Lucian Bute a picat un test antidoping după meciul cu Badou Jack. Reacţia pugilistului român la acuzaţiile de dopaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Bute a testat pozitiv pentru ostarină în urma meciului cu Badou Jack FOTO Washington Post
Lucian Bute a testat pozitiv pentru ostarină în urma meciului cu Badou Jack FOTO Washington Post

Boxerul român Lucian Bute a picat un test antidoping efectuat în urma meciului de luna trecută cu suedezul Badou Jack, a anunţat joi seara organizaţia World Boxing Council, citată de site-ul worldboxingnews.com. Fostul campion mondial riscă un an de suspendare din meciurile şi clasamentele WBC şi pierderea bursei din meciul de pe 30 aprilie.

Forul pugilistic a emis următorul comunicat:

World Boxing Council a fost notificată de Comisia pentru Box şi Lupte DC despre găsirea substanţei interzise ostarină în testul antidoping post-meci efectuat de Lucian Bute, după disputa cu Badou Jack.

Comisia pentru Box şi Lupte DC va urma regulile şi reglementările privind dopajul şi se va consula în acest caz se va consulta cu WBC şi programul Clean Boxing pe care îl derulează.

Mai multe informaţii vor fi cunoscute în zilele următoare.” 

Reacţia lui Bute la acuzaţiile de dopaj

Lucian Bute a scris vineri pe pagina sa de Facebook că încă nu a primit rezultatul oficial al laboratului din Washington. 

„Ieri a apărut o ştire că am fost testat pozitiv pentru o substanţă interzisă după meciul cu Badou Jack. Nu am amănunte pentru că nu am primit încă rezultatul oficial al laboratorului folosit de către comisia atletică din WASHINGTON. Personal, eu sunt surprins şi dezamăgit de această ştire. Am o lungă carieră în spate şi am fost testat anti-doping de zeci de ori fără să am vreodată un test positiv”, a spus pugilistul.

lucian bute facebook

Aceasta a mai preizat că protocolul prevede efectuarea unui noi test, iar până la rezultatul final nu vrea să facă alte comentarii.

„Comform protocolului va avea loc un nou test la eşantionul «B» şi voi aştepta acest nou test înainte să fac alte comentarii.  Nu am folosit niciodată substanţe interzise şi sunt convins că se va face lumina în acest dosar”, a conchis Bute.

Meciul dintre Lucian Bute şi Badou Jack s-a terminat la egalitate

Lucian Bute s-a luptat cu pugilistul suedez Badou Jack pentru centura mondială WBC la categoria supermijlocie pe 30 aprilie, în Washington DC. Meciul s-a terminat la egalitate, rezultat în urma căruia Badou Jack şi-a păstrat titlul. 

Bute, în vârstă de 36 de ani, este fost campion mondial IBF la categoria supermijlocie şi are un palmares la profesionişti de 32 de victorii(25 prin KO), 3 înfrângeri şi un egal.

Reacţia lui Badou Jack după anunţul testului antidoping picat de Bute: „Credeam că e un tip mai cinstit”

Ce este ostarina, substanţa pentru care Bute a testat pozitiv

Ostarina, sau MK 2866, face parte din categoria modulatorilor selectivi ai receptorilor androgenici(SARMs), un produs similar steroizilor anabolizanţi care poate creşte masa musculară şi densitatea minerală în oase şi reduce stratul adipos, conform site-ului steroizi.ro.

Ostarina este interzisă atât de Agenţia Mondială Anti-Doping, ca parte a compuşilor SARMs, şi face parte şi din lista substanţelor interzise de WBC prin propriul program antidoping Clean Boxing, început în 2015.

   

Ce riscă Lucian Bute dacă este prins dopat

Conform regulamentului postat pe site-ul WBC, în cazul în care un pugilist pierde sau nu reuşeşte să câştige o centură a organizaţiei în urma unui meci pentru titlul mondial, acesta poate fi sancţionat cu o amendă echivalentă cu bursa primită în urma partidei, precum şi cu suspendarea din meciurile disputate sub egida WBC şi eliminarea din clasamentele organizaţiei timp de un an.

Lucian Bute a primit o bursă de 500.000 de dolari în urma meciului de pe 30 aprilie.

De asemenea, organizaţia poate cere pugilistului prins dopat să urmeze şedinţe de consiliere, tratamente medicale sau de dezintoxicare sau obţinerea unui certificat medical care să ateste că nu mai prezintă urme ale substanţelor interzise, înainte de a putea boxa din nou pentru această categorie.

Reacţia lui Bute: „Nu m-am dopat. Mostra B va arăta asta”

Sportivul român neagă faptul că s-a dopat şi spune că se aşteaptă ca rezultatele celei de-a doua mostre să iasă negative.

„Sunt surprins şi întristat de această veste”, a declarat Lucian Bute pentru ESPN în urma comunicatului WBC. „Nu pot să înţeleg cum a ieşit testul pozitiv. Am făcut teste antidoping regulat încă din perioada în care am fost campion mondial şi nu am fost depistat pozitiv până acum. Nu am luat niciodată o substanţă interzisă. Am încredere în toţi membrii echipei mele şi sun convins că rezultatele mostrei B vor ieşi negative”.

Testele antidoping sunt efectuate pe două mostre luate în acelaşi timp, pentru a confirma veridicitatea rezultatului.

Aleksandr Povetkin, şi el în vizorul WBC pentru dopaj cu meldonium

Vestea picării testului antidoping de către Bute vine la doar două săptămâni după ce fostul campion mondial la categoria grea, rusul Aleksandr Povetkin, a testat pozitiv pentru cantităţi mici de meldonium, introdusă pe lista substanţelor interzise la începutul acestui an.

Povetkin, care deţine titlurile WBC International şi WBC Silver, ar fi trebuit să lupte pentru titlul mondial WBC pe 21 mai cu pugilistul american Deontay Wilder. Partida a fost amânată pe termen nedefinit până cât timp forul pugilistic va judeca rezultatele analizelor. Tabăra lui Povetkin susţine că rezultatul a venit ca urmare a folosirii substanţei de către pugilist înainte de a fi interzisă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite