VIDEO INCENDIAR: România are prima echipă profesionistă de action sports din istorie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kinda Geza e cel mai  bun snowboarder  român la ora actuală
Kinda Geza e cel mai bun snowboarder român la ora actuală

„Adevărul" vă prezintă o altfel de naţională! Vorbim despre opt băieţi care au găsit combinaţia perfectă: îşi urmează pasiunea şi fac şi bani din asta. „Pot ajunge să încaseze 50.000 de euro pe sezon numai din sponsorizări", spun specialiştii. Vrei să faci parte şi tu din această echipă a României? Atunci, nu rata acest material!

Ai visat vreodată că zbori deasupra munţilor? Snowboarding-ul transformă acest vis în realitate. În România, e la început. În străinătate, e industrie în care se învârt sume uriaşe de bani, cu milioane de practicanţi profesionişti şi vedete la fel de celebre precum Messi.

În România sunt încă priviţi ca o gaşcă de puşti teribilişti. I-aţi văzut, cu siguranţă. Băieţi şi fete cu haine largi şi colorate ca un curcubeu, cu frizuri rebele, cu tatuaje, cu mâini şi picioare mai mereu julite şi pline de vânătăi. „Nişte derbedei care n-au ce face", ar spune despre ei un bătrânel care era deja în „câmpul muncii", pe când avea vârsta celor care azi „se dau cu placa". Cam aceasta e imaginea snowboardingului în România. Totul e privit ca pe o joacă, ca o manifestare rebelă a unor adolescenţi. În străinătate însă, snowboardingul nu mai e de mult perceput astfel, ca un simplu hobby. 

A devenit o disciplină sportivă în toată regula, cu milioane de practicanţi care au trecut la profesionişti. Vorbim despre indivizi care îşi câştigă existenţa dându-se cu placa şi încă foarte bine! Asta deoarece snowboardingul implică o comunitate tânără, cool cum s-ar zice, exact pe placul sponsorilor. Branduri internaţionale caută să-şi asocieze tot mai mult numele cu această activitate, iar de aici vin şi sumele uriaşe de bani care au transformat unul dintre cele mai tinere sporturi într-o adevărată industrie.

Pentru a înţelege mai bine dimensiunile fenomenului, „Adevărul" a asistat la „Winter X-Games Europe", unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul competiţional, comparabil cu un Campionat Mondial la fotbal.

Când vor ajunge românii la „X-Games"?

Importată din Statele Unite, versiunea europeană a „Winter X-Games" a ajuns la a treia ediţie şi, la fel ca precedentele două, s-a desfăşurat în staţiunea Tignes din Alpii francezi. Dacă în America e deja un megaeveniment (are loc anual din 1997) şi în Europa cota de popularitate a competiţiei e într-o creştere permanentă.

Cifrele ultimei ediţii, desfăşurate în perioada 14-16 martie, vorbesc de la sine. 125 dintre cei mai buni sportivi din toată lumea s-au adunat la Tignes şi evenimentul a fost acoperit de 400 de jurnalişti acreditaţi. Mai mult, chiar dacă s-a desfăşurat în mijlocul săptămânii, „Winter X-Games Europe" a făcut ca în Tignes toate hotelurile şi cabanele montane să fie „sold out". Datorită interesului mare în jurul evenimentului, doi giganţi ai industriei media, ESPN şi Canal+ au transmis totul live pentru cei care nu s-au putut deplasa la Tignes.

Chiar dacă România are o echipă profesionistă de action sports, ea n-a luat parte la competiţia din Franţa. Explicaţia e simplă: românii mai au de lucrat pentru a putea concura alături de cei mai buni. Totuşi, sponsorul echipei, firma producătoare de băuturi energizante, Burn, speră ca, în maximum cinci ani, sportivii din România să ajungă la o ediţie a „X-Games", fie la cea de vară, fie la cea de iarnă.

Au şi snowboarderii un Gigi al lor

La Tignes, „Adevărul" a avut prilejul de a sta de vorba cu austriacul Christian „Gigi" Ruf, unul dintre cei mai cunoscuţi snowboarderi la nivel mondial. Tipul de 30 de ani, pe lângă faptul că face unele dintre cele mai trăsnite sărituri, impresionează şi prin longevitatea carierei sale. „Fac snowboarding de 18 ani. Ce m-a motivat să mă apuc de sportul ăsta? Munţii din jurul casei. Apoi, faptul că voiam să fac ceva diferit, ceva cool pe care văzusem la fraţii mei mai mari", şi-a început Gigi povestea.

Cât durează însă să înveţi să zbori cu placa, fără să-ţi rupi ceva la aterizare? Ne-a explicat acelaşi Gigi Ruf: „Mi-a luat vreo două zile să-mi găsesc echilibrul pe placă. După aceea, am învăţat şi tot felul de chestii trăsnite. Când eram mic, nu exista internet în orice casă. Aşa că mergeam cu prietenii mei la magazinul cu echipament de snowboarding şi închiriam casete video.

Ne uitam ore în şir la ele şi învăţam. Apoi, fiecare dintre noi şi-a dezvoltat stilul. Eu nu eram nici pe departe cel mai îndrăzneţ din grup. Prietenii mei făceau tot felul de pariuri: «Cât îmi dai dacă îmi iese săritura asta?». Uneori, pierdeai pariul şi te alegeai şi cu o mână ruptă (râde). Eu am fost precaut, am învăţat foarte bine execuţiile de bază şi am vrut să mă asigur că o să aterizez întreg după o săritură. Din păcate, după chiar prima, m-am ales cu capul spart (râde). Din fericire, de atunci am fost ferit de accidentări serioase".

Cum ajungi să faci bani din asta?

Snowboarding e un sport din care se câştigă destul de bine. Pentru asta însă trebuie să ajungi să ai rezultate la nivel internaţional. „Sora mea mai mare a făcut şi ea snowboarding. Când şi-a luat carnetul, am început să mergem la tot mai multe concursuri cu maşina ei. Aşa m-au remarcat sponsorii şi au venit şi banii. A fost momentul în care am realizat că vreau să fiu profesionist şi să fac din snowboarding o carieră", ne-a explicat Gigi Ruf.

Despre snowboarding

- A apărut prima dată în Statele Unite în anii 60-70.
- A devenit sport olimpic, ediţia de iarnă, în 1998.
- Sezonul începe în luna noiembrie şi se încheie în aprilie.
- Cele mai frecvente accidentări sunt la genunchi şi la spate din cauza impactului puternic cu sol la aterizare.
- Norvegianul Mads Jonsson deţine recordul mondial pentru cea mai lungă distanţă parcursă cu placa în aer: 57 de metri.
- Australianul Darren Powel a atins cea mai mare viteză cu placa: 201 kilometri la oră!

Opt români fac deja bani din action sports

La noi, Burn investeşte într-o echipă profesionistă de action sports. Membrii ei au fost aleşi pe baza rezultatelor obţinute în concursuri. Au un salariu lunar şi beneficiază de condiţiile necesare pentru a-şi urmări pasiunea.

Cine sunt?

- Ciprian Popescu, team-manager - Are 37 de ani, s-a născut la Braşov şi a început să se dea cu placa din 1990. Chiar dacă nu mai concurează, e unul dintre cele mai cunoscute nume din comunitatea snowboarderilor.
- Kinda Geza, snowboarder - La 28 de ani e vedeta echipei. Născut la Miercurea Ciuc, a câştigat de şase ori campionatul naţional şi a avut rezultate bune la nivel internaţional.
- Adolf Gherghelah,
snowboarder şi skateboarder - Tipul de 23 de ani, din Miercurea Ciuc, e responsabil cu buna dispoziţie în cadrul grupului. 
- George Bărbulescu, skateboarder - La 19 ani e considerat un talent cu un potenţial uriaş. Puştiul din Sibiu nu şi-a abandonat studiile, merge la liceu, sub stricta supraveghere a tatălui său.
- Tudorel Cristea, snowboarder şi enduro - Are 28 de ani şi e din Baia Mare. Pare un „Bad boy" cu tatuajele sale, însă, în realitate, e cel mai disciplinat membru al echipei.
- Cristian Benescu, skateboarder - Bucureşteanul se dă cu skateboard din anul 1997 şi e principalul promoter al acestui sport în România. La 29 de ani nu s-a retras încă şi obţine rezultate excelente.
- Demian Barnabas, BMX - Băiatul de 22 de ani din Miercurea Ciuc e înnebunit să facă spectacol pe bicicletă. El a câştigat anul acesta titlul de cel mai bun rider din ţară şi a reprezentat România la con-
cursuri internaţionale în Barcelona şi Budapesta.
- Tibi Bajka, BMX - Născut la Sfântu Gheorghe, tipul de 18 ani e un expert al execuţiilor trăsnite pe bicicletă. Mereu vine cu ceva nou şi e un adevărat profesionist.

Unde poți face snowboarding în România?

- Arena Platoș, Sibiu
- Ridemore Park, Mădărași, judeţul Harghita
- Clubul Alpin Valea Jiului, Uricani
- Mountain Dew Snowpark, Azuga
- Valea Mălinului din masivul Bucegi
- Cabana Paltinu, Bâlea Lac

Les Seddon-Brown,  BURN Account Director: „Poți câștiga 50.000 de euro pe sezon"

Les Seddon-Brown e jumătate scoţian, jumătate belgian şi a trăit până la patru ani în România! „Am amintiri vagi de acolo. Ţin minte că mă jucam la o fermă într-un orăşel, Câmpina, se numea. Era pe vremea comunismului. De 30 de ani n-am mai fost în România, dar aş vrea să ajung în viitorul apropiat", ne-a mărturisit Les, cel care e foarte implicat în finanţarea celor care practică action sports de către Burn.

„Adevărul": Cum vedeţi dezvoltarea snowboardingului în România?

Les Seddon-Brown: Românii îmi amintesc cum era sportul ăsta acum un deceniu şi spun asta ca pe un lucru pozitiv. Acum zece ani, ca să practici snowboarding, făceai o grămadă de lucruri trăsnite, fiindcă totul era la început. De exemplu, în loc de boots (n.r. - ghete special concepute pentru snowboarding), luai ghetele pe care tatăl tău nu le mai purta, împrumutai placa unui amic, te lipeai de alţi zece prieteni cu care să împarţi drumul şi să ajungi la munte. Românii care ni s-au alăturat în echipa „Burn" încă au dragostea pură pentru snowboarding.

Cum i-aţi selecţionat?

Noi căutăm oameni creativi, cu personalitate. Nu ne interesează neapărat să avem sportivi care să se claseze pe primul loc. Vrem, în schimb, sportivi care „inventează", care inovează, care ridică publicul în picioare cu sărituri trăsnite şi te fac să-i spui celui de lângă tine: „Wow! Ai văzut ce a făcut ăsta?".

Când vor ajunge românii la „X-Games"?

Pentru asta e nevoie de infrastructură. De exemplu, în Anglia, munţii noştri sunt mici şi nu prea se duce nimeni acolo. În schimb, avem „Domuri de Zăpadă", cu pârtii acoperite, indoor. Acolo s-au format nişte snowboarderi fantastici! De astfel de condiţii au nevoie şi sportivii români, au nevoie de locuri unde să se antreneze, fiindcă aici e cheia.

Cât poate câştiga un snowboarder?

Aproximativ 30.000 - 50.000 de euro pe sezon. Aici vorbim numai de venituri din sponsorizări pentru un sportiv de nivel european. Bineînţeles, la banii de la sponsori se pot adăuga cei câştigaţi din concursuri. De exemplu, obţii rezultate bune la „X-Games", iei 10.000 de euro numai într-un weekend. Ai avut patru weekenduri cu rezultate bune în circuit, ai 40.000 de euro numai din prime. Atenţie! Aici vorbim despre sportivi cunoscuţi la nivel european. Cei care concurează doar pe plan local ar încasa 15.000 - 20.000 de euro pe sezon. Suma se reduce şi mai mult pentru snowboarderii români, fiindcă, deocamdată, totul e la început, nu există infrastructură pentru concursuri, nu sunt mulţi sponsori.

Cât durează o carieră în sportul ăsta?

E deja normal să devii profesionist la 16,17, 18 ani. Poţi să faci din snowboarding o carieră de 14-15 ani. Dacă eşti bun, o să concurezi la nivel înalt timp de 10-12 ani, până la 29, 30 de ani. Apoi, pentru încă doi-trei ani poţi să rămâi în sportul ăsta în calitate de fotograf sau de cameraman. E o carieră care îţi poate oferi o viaţă foarte bună şi care, financiar, îţi poate asigura viitorul şi după ce te vei retrage.

Snowboarding e perceput ca pe un sport scump în România...

Ştiu, dar se dezvoltă din ce în ce mai mult piaţa „second- hand". Nu e nevoie să începi cu o placă scumpă şi nou-nouţă. Poţi să-ţi iei una la mâna a doua, de pe internet. Mi-aduc aminte că, acum zece ani, şi în Anglia lumea spunea: „Nu pot să fac snowboarding. E pentru bogătaşi". Treptat însă, această imagine a dispărut. Apoi, din ce în ce mai multe companii produc echipament de snowboarding. Spre exemplu, poţi să-ţi cumperi o pereche de ghete de 90 de euro sau una de 300 de euro, în funcţie de bugetul tău.  

El este Nadia al snowboardingului

În puţine discipline sportive s-a atins perfecţiunea. În gimnastică, Nadia Comăneci a intrat în istorie, obţinând cel mai mare scor posibil, zece, la Jocurile Olimpice de la Montreal, în 1976. În snowboarding, cel mai mare nume e Shaun White (foto). Americanul de 25 de ani a câştigat de două ori aurul la Jocurile Olimpice de iarnă (2006 şi 2010), e primul sportiv care a luat aurul la ambele ediţii de „X-Games", cele de vară şi de iarnă, şi a adunat cele mai multe medalii în aceste competiţii, 22, dintre care 14 sunt de aur. Cea mai mare performanţă a lui White a venit în luna ianuarie a acestui an, în „Winter X-Games", în Aspen, când a primit scorul perfect, 100, înregistrând o premieră istorică. Potrivit revistei „Forbes", anual, White câştigă peste nouă milioane de dolari numai din sponsorizări!

info adevarul

CLICK AICI PENTRU A VEDEA CLIPUL DE PREZENTARE PENTRU ECHIPA ROMANIEI DE ACTION SPORTS

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite