VIDEO Povestea unei calificări de vis: Generaţia lui Dobrin s-a născut în dauna grecilor, dar a fost taxată de comunişti pentru o greşeală de neiertat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Lucescu (centru) a jucat la CM 1970, eliminând Grecia în calificări. FOTO: Gettyimages
Mircea Lucescu (centru) a jucat la CM 1970, eliminând Grecia în calificări. FOTO: Gettyimages

Pentru România, Grecia e talismanul calificărilor la Mondiale. Rică Răducanu, Cornel Dinu şi Emeric Dembrovschi au rememorat pentru „Adevărul“ traseul tricolorilor în preliminariile pentru CM 1970, atunci când românii au ajuns la turneul final după o luptă acerbă cu elenii.

Cine crede în coincidenţe şi în superstiţii are motive de optimism înaintea barajului cu Grecia, la 15 şi 19 noiembrie. România s-a mai calificat pentru un Mondial, găzduit de Mexic, cel din 1970, atunci când i-a lăsat pe greci acasă.

Şi atunci, ca şi acum, tricolorii nu mai ajunseseră la un turneu final de Campionat Mondial de foarte mulţi ani, mai precis din 1938. Iar când s-au tras la sorţi grupele de calificare pentru CM 1970, puţini dădeau şanse echipei pregătite de Angelo Niculescu, în condiţiile în care Portugalia, locul 3 la Mondialul din 1966, era marea favorită. Iar la cum au început Dobrin şi compania preliminariile, cu un 0-3 în Portugalia, tricolorii păreau că au nevoie de un miracol ca să meargă în Mexic. 

Acel eşec i-a trezit însă pe români, care n-au mai pierdut niciun meci până la final, clasându-se pe primul loc în grupa 1, la un punct în faţa Greciei. Fotbaliştii lui Angelo Niculescu nu i-au învins pe greci, ambele întâlniri s-au încheiat la egalitate (2-2 la ei, 1-1 pe fostul „23 August“), dar diferenţa s-a făcut în restul partidelor.

*România a luat 2 puncte cu Portugalia, în timp ce Grecia a luat 3 puncte cu lusitanii.

*România a luat 4 puncte cu Elveţia, dar elenii au contabilizat doar 2 puncte.

La vremea respectivă, victoria era răsplătită cu două puncte.

Şi atunci am jucat conservator

Programul grupei 1 a fost făcut astfel încât România şi Grecia s-au întâlnit în ultima etapă pe fostul „23 August“. Aşa că s-a jucat cu biletele pentru CM 1970 pe masă. Dobrin şi compania aveau două variante din trei, în sensul că erau calificaţi cu o victorie sau cu o remiză. Grecii însă ar fi trebuit să câştige în faţa a 90.000 de spectatori.

„Grecia avea o echipă bună atunci. Noi am intrat pe teren cu gândul de a învinge, iar eu am deschis scorul, cu capul. După pauză însă, ne-au egalat cu un gol senzaţional, de la 30 metri. La 1-1, ei au cam prins aripi şi noi am început să jucăm la rezultat, fiindcă şi un meci nul ne califica. N-am vrut să riscăm, dar ţin minte că, pe final, puteam să mai marchez, dar centrarea lui Dobrin a fost cam moale şi n-am putut să trimit cu forţă spre poartă. S-a terminat 1-1 şi s-a spus că eu am semnat biletele spre Mexic“, ne-a povestit Emeric Dembrovschi (68 de ani).

„Grecii au invadat Bucureştiul“

Portarul Rică Răducanu a jucat în ambele partide contra grecilor şi, chiar dacă au trecut 44 de ani de la întâlnirea de pe fostul „23 August“, el ţine minte şi acum atmosfera din ziua jocului. „Era nebunie în Bucureşti. Taximetriştii s-au umplut de bani atunci, fiindcă grecii au invadat oraşul. Ţin minte şi acum golul pe care mi l-a dat Domazos. Am cam dormit în poartă (râde). Am avut mâna moale, am deviat mingea în bară şi de acolo a căzut în poartă, dar a fost bine că s-a terminat cu bine“, ne-a spus Rică Răducanu (67 de ani).

Greşeala scumpă a lui Dan Coe

Cornel Dinu şi-a adus aminte cum, pe teren, România a obţinut calificarea, însă apoi a ratat prima pentru această performanţă din cauza unei gafe de neiertat în acele vremuri. „După meci, am fost la televiziune ca să celebrăm calificarea. Le-am mulţumit tuturor, mai puţin Partidului. Pur şi simplu, am uitat. A doua zi, drept pedeapsă, ne-au tăiat prima de la 10.000 de lei la doar 3.000“, ne-a povestit „Procurorul“.

„Dan Coe, care era căpitan, a luat microfonul şi a spus: <<Îi mulţumesc mamei care a făcut un băiat aşa frumos ca mine>>. N-a pomenit însă nimic de Partid, ceea ce a fost o greşeală care ne-a costat scump. Ne-au tăiat din bani, dar am rămas cu o amintire haioasă“, a spus şi Rică Răducanu.

Dembrovschi a dezvăluit că, în afara faptului că au fost taxaţi pentru că au omis să pomenească de Partidul Comunist într-un moment de triumf, tricolorii au şi fost păcăliţi la bani. „Iniţial, înaintea meciului cu Grecia de la Bucureşti, ne-au zis că, dacă ne calificăm, luăm 35.000 de lei fiecare. După joc, au dat-o la întors. Au zis că, de fapt, din 35.000 de lei vor fi scăzute primele pe care le luaserăm până atunci. Într-un final, ne-au dat câte 5.000 de lei, dar am rămas cu doar 3.500 în buzunar, fiindcă a trebuit să plătim şi impozit. Erau alte vremuri însă şi nu contau banii, ci mândria de a juca la echipa naţională, de a merge la un Mondial şi de a juca împotriva unor fotbalişti precum Bobby Charlton, Franz Beckenbauer şi Pele“, a declarat Dembrovschi.

VEZI „DUBLA“ LUI DUMITRACHE ÎN GRECIA

Grecia – România 2-2

România: Răducanu – Sătmăreanu, Boc, Coe, Deleanu – Gergely, Dinu – Dembrovschi, I. Ionescu, Dumitrache, M. Lucescu. Selecţioner: Angelo Niculescu

Goluri: Sideris 51, Dedes 60 / Dumitrache 54, 66

Stadion „Karaiskaki“ (Peiraias): 40.000

Data: 16.04.1969

România – Grecia 1-1

România: Răducanu – Sătmăreanu, Hălmăgeanu, Coe, Deleanu – Dinu, Nunweiller VI – Dembrovschi, Dobrin (Gergely 80), Dumitrache, M. Lucescu. Selecţioner: Angelo Niculescu

Goluri: Dembrovschi 37 / Domazos 50

Stadion „23 August“ (Bucureşti): 90.000

Data: 06.11.1969

Grecia are acum 60% şanse de calificare. Noi îi putem elimina, dacă vom juca ofensiv. Acum, la noi, toţi sunt extaziaţi că am picat cu Grecia. Avem senzaţia că l-am prins pe Dumnezeu de un picior, numai că Dumnezeu are două picioare. Cornel Dinu fost internaţional   Avem o generaţie bună care acum are şansa de a se exprima. Dacă vom merge la Mondiale, fotbalul românesc s-ar mai revigora şi am ieşi din anonimat. Emeric Dembrovschi fost internaţional      

Grecii ne poartă noroc

România a ajuns şi la CM 1990 dintr-o grupă cu Grecia. În Bucureşti, i-am bătut cu 3-0 (goluri Mateuţ, Hagi şi Sabău), iar în deplasare s-a terminat 0-0 într-un meci în care a debutat Ilie Dumitrescu. Tricolorii s-au clasat pe primul loc în grupa 1, depăşind Danemarca, Grecia şi Bulgaria. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite