Vrei să-ţi trimiţi copilul la academia lui Rafael Nadal? Cât costă şcoala şi antrenamentele la cel mai înalt nivel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roger Federer a fost invitat de Rafael Nadal la inaugurarea şcolii de tenis FOTO EPA
Roger Federer a fost invitat de Rafael Nadal la inaugurarea şcolii de tenis FOTO EPA

Preţul plătit pentru visul de a ajunge un jucător profesionist de top poate fi prohbitiv. CNN o oferă ca exemplu pe Simona Halep care n-ar fi izbutit fără sprijinul unui om de afaceri constănţean.

Un material realizat de CNN Sport vorbeşte despre preţul corect pe care îl plăteşte un jucător pentru a spera că va avea o şansă la glorie. Prilejuit de inaugurarea academiei de tenis pe care Rafael Nadal a deschis-o în Manacor, lângă Mallorca natală, articolul pleacă de la cazul Simonei Halep, care la 14 ani a pătruns în turneele europene de juniori, datorită mâinii întinse de Corneliu Idu. Milionarul constănţean, cu afaceri în operaţiunile portuare şi proprietar al unui club de tenis, a venit în sprijinul familiei Halep, când Simona avea 14 ani şi mare nevoie de bani pentru a juca în turnee internaţionale.  "Asta a fost, nu am avut niciun alt sponsor. Părinţii mei au făcut tot ce au putut ca să ajung unde sunt acum, dar a fost bine pentru noi că am avut acest ajutor”, a declarat Halep, într-un interviu acordat în perioada ultimei ediţii a Wuhan Open.
Într-adevăr, tenisul nu este un sport extrem de scump în România, la nivel amator. Însă  din clipa în care doreşti să îţi trimiţi copilul la competiţiile de afară (15-18 ani), pentru a prinde experienţă şi a începe să strângă puncte. costurile pot ajunge la 15-20.000 de dolari  pe an (pentru concursurile din Europa) sau la 35-40.000 de dolari pe an (plus Asia, Australia, SUA). Cu excepţia celor patru ţări care organizează turnee de Grand Slam (Australia, Franţa, Anglia şi SUA), ale căror federaţii bogate au programe de finanţare a carierei tinerilor jucători, celelalte federaţii, şi implicit şi cea română, au destul de puţine resurse pentru a sprijini  carierele jucătorilor aflaţi la început de drum. Potrivit federaţiei britanice de tenis, dezvoltarea carierei unui jucător de la 5 la 18 ani poate costa în jurul a 250.000 de lire sterline (280.000 de euro, 300.000 de dolari).
Articolul CNN citează şi un studiu realizat de ITF (Federaţia Internaţional de Tenis) în 2013, conform căruia jumătate din cei 14.000 de jucători profesionişti, băieţi şi fete, nu se aleg cu nimic din tenis. Până la urmă, acesta e şi marele pericol, pentru că mulţi părinţi se gândesc doar la milioanele de dolari care ajung în conturile marilor jucători, însă balanţa se înclină spre un mare minus, în cazul în care un tenismen nu pătrunde măcar în primele 200 de locuri ale clasamentelor ATP sau WTA. Vă amintiţi, desigur, scenele cu Raluca Olaru plângând la finalul unei conferinţe de presă de la Bucureşti, exprimându-şi frustrarea de a nu se putea înscrie la turnee internaţionale din lipsa banilor.
 


Patrick Mouratoglou, antrenor Serenei Williams, ar eo şcoală la Nisa FOTO EPA

serena mouratoglou foto epa

Cât costă înscrierea la şcolile celebre
Pentru cei mai înstăriţi există, desigur, varianta academiilor de tenis deschise recent de nume célèbre, precum Rafael Nadal la Manacor sau  Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams, la Nice. Academia spaniolului, care a fost inaugurată de curând în Insulele Baleare, percepe 62.000 de dolari (56.000 de euro) pe an pentru a forma un jucător profesionist. Această sumă include antrenamente (26.000 de euro), cazare şi masă (19.000 de euro) şi înscrierea la o şcoală internaţională americană (10.500 de euro). "Am creat un grup extraordinar de antrenori şi toată infrastructura de care are nevoie un copil pentru a fi pe cele mai bune mâini în ceea ce priveşte pregătirea, atenţie la toate aspectele. Avem mai mult decât are nevoie cu adevărat un copil", a declarat Nadal pentru CNN, citat de News.ro.
Un program similar la recent deschisa Mouratoglou Tennis Academy din Nisa te costă 60.000 de dolari (54.200 de euro) pe an, în timp ce la IMG Academy din Florida, fondată de Nick Bollettieri, te costă 75.900 de dolari pentru antrenamente şi şcolarizare privată la vârsta de liceu.
“Deşi taxele sunt mari, banii sunt bine cheltuiţi, iar practicarea sportului la un înalt nivel oferă importante aptitudini de viaţă care îţi pot îmbunătăţi educaţia”, consideră Patrick Mouratoglou, care a ajutat 40 de jucători să intre în Top 100. O treime din cei 150 de cursanţi de la academia lui Mouratoglou ajung să primească o bursă la o univeristate americană. "Şcoala este la fel de importantă ca tenisul. Dacă eşti o persoană responsabilă, trebuie să-ţi dai seama că mulţi jucători nu ajung să facă tenis. Aşa că aceia trebuie să aibă o a doua opţiune, una bună", a precizat Mouratoglou.

Dacă eşti o persoană responsabilă, trebuie să-ţi dai seama că mulţi jucători nu ajung să facă tenis. Aşa că aceia trebuie să aibă o a doua opţiune, una bună Patrick Mouratoglou, antrenor Serena Williams
copil tenis foto getty images


7 lucruri de ştiut pentru părinţi
1. Tenisul se poate începe de la 4-5 ani, cu rachete uşoare şi mingi de burete. Se fac jocuri care să stimuleze copiii.
2. Pentru început, se recomandă nu mai mult de două-trei antrenamente pe săptămână, a câte o oră sau două antrenamente de o oră şi jumătate.
3. Nu există o dată-limită în privinţa unui verdict despre potenţialul unui copil.
4. Costurile pentru teren şi antrenor sunt diferite de la un clubul la altul, de la un oraş la altul. Încep de la 250 de lei lunar şi pot să ajungă la 1000 de lei. Unele cluburi oferă şi echipament.
5. Există antrenori care preferă lecţiile individuale, începând cu 6-7 ani. Claudiu Munteanu, de la clubul Prim Tenis, consideră că acestea sunt „răul tenisului” şi optează pentru antrenamente colective, de 4 sau 6 copii.
6. Cel mai important e să nu puneţi presiune pe copii şi şcoala să nu fie neglijată. Nu există nicio garanţie că miile de ore de antrenament vor transforma un mic tenismen într-unul de top.
7. Despre costuri vă puteţi îngrijora cu adevărat de la 15-16 ani, în cazul în care copilul are talent şi trebuie să înceapă să joace în afară, să intre în circuitul profesionist. Primul turneu internaţional din calendarul ITF al Simonei Halep, de exemplu, a fost la Minsk, în 2008, când n-avea 17 ani. A ieşit din turul doi, câştigând doar 490 de dolari, care sigur nu i-au acoperit nici cheltuielile de transport.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite