VIDEO Staţia King's Cross va purta numele Nadiei Comăneci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţia Kings Cross din Londra * Foto: Reuters
Staţia Kings Cross din Londra * Foto: Reuters

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Londra, împreună cu societatea care administrează reţeaua de metrou din capitala Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, au decis ca pe timpul competiţiei polisportive care va avea loc la vară să redenumească staţiile cu numele unor campioni. Cinci performeri români au fost aleşi alături de alţi sportivi importanţi, medaliaţi la JO: Nadia Comăneci, Iolanda Balaş, Georgeta Dami

Fireşte că "Zeiţa de la Montreal" a avut prioritate, numele ei fiind dat unuia dintre cele mai importante "noduri" ale reţelei de metrou din Londra: King's Cross. Acesta este situat în cartierul cu acelaşi nume aflat în nord-estul metropolei.

La origine, King's Cross a fost un monument dedicat Regelui George al IV-lea. Gara care deserveşte atât metroul, cât şi o linie feroviară, a fost creionată de Lewis Cubitt şi constuită în doi ani, 1851 şi 1852, pe locul unui fost spital - o legendă spune că acolo s-a dat o bătălie în perioada în care Marea Britanie era stăpânită de romani. Acoperişul său, cel mai mare în momentul inaugurării, a fost o replică a celui de pe Şcoala de Cavalerie a Ţarilor de la Moscova.  

Staţia King

În 1972, gara King's Cross a fost modificată, un etaj suplimentar fiind adăugat corpului principal. Mulţi consideră că astfel s-a mutilat construcţia socotită a fi monument de categoria I.

Un incendiu izbucnit în 1987, în gara gara King's Cross, a făcut 37 de victime, el declanşându-se în staţia de metro adiacentă, King's Cross St. Pancras. Aceasta a suferit lucrări ample de renovare şi dezvoltare în perspectiva Jocurilor Olimpice din acest an.

În 7 iulie 2005, una din cele patru explozii care au avut loc în mijloace de transport din Londra, în atentatele teroriste, s-a produs într-o ramă de metro ce se deplasa între Russell Square şi King's Cross.

În 2007, după lansarea Channel Tunnel Rail Link, trenurile Eurostars au ca punct terminus gara Saint-Pancras - patru companii o folosesc.

Gara King's Cross apare şi în seria Harry Potter - vrăjitorii foloseau o platformă secretă, 9 3/4. Există, de altfel, şi un panou cu acest indicativ. Tot acolo s-au realizat şi alte secvenţe de film, inclusiv din seria Sherlock Holmes. 

Celelalte staţii cu nume de campioni olimpici români:

Northwood - Iolanda Balaş
Boston Manor - Georgeta Damian
Osterley - Elisabeta Lipă
Sudbury Town - Ivan Patzaichin

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite