VIDEO Turul României 2012 va include în traseu şi Transalpina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, Turul României la ciclism va avea loc între 2 şi 9 iunie. Competiţia va figura din nou în calendarul Uniunii Internaţionale de Ciclism (UCI), având coeficientul 2,2. Se preconizează ca o etapă să se desfăşoare pe Transalpina, şoseaua aflată la cea mai mare altitudine din ţară.

În proiectul de calendar al Federaţiei Române de Ciclism (FRC), s-a propus ca "Mica Buclă" să se desfăşoare între 2 şi 9 iunie. Ceea ce nu este o surpriză, în anii precedenţi principala competiţie pe şosea având loc în luna lui Cireşar. Turul României apare, de altfel, şi în acest an în calendarul UCI, având coeficientul 2,2.

Ca noutate, organizatorii au inclus în traseu şi Transalpina, şoseaua din Munţii Parâng aflată la cea mai mare altitudine din ţara noastră. Punctul cel mai înalt la care se poate ajunge, acolo, cu maşina sau bicicleta, este în Pasul Urdele: 2.145 metri. Transalpina are o istorie interesantă. Se spune că un drum prin acea zonă în care se află acum oraşele Novaci (judeţul Gorj) şi Sebeş (judeţul Alba) ar fi fost construit de legiunile romane. Apoi, în secolele XVIII şi XIX, aşezările de acolo ar fi contribuit financiar la amenajarea sa, însă o şosea adevărată ar fost pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial. Reconstruită în timpul lui Carol al II-lea (a fost inaugurată în 1935), Transalpina nu a fost folosită frecvent în ultimele decenii (traficul a fost redus). Recent, a fost asfaltată o mare parte a sa, ceea ce a readus-o în centrul atenţiei - peisajele sunt impresionante în zona alpină.

Din punct de vedere sportiv, pe un tronson al şoselei, unde se află multe serpentine, se desfăşoară anual o etapă în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă.

Până acum, cea mai înaltă şosea pe care a ajuns caravana în Turul României a fost Transfăgărăşanul. Anul trecut, însă, din cauza vremii nefavorabile nu s-a putut urca decât până la Bâlea Cascadă.

Cum în acest an sunt alegeri locale, la inceputul verii, organizatorii n-au putut stabili încă perioada în care va avea loc Turul României, ci doar una provizorie (2-9 iunie). De asemenea, nici traseul nu a fost definitivat.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite