VIDEO Povestea internaţionalului grec cu cetăţenie germană şi mamă din Uruguay

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jose Holebas
Jose Holebas

Românii consideră Grecia un adversar accesibil în drumul spre Mondiale, dar elenii par şi mai fericiţi că vor da piept cu tricolorii.

Jose Holebas, fundaşul stânga al celor de la Olympiakos Pireu, titular incontestabil la echipa naţională, şi-a făcut publică bucuria faţă de rezultatul tragerii la sorţi. „România? O avem! Respect!”, a scris el pe contul de twitter. Fotbalistul de 29 de ani este pata exotică din lotul lui Fernando Santos. Deşi joacă pentru Grecia, el a avut destul de puţine lucruri în comun cu această ţară. Holebas s-a născut în Germania, din tată grec şi mamă uruguayancă. Părinţii săi au divorţat însă când el era mic, iar Jose a rămas cu mama sa. A început fotbalul la Viktoria Kahl, după care s-a transferat la Munchen 1860, unde a şi debutat în Bundesliga.

Al doilea naturalizat din istoria Greciei
În 2010 a avut norocul ca antrenorul său de la Munchen, Edward Lienen, să plece la Olympiakos Pireu, unde l-a luat şi pe Holebas. Lienen a rezistat puţin la greci, dar Holebas a rămas pănă în ziua de azi acolo. Jose era eligibil să evolueze şi pentru Germania sau Uruguay, dar cum n-a intrat în vederile antrenorilor din aceste ţări, a acceptat oferta Greciei, venită de la actualul antrenor Fernando Santos. Acesta l-a vrut încă din 2010, dar până s-au pus la punct actele pentru cetăţenie a mai durat un an, aşa că Jose Holebas, sau Iosif Cholevas în varianta grecească a numelui său, a debutat pentru greci abia în 2011. De atunci a strâns 17 selecţii la naţională, a marcat un gol şi a făcut parte din lotul echipei la Euro 2012. Între timp, a mers să vadă şi locurile natale ale tatălui său, născut la Trikala, şi a început să vorbească cât de cât şi greaca, deşi limba sa de bază a rămas germana. Holebas este al doile ajucător naturalizat din istoria naţionalei Greciei, după Pavlos Papaionoau, care e născut în Brazilia dar a jucat pentru eleni, între 1985 şi 1992.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite