VIDEO Povestea lui Steven Gerrard, un "cormoran" pe viaţă. Simbolul lui Liverpool l-a refuzat de trei ori pe Mourinho

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steven Gerrard. FOTO

Steven Gerrard (33 de ani) a semnat recent prelungirea contractului cu Liverpool, singura echipă la care a evoluat în carieră.

Pe 15 iulie 2013, o veste a fost foarte comentată printre fanii lui Liverpool. Deşi nu era una surprinzătoare. 

Steven Gerrard (33 de ani), mijlocaş, capitan şi legendă pe "Anfield", şi-a prelungit contractul cu Liverpool. Înţelegerea sa cu clubul la care activează din 1998 expira la finalul sezonului următor, iar cei doi ani de contract pe care i-a adăugat acum însemnă o sentinţă clară: Gerrard va rămâne în tricoul "cormoranilor", singurul care l-a îmbrăcat vreodată, până după împlinirea vârstei de 35 de ani. 

Iar semnătura pe contractul cu gruparea din Merseyside aduce două certitudini. Prima este că Gerrard îşi va încheia cariera la Liverpool. A doua, că internaţionalul britanic îşi va păstra locul pe o listă selectă. Aceea a jucătorilor, tot mai rari în fotbalul actual, care evoluează pe întreaga carieră la o singură echipă, aşa-numiţii, de către britanici, "one-club men". 

A dat probe la Manchester United

Epopeea unuia dintre cei mai mari mijlocaşi din istoria fotbalului britanic a început pe 30 mai 1980, când Steven Gerrard s-a născut la Winston, în Merseyside, zona din care face parte şi Liverpool. Pasionat de mic de fotbal, puştiul a fost remarcat de scouterii lui Liverpool pe când avea doar nouă ani. 

A ajuns de atunci la academia "cormoranilor". Dar n-a avut parte de un succes rapid, iar la 14 ani Gerrard a dat probe pe la mai multe academii, printre care şi Manchester United! Ulterior, în autobiografia sa, din 2006, Gerard a explicat episodul respectiv, susţinând că a vrut mai mult să le forţeze mâna celor de la Liverpool. Care, în cele din urmă s-au convins că au un jucător cu potenţial fantastic în curte şi i-au oferit primul contract de profesionist, la 17 ani. Apoi a urmat ascensiunea. 

Debutul l-a bifat pe 29 noiembrie 1998, într-un meci cu Blackburn, iar din sezonul 1999-2000 a început să fie trecut cu regularitate pe lista titularilor lui Liverpool. Mijlocaş "box-to-box", care poate evolua pe orice post la jumătatea terenului, fie defensiv, fie ofensiv, Steven Gerrard i-a cucerit rapid pe fanii "cormoranilor". 

Cu resurse fizice ce par nelimitate, cu o "răutate" pozitivă pe teren, un şut fabulos şi calităţi de lider impresionante, "Stevie G" a intrat din 2000 şi în circuitul naţionalei Angliei. Primul său gol în tricoul "leilor britanici"? Unul într-un meci memorabil pentru englezi, acel 5-1 dintr-un amical cu Germania, din septembrie 2001. Din 2010 este şi căpitanul naţionalei. 

Finala de la Istanbul, apogeul carierei

În octombrie 2003, Gerrard Hollier a pus banderola pe braţul lui Gerrard, iar de atunci nimeni nu i-a mai dat-o jos la Liverpool. Marile succese şi relaţia cea mai bună cu un antrenor le-a cunoscut însă alături de spaniolul Rafael Benitez, între 2004 şi 2010. "Orice îi ceri, va face acel lucru 100%. Dacă e nevoie să stea în poartă, o va face. Nu poate fi un jucător mai bun decât el", îl lăuda antrenorul spaniol, în 2007. Fără nicio îndoială, apogeul carierei lui "Stevie G" a fost seara de 25 mai 2005, una magică pentru toţi fanii lui Liverpool. 

La Istanbul, Gerrard era căpitanul unei echipe condusă la pauză cu 3-0, renăscută ca o pasăre Phoenix în partea secundă. Una în care mijlocaşul a tras echipa după el şi a marcat golul de 1-3, care a redeschis balul. 

Povestea e cunoscută, Liverpool a egalat, a ajuns la penalty-uri şi a câştigat prima Ligă (Cupă) a Campionilor după 20 de ani. Gerrard n-a mai ajuns să execute, era la cincilea desemnat la Liverpool, pentru că Şevcenko a ratat penalty-ul decisiv. 

Fără Gerrard pe teren, probabil Liverpool, sau orice altă echipă, n-ar fi reuşit însă acea revenire miraculoasă. 

Zidane, în 2009: "E cel mai bun din lume"

Cele mai frumoase aprecieri le-a cules internaţionalul englez în 2009, de la marele Zidane, la scurt timp după ce Liverpool ştergea pe jos cu Real Madrid, 4-0 pe "Anfield", 5-0 la general, în optimile Ligii Campionilor. 

"E cel mai bun din lume? Probabil. N-are parte de atenţia acordată lui Messi şi Ronaldo, dar poate fi. Dacă nu ai un jucător ca Gerrard, un "motor", acest lucru îţi afectează întreaga echipă. Am spus întotdeauna că la Real, când câştigam titluri şi trofee europene,  cel mai important jucător al nostru era Makelele. Fără el, eu, Raul sau Figo n-am fi reuşit să facem ceea ce am făcut. E valabil şi în cazul Gerrard", a spus atunci Zinedine Zidane.   

L-a refuzat de trei ori pe Mourinho 

E extrem de greu să evoluezi o întreagă carieră la un singur club. E aproape imposibil să faci acest lucru dacă ai şi valoare. Descris la un moment dat de către Sir Alex Ferguson drept "cel mai influent mijlocaş din istoria fotbalului englez", Gerrard n-a dus lipsă de oferte. 

L-a vrut Ferguson, dar, mai ales Mourinho. Prima ofertă de la Chelsea a venit în 2004, următoarea în 2005. Evident, ambele au fost refuzate, deşi îi aduceau mijlocaşului câştiguri financiare mult mai mari decât la Liverpool. Sentimentele trăite au fost descrise de Gerrard într-un interviu acordat pentru "Four Four Two", celebra publicaţie lunară britanică destinată fotbalului: "A fost o nebunie. Eram acasă şi mă uitam la TV şi am văzut câţiva fani la stadion arzând niştre tricouri. Am plâns. Eram sufocat de stres. Inima o luase razna, luam tablete de paracetamol precum bomboanele de ciocolată. Vedeam că sunt şanse mari să ajung la Chelsea, dar nu mă lăsa inima. Apoi m-am decis. La 11 seara, pe 5 iulie 2005, mi-am sunat impresarul şi i-am spus că vreau să semnăm prelungirea cu Liverpool. Inima s-a calmat şi am pus paracetamolul deoparte. A doua zi m-am trezit cu un zâmbet mare pe faţă, primul după multe săptămâni". 

Recent, într-un alt interviu, pentru "The Guardian", Gerrard a dezvăluit că l-a refuzat pe Mourinho şi a treia oară: în 2010, când antrenorul portughez l-a dorit şi la Real Madrid. Colecţionar de trofee, Gerrard, singurul jucător care a marcat în campionatul, cupa şi Cupa Ligii Angliei, plus în finale cu Cupa UEFA şi Liga Campionilor, are însă şi un obiectiv pe care nu l-a bifat. Şi pe care, probabil, nici nu-l va atinge vreodată: n-are niciun titlu de campion în CV

Câştigă 13 milioane de euro pe an

Gerrard câştigă anual, din salariu şi contracte de publicitate, în jur de 13 milioane de euro, fiind pe locul 93 în topul "Forbes" al celor mai bine plătiţi sportivi din lume. Pasionat de maşinile puternice, are în garaj şase astfel de exemplare: un Jagur XKR, un Mercedes SLK, un Porsche 911 Turbo, un Range Rover Sport, un Aston Martin Vanquish şi un Bentley Continental. În 2007, a fost implicat într-un accidentat de circulaţie, când l-a acroşat uşor pe un puşti. Gerrard l-a vizitat apoi pe copil la spital şi i-a adus un tricou de la naţionala Angliei şi o pereche de ghete. Ambele semnate de Wayne Rooney, fotbalistul preferat al copilului.

Gerrard, la Liverpool

630 de meciuri

159 de goluri

1 Ligă a Campionilor

1 Cupă UEFA

2 Cupe ale Angliei

2 Cupe ale Ligii Angliei

Cei mai importanţi "one-men club"*

Nume Echipă Debut

Ryan Giggs Manchester United 1990

Iker Casillas Real Madrid 1999

Carles Puyol FC Barcelona 1999

Xavi FC Barcelona 1998

Andres Iniesta FC Barcelona 2002

Victor Valdes FC Barcelona 2002

Francesco Totti AS Roma 1992

De Rossi AS Roma 2001

Bastian Schweinsteiger 2002

*aflaţi în activitate

Gerrard este căsătorit din 2007 cu jurnalista de modă Alex Curran, alături de care are trei fete 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite