VIDEO Topul accidentărilor îngrozitoare din Liga I. Pe Nicuşor Bancu îl aşteaptă un adevărat coşmar după operaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piciorul lui Bancu  a cedat sub crampoenele lui Şeroni
Piciorul lui Bancu  a cedat sub crampoenele lui Şeroni

Mijlocaşul de 22 de ani al Universităţii Craiova a suferit o accidentare cumplită, dublă fractură de tibie şi peroneu, care-i pune în pericol viitorul fotbalistic.

Lui Nicuşor Bancu fotbalul mai mult i-a luat decât i-a dat până acum. Debutant în Liga I la începutul acestui sezon, tânărul fotbalist a suferit o dublă fractură de tibie şi peroneu, care i-a curmat cel puţin pentru moment, visul de a deveni mare. Accidentarea s-a produs în minutul 96 al meciului de Cupă, cu Viitorul Constanţa. 

Puştii lui Hagi trimiseseră meciul în prelungiri, cu un gol marcat la ultima fază a timpului regulamentar, iar momentul fatidic a venit atunci când Alin Şeroni, fundaşul Viitorului, a avut o intrare criminală la adversarul său. Evident că n-a avut intenţia de a-l rupe pe Bancu, dar a fost o intrare iresponsabilă cu nişte consecinţe dramatice pentru Bancu.

„Am întins piciorul după minge şi am atins-o. Nu-mi dau seama cum s-a ajuns la aşa ceva, dar regret enorm. Sunt alături de Nicuşor cu tot ce va avea nevoie şi îi doresc să se facă repede cât mai bine”, a declarat Şeroni, care a fost eliminat, însă nu direct, ci pentru două galbene. Adică, intrarea care a cauzat fractura a fost doar de galben, în ochii arbitrului Florin Miron şi noroc că fotbalistul mai avea un galben şi apoi a primit roşu. La momentul respectiv, nici Gheorghe Hagi nu şi-a dat seama de ce s-a întâmplat şi a protestat la adresa arbitrului, însă ulterior, după meci, Regele a declarat că „nici nu contează scorul, pentru că nimic nu poate fi mai dureros decât ce i s-a întâmplat acestui tânăr jucător”.
A jucat în Liga a V-a
Nicuşor Bancu a venit în această vară de la FC Olt la CSU Craiova. E originar din comuna Crâmpoaia, unde a şi jucat la echipa locală din liga a cincea pănă la 17 ani şi jumătate. L-a văzut cineva şi l-a luat la Slatina, iar de acolo a ajuns la Craiova, unde a dat probe de joc. Jerry Gane, antrenorul pe care l-a avut CSU la începutul sezonului, a fost mulţumit de el în cantonamentul din Slovenia, şi de aici până la tarnsfer a fost doar un pas. În familia lui Bancu a fost sărbătoare mare când puştiul a semnat cu CSU, deoarece tatăl acestuia e fan mare al Universităţii. Copilul visa să ajungă un fotbalist mare în Bănie, dar deocamdată traseul său ascendent a fost deviat prin sala de operaţie.


De acolo, numai Dumnezeu ştie cum va ieşi, pentru că fractura de tibie şi peroneu e o accidentare păcătoasă. Teoretic, se spune că nu e atât de înfricoşătoare cum pare atunci când oasele piciorului rupte ca două surcele pe care le pui pe foc. Medicii susţin că operaţia imediată, nu mai târziu de trei zile, o recuperare bună şi mai ales un moral de fier, sunt esenţiale pentru ca victima să revină pe gazon. Istoria a arătat însă că soarta n-a zâmbit la fel pentru toţi cei care s-au rupt. Din punct de vedere medical, toţi îşi revin, pentru că oasele se sudează, dar fotbalistic destul de puţine au fost cazurile în care cel accidentat şi-a continuat cariera la un nivel înalt. Asta deoerece, în psihicul jucătorului intervine frica, iar asta îl opreşte să aibă acelaşi elan ca înainte.
Săndoi a păţit la fel
Gravitatea accidentării este dată şi felul fracturii. O fractură curată, fără segmente de os desprinse, e mult mai uşoară. Imediat după accidentare durerile sunt îngrozitoare, iar şocul de a-şi vedea piciorul atârnând e la fel. Recuperarea începe efectiv după operaţie, dar fotbalistul nu are voie să calce pe picior o perioadă. Cam după şase săptămâni începe recuperarea efectivă şi trebuie lucrat mult inclusiv pe musculatură, care se atrofiază în perioada în care piciorul stă imobilizat. Pentru un om normal, după trei-patru luni, lucrurile sunt ok, dar la un fotbalist situaţia e mai complicată. Cel mai probabil, Nicuşor Bancu va rata tot sezonul şi se va întoarce pe gazon abia din vară. 

bancu
image

„Mai bine nu ne calificam decât să i se întâmple asta lui Bancu. Aş fi preferat să pierdem, sunt marcat, sunt confuz la momentul ăsta. Îmi pare rău, era un copil aşa de bun. De ce întotdeauna li se întâmplă oamenilor buni lucrurile astea? Să sperăm că va avea puterea să treacă peste asta”, a declarat directorul tehnic al CSU Craiova, Sorin Cârţu. Antrenorul principal al echipei, Emil Săndoi, ştie ce înseamnă o astfel de accidentare, pentru că în 1993 a suferit una la fel. Culmea, tot într-un meci de Cupă, contra celor de la Dacia Unirea Brăila. A fost chiar finala Cupei,iar după acel meci Săndoi trebuia să plece la Olympique Lyon. “A fost înfiorător. Am auzit oasele cum au trosnit. Eu am stat un an de zile pe bară, dar Nicuşor sper să revină mai repede”, a declarat Săndoi.

14 meciuri şi un gol are Nicuşor Bancu pentru CSU Craiova, în acest sezon, în Liga I şi Cupa României

Câte etape îşi ia Şeroni?
Deşi a fost eliminat pentru două cartonaşe galbene, şi în mod normal ar trebui să stea o etapă, pe Alin Şeroni îl paşte o suspendare consistent. Florin Gardoş, cel care l-a rupt în 2011 pe Băcilă, a primit 10 etape după acel fault. Teoretic, Şeroni poate fi încadrat la un articol care prevede pedeapsă între 16 şi 24 de etape. 

fracturi


Lăcătuş l-a nenorocit pe Ardeleanu
Prima accidentare horror petrecută pe un stadion din România a fost cea în care marius Lăcătuş i-a rupt piciorul lui Vasile Ardeleanu. “Fiara” l-a atacat violent pe fundaşul lui FCM Bacău provocându-I fractură de tibie şi peroneu. Era în 1999 şi pentru Ardeleanu a început coşmarul. El nu şi-a mai revenit niciodată complet chiar dacă a mai jucat fotbal şi după recuperare. Cosmin Băcilă este un alt fotbalist român care a păţit-o ca Nicuşor Bancu şi Vasile Ardeleanu. În 2011, el juca la Pandurii şi s-a ales cu o frcatură de tibie şi peroneu după un duel cu Florin Gardoş, de la Steaua. Băcila era un fotbalist pe val atunci, titular la Pandurii, care stătea pe locul doi în clasament. S-a accidentat în septembrie 2011 şi a revenit pe gazon în octombrie 2012, cu un randament mult scăzut. Acum este la ASA Tg. Mureş, dar în cei trei ani de după accidentare a jucat doar opt meciuri. Cea mai recentă fractură de tibie şi peroneu, exceptând-o pe cea a lui Bancu, a suferit-o Dan Roman, de la Gaz Metan Mediaş, în decembrie 2013. El este un caz pozitiv de revenire. S-a întors pe gazon după opt luni şi joacă bine, marcând trei goluri în acest sezon pentru medieşeni.

Şi fotbalul internaţional e plin de exemple de acest gen. Francezul Djbril Cisse a păţit-o de două ori, câte o dată la fiecare picior, şi a revenit. Nu mai are strălucire de altădată dar joacă la Bastia, în prima ligă franceză. Suedezul Henrik Larsson, brazilianul Eduardo, dar şi alţii, au trecut prin ce trece acum Nicuşor Bancu.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite