sale, ascunde şi o mare tristeţe. Mama ei a părăsit-o de curând, răpusă de o boală nemiloasă. Dar, Ayanna reuşeşte să îşi păstreze permanent un zâmbet de campioană.
 
Tenace, serioasă şi talentată
 
Yvonne Stoltz este antrenoarea de înot, care lucrează cu ­Ayanna la clubul Renovatio, de când micuţa avea aproximativ 7 ani, ceea ce înseamnă patru ani competiţionali. ”Am făcut cu ea primii paşi în performanţă şi o însoţesc la toate competiţiile. Este un copil foarte ambiţios, este o fetiţă tenace, serioasă şi talentată. ­
 
Ayanna face performanţă de nivelul vârstei ei şi este pe drumul către marea performanţă. Face parte dintre cei mai buni  înotători de vârsta ei. Merge la campionate  municipale, regionale, se  califică întotdeauna pentru campionatele naţionale la care obţine rezultate foarte bune. Se califică întotdeauna la competiţiile regionale printre primele. La campionatul naţional este campioană naţională cu ştafeta şi la 4×50 m liber şi la 4×50 m mixt. Obţine peformanţe întotdeauna printre primele, la campionatele naţionale. Chiar dacă nu sunt neapărat primele 3 locuri, la campionatele naţionale pentru copii, la probele individuale, se ia în calcul prima treime ca fiind copii foarte buni la înot, copii cu talent şi copii de perspectivă pentru performanţă”, ne-a explicat antrenoarea. Ayanna este întotdeauna printre primele. De aceea face parte şi din ştafeta respectivă, unde intră patru dintre cele mai bune sportive din tot clubul. La campionatele internaţionale este întodeauna pe podium, având performanţe foarte bune pentru vârsta ei.
 
Ce înseamnă performanţa?
 
Ayanna înoată şase zile pe săptămână, câte două ore pe zi şi face de două-trei ori pe săptămână, câte 20 de minute pregătire fizică. 
 
”Sunt destul de multe sacrificii. În primul rând, nu poate lipsi de la antrenamente. Sunt zile în care colegii ei de clasă merg în excursie, la teatru sau alte evenimente, iar ­Ayanna nu merge. Nu merge la petreceri cu copii decât dacă sunt după orele de antrenament sau în weekend, dar înoată şi sâmbătă dimineaţă. Trebuie să aibă o viaţă foarte ordonată”, ne-a spus antrenoarea. 
 
Dar este evident, aşa cum ne-a descris şi Yvonne Stoltz, că ­Ayanna este genul de copil căruia nu trebuie să îi spui de două ori acelaşi lucru. 
 
”Ia tot ceea ce face în serios şi face cu plăcere şi devotament. Sper şi îmi doresc să ajungă cât mai sus şi să îşi atingă toate ţelurile. Se vede că ­Ayanna are nişte scopuri, nu înoată pur şi simplu pentru că o trimite cineva la înot”, a mai evidenţiat antrenoarea. 
 
Ayanna activează şi este legitimată la Clubul Renovatio, club afiliat la Federaţia Română de Nataţie. Copila participă în mod oficial la competiţii, organizate de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern. Pe lângă stilul de viaţă destul de spartan, performanţa înseamnă şi foarte multă implicare din partea familiei. Financiar este o mare provocare să fii părinte de campioană. Sunt costuri cu bazinul, antrenamente, deplasări, echipamente, alimentaţia trebuie să fie din cea mai bună, vitaminizare şi hidratare. Sunt necesare atât costume competiţie, cât şi de antrenament. Ca să nu mai vorbim de timpul care niciodată nu ne ajunge. Dar, cu toate acestea, tatăl Ayannei reuşeşte să se împartă între îndatoririle zilnice,  să fie şi mamă şi tată pentru micuţa sa, dar şi pentru Matei, fratele mai mic, un alt mic mare campion, de data aceasta la hochei.