VIDEO Moment istoric: se împlinesc 20 de ani de când nişte „nebuni“ au inventat un nou sport. „Adevărul“ prezintă povestea lor şi îţi spune când a ajuns totul în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Air&Style, competiţii aflată la cea de-a 20-a ediţie
Air&Style, competiţii aflată la cea de-a 20-a ediţie

La început erau doar o gaşcă de ciudaţi, priviţi ca nişte rebeli, care n-au ce face. Acum, „nebunia“ inventată de ei are milioane de practicanţi în toată lumea.

Ai visat vreodată că zbori deasupra munţilor? Snowboarding transformă acest vis în realitate. Dacă în România e abia la început, în schimb, în străinătate, e o adevărată industrie în care se învârt sume uriaşe de bani, cu milioane de practicanţi profesionişti şi cu vedete la fel de celebre precum Lionel Messi.

Anul acesta, la 2 februarie, se dă din nou startul uneia dintre cel mai importante competiţii de snowboard din lume, aflată la cea de-a 20-a ediţie – Air&Style Innsbruck 2013 – competiţie sponsorizată pentru al treilea an consecutiv de burn.

In 2013, Stadionul Bergisel din Innsbruck se va umple încă o dată cu mii de fani care vor urmări cei mai mari snowboarderi din lume concurând pentru un premiu în valoare de 75.000 de euro. 

20 de ani de snowboard în Europa

Prima competiţie Air&Style din anul 1993 marca şi naşterea unui sport care urma să facă istorie printre sporturile de iarnă: snowboarding-ul. In 2013, cu ocazia aniversarii a 20 de snowboarding in Europa, cât şi pentru a rememora fiecare pas important din istoria acestui sport încă tânăr, burn prezinta la Innsbruck filmul documentar We Ride: o călătorie cinematografică dramatică în istoria snowboarding-ului. 

Snowboarding-ul in Romania

În România, sportul a adunat primii adepţi tot la începuturile anilor ’90, imediat după Revoluţie. După un scurt progres a urmat o lungă perioadă de stagnare.

„În România, nimeni n-a avut „răbdare” cu snowboarding-ul. Adică el a apărut în anii ‘90, au existat mărci interesate în creşterea nivelului competiţional şi al mişcării. Rezultatele au apărut dar, exact în mijlocul evoluţiei, totul s-a oprit. După care a venit criza. Acum pare că suntem din nou în momentul zero. Cei mai buni rideri din ţară au deja peste 25 de ani, ca să nu zic spre 30. Generaţia nouă se lasă uşor aşteptată. Burn a înteles că e nevoie de timp, că e nevoie de investiţii în evenimente chiar dacă ele momentan sunt mici şi că riderii au nevoie de susţinere, chiar dacă ei nu sunt încă la nivelul de „afară”. Dar, din păcate, cu o floare nu se face primăvară. Toată lumea - de la Federaţie la marketeri, sponsori şi owneri de staţiuni montane - trebuie să înţeleagă că snowboarding-ul are un potenţial de entertainment uriaş. Dar, ca orice mişcare, are nevoie de interes şi de investiţii”, spune Radu Pilat, Community Marketing Expert.

UN FILM DESPRE CUM S-A NĂSCUT SNOWBOARDING

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite