VIDEO Lecţia de la Harvard: Sir Alex Ferguson a rostit cea mai motivantă frază, pe care o ştiu puţini manageri români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sir Alex Ferguson FOTO Reuters
Sir Alex Ferguson FOTO Reuters

Reputatul tehnician al lui Manchester United le-a vorbit studenţilor de la celebra Universitate americană. Discursul său ne-a arătat, încă o dată, diferenţele dintre un manager de succes la nivel mondial şi unul român, care, de cele mai multe ori, se manifestă arogant şi prin lipsă de respect faţă de oamenii din subordine.

Faceţi un experiment: în orice oraş din România, intraţi într-o companie, o firmă, chiar şi într-un magazin de cartier. De fiecare dată, chiar dacă nu cunoaşteţi pe nimeni, veţi reuşi să identificaţi foarte repede managerul, patronul sau şeful. 

E acel individ care stă izolat de subordonaţii săi, de preferat într-o altă încăpere, iar când iese de acolo are grijă să-i ţină la distanţă pe oameni prin comportamentul său dispreţuitor, lipsit de bun simţ, de cele mai multe ori. Nu-i bagă în seamă pe angajaţi, n-ar da „bună ziua“, iar când vorbeşte are de făcut, aproape mereu, observaţii negative, reproşuri.

Acesta ar fi prototipul managerului român. Bineînţeles, există şi excepţii de la regulă.

Ferguson, subiect de studiu

În Occident, lucrurile stau un pic diferit. Acolo, ca să fii manager, îţi trebuie mai mult decât un costum scump, un laptop şi „biciul“. 

Un exemplu în acest sens e Sir Alex Ferguson, manager de 26 de ani la una dintre cele mai mari echipe din lume, Manchester United. Longevitatea şi rezultatele bătrânului scoţian au ajuns subiect de studiu la Harvard, în cadrul unei lucrări cu un titlu simplu: „Sir Alex Ferguson: conducând Manchester United“.

Potrivit cotidianului „Daily Mail“, tehnicianul „diavolilor“ le-a ţinut un discurs studenţilor de la Harvard, în cadrul unui curs de management. Ferguson a vorbit despre principiile sale şi a dezvăluit că, pentru a conduce cu succes un grup de oameni, nu poţi fi arogant.

„Nu poţi obţine rezultate ţipând şi urlând tot timpul. Trebuie să-ţi dezvolţi relaţia cu oamenii tăi, să fii apropiat de ei. Bineînţeles, uneori, pentru că nu-ţi permiţi să pierzi controlul, îţi mai şi sancţionezi oamenii, jucătorii în cazul de faţă“, a spus Sir Alex Ferguson.

Acesta a dezvăluit şi cea mai bună metodă prin care un manager îşi poate motiva subalternii. „Pentru un fotbalist, de fapt, pentru orice fiinţă umană, nu există o frază mai motivantă decât <<Ai făcut o treabă bună!>>. Sunt cele mai bune cuvinte inventate vreodată“, a continuat scoţianul de 71 de ani.

„Să fii umil e o calitate fantastică“

Nu e pentru prima dată când Sir Alex Ferguson vorbeşte într-un cadru academic. În 2011, tehnicianul lui United a primit titlul onorific de „Doctor“ din partea Universităţii Stirling, pentru contribuţia sa la sport. Cu această ocazie, scoţianul le-a ţinut un discurs studenţilor.

„Am cunoscut mulţi jucători uriaşi. Aceşti oameni au rămas neschimbaţi, cu picioarele pe pământ de-a lungul anilor. Să fii smerit e o calitate fantastică“, a spus Ferguson.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite