VIDEO Mondialul din 2018 în Rusia, iar cel din 2022 în Qatar!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Executiv al FIFA a anunţat astăzi, după mai multe ore de deliberări, organizatoarele Campionatelor Mondiale de Fotbal din 2018 şi 2022. Candidatura iberică, deşi una din favorite, a fost respinsă.

Cele mai mari şanse şi le puneau ibericii în ediţia din 2018, dat fiind că se ştia aproape sigur că ediţia din 2022 va fi oferită unei ţări din afara Europei. Dar şi aici, unde concurau cu Rusia, Anglia şi Belgia-Olanda, spaniolii şi portughezii au fost nevoiţi să se recunoască învinşi în faţa Rusiei.

VIDEO Vezi pe adevarul.es cum şi-au prezentat ibericii candidatura pentru Campionatele Mondiale de Fotbal din 2018 şi 2022

Ibericii mizau pe faptul că Portugalia, în ciuda faptului că organizase Europenele din 2004, era un "teritoriu virgin" în ceea ce priveşte turneele finale mondiale. Astfel, chiar dacă Spania mai organizase un Mondial, în 1982, miza pe elementul de noutate lusitan în cadrul candidaturii. În plus, ibericii mizau pe "federaţiile surori" din America de Sud, pentru a le da votul. În total, mizau pe 9 voturi sigure din cele 11 necesare din 21, câte sunt în total, urmând a mai convinge alţi doi membri din Comitetul Executiv să le acorde votul.

Rusia a câștigat "teren" după prezentarea de azi

Nu a fost să fie, însă, voturile "sigure" scăzând cu trecerea orelor, iar marea câştigătoare a fost Rusia, care va găzdui în premieră un Campionat Mondial. Chiar dacă pornea cu ultima şansă înainte de prezentarea candidaturilor, ruşii au avut un proiect perfect, bine pus la punct şi impresionant care i-a transformat rapid în marii favoriţi la casele de pariuri, astăzi, în timpul deliberării Comitetului Executiv al FIFA. Ibericii ar putea să fi pierdut şi la limba în care şi-au prezentat candidatura, făcând acest lucru în spaniolă şi portugheză, în timp ce toţi ceilalţi trei candidaţi au folosit limba engleză.

Dacă la început, Spania-Portugalia era una din principalele favorite, alături de Anglia, după cele patru prezentări, Rusia a devenit principala favorită la casele de pariuri, urmată fiind de Anglia. În plus, cele două şi-au promis sprijin reciproc, ad-hoc, în cazul în care una dintre ele va fi eliminată.

Contracandidatele Spaniei, Anglia, Rusia şi Belgia-Olanda au avut, de asemenea, prezentări foarte solide, mai ales cea a Rusiei, care a arătat o hartă a Europei pe care se putea vedea că vestul Europei a găzduit 10 Mondiale, iar Estul Europei niciunul. Cu "metoda" hărţii, a reuşit Brazilia să câştige organizarea Olimpiadei de la Rio De Janeiro, din 2016. Ruşii au fost "reprezentaţi" la Zurich, printre alţii, de Roman Abramovich şi atacantul lui Arsenal, Andrey Arşavin.

Anglia a marşat pe filonul sentimental, mizând pe poveşti triste, din ghettourile engleze şi cum fotbalul poate salva vieţi. În plus, charismaticul David Beckham, vicepreşedintele candidaturii, a apăsat coarda sensibilă a juriului, amintind de şansa pe care i-a oferit-o lui fotbalul şi de bunicul său, decedat zilele trecute, care ar fi fost mândru de nepotul său şi de Anglia.

Belgia şi Olanda, în ciuda faptului că a contat pe prezenţa legendei Johann Cruyff a fost "Cenuşăreasa" zilei, având cea mai slabă prezentare dintre toate candidaturile.

Comitetul Executiv al FIFA, după mai multe ore de deliberare, a anunţat la ora 16:30, ora locală (17.30 ora României), de data asta cu întârziere faţă de ora anunţată, organizatoarele Campionatelor Mondiale din 2018 şi din 2022. Rusia în 2018 şi Qatar în 2022 au fost învingătoarele, amândouă organizatoare pentru prima dată ale unui turneu final. În plus, Qatar este prima ţară arabă care găzduieşte un campionat mondial.

Optimism extrem de dimineaţă: "Putem organiza acest Campionat Mondial şi luna viitoare"

Candidatura iberică şi-a prezentat azi dimineaţă proiectul la Zurich, în faţa Comitetului Executiv al FIFA. La 10 dimineaţa, cu punctualitate elveţiană, Joseph Blatter, preşedintele FIFA a luat cuvântul. După ce a prezentat autorităţile, Blatter a subliniat prezenţa lui Eusebio, legenda fotbalului portughez şi a lui Iker Casillas, căpitanul campioanei mondiale, cu care a şi glumit despre acel 4-0 încasat de Spania pe 17 noiembrie, în amicalul de la Lisabona.

Candidatura Spaniei şi Portugaliei a fost susţinută, pe lângă Eusebio, Luis Figo şi Casillas, de prim-miniştrii celor două ţări, Jose Socrates şi Jose Luis Rodriguez Zapatero. Preşedintele Guvernului Spaniei, care se arăta foarte optimist înaintea deliberării, declarând că "cel mai bun fotbal din lume trebuie să se joace acolo unde există deja cel mai bun fotbal din lume, în Spania". Capacitatea, infrastructura şi dorinţa imensă a ibericilor de a găzdui Mondialul din 2018, au fost câteva din punctele subliniate de Zapatero.

"Avem cea ai mare reţea de trenuri de mare viteză din Europa, cea mai lungă reţea de autostrăzi, 50 de aeroporturi internaţionale. În plus, avem onoarea de a fi principala destinaţie turistică mondială: peste 70 de milioane de turişti ne vizitează în fiecare an, ceea ce arată capacitatea noastră hotelieră. Spania şi Portugalia au o uriaşă bogăţie istorică, culturală, avem 300 de zile de soare şi mare pe an. Suntem două ţări surori, unite, de veche tradiţie fotbalistică. Vrem acest Mondial, suntem convinşi că o putem face foarte bine şi că vom vontribui la o competiţie care să unească ţări, culturi, rase şi religii", a spus, în discursul avut la dispoziţie, Şeful Executivului spaniol, care a adăugat: "Avem capacitatea de a organiza acest Mondial chiar dacă s-ar ţine luna viitoare".

Preşedintele Federaţiei Spaniole, singurul care a stârnit ovaţii în sală

Ibericii au contat pe trei video-uri, unul de introducere generală a candidaturii, în care susţineau că, pentru fiecare gol marcat la Mondialele din 2018 se vor planta 1000 de copaci în oraşul respectiv, un al doilea video care a arătat caracteristicile tehnice ale proiectului hispano-lusitan şi un al treilea care prezenta fotbalul şi personalităţi din domeniu din cele două ţări, fiecare cerând FIFA să acorde organizarea Mondialelor candidaturii iberice. Printre aceştia şi Cristiano Ronaldo, care a trimis un mesaj de la Madrid, unde a rămas din cauza unei accidentări suferite în "El Clasico", care l-a împiedicat să fie prezent la Zurich.

Conform proiectului candidaturii, meciul de deschidere ar fi urmat să aibă loc pe Camp Nou, din Barcelona, iar marea finală să se joace pe Santiago Bernabeu, la Madrid.

Preşedintele Federaţiei Spaniole, Angel Maria Villar, a fost singurul reprezentant al unei candidaturi care a stârnit urale şi ovaţii în urma discursului său. Acesta s-a centrat mai ales pe susţinerea sa oferită tuturor membrilor FIFA în faţa acuzaţiilor de fraudă şi corupţie din presa ultimelor săptămâni, susţinând că indiferent de cine va câştiga organizarea Campionatului Mondial, alegerea va fi una corectă, cinstită şi meritată. Cu toate acestea, discursul puţin "linguşitor" al lui Villar nu a contat atât cât şi-ar fi dorit el să conteze în desemnarea câştigătoarei.

Pentru Mondialul din 2022, pe lângă Spania-Portugalia, Rusia şi Anglia (care au candidat la ambele), au mai candidat Qatar, Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii şi Australia. Totodată, astăzi, la Zurich, China şi-a anunţat candidatura pentru Campionatul Mondial din 2026.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite