VIDEO Hagi la 50 de ani - Regele şi-a inspirat şuturile năpraznice de la un brazilian pe care l-a văzut la CM 1982- Despre Hagi de la A la Z de ziua lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hagi

Hagi la 50 de ani- „Adevărul” vă prezintă elemente importante din viaţa şi cariera celui mai mare fotbalist român din toate timpurile.

A scrie despre Hagi e uşor, dar în acelaşi timp complicat, pentru că oricât de mult te-ai strădui e greu să prinzi toate lucrurile importante din viaţa „Regelui”. Mai ales când acum 50 de ani s-au aşezat pe gleznele din care plecau pasele ori şuturile măiastre, care au scos ani de zile românii în stradă. Cu menţiunea că ar mai fi de spus multe alte lucruri, am selectat o parte din reperele „Epocii Hagi”.

A – Alfredo Di Stefano, celebrul fost fotbalist argentinian, una dintre legendele lui Real Madrid, i-a fost antrenor lui Gică Hagi la Real Madrid, în primul său an petrecut acolo. Di Stefano a fost numit interimar după demisia lui John Toshack  şi apoi i-a cedat locul lui Radomir Antici. În cel de-al doilea an la Real, Hagi l-a avut antrenor pe olandezul Leo Beenhacker. De numele lui Di Stefano se leagă singurul trofeu câştigat de Hagi la Real, Supercupa Spaniei, în 1990, după 1-0 şi 4-1 cu Barcelona.
B – Balint şi Belodedici
au fost cei mai buni prieteni ai lui Hagi. Pe ambii, Gică i-a cunoscut la centrul „Luceafărul” şi acolo au devenit apropaiţi chiar dacă proveneau din trei zolţuri ale ţării. Balint, de la Bistriţa, Belodedici, de la Moldova Nouă, iar Hagi de la Constanţa. Pe vremea când erau la Steaua, ei preferau să stea toţi trei în aceeaşi cameră şi purtau la încheietura mâinii câte un şnuruleţ roşu.

Hagi n-a uitat niciodată sfaturile părinţilor. "Am mai greşit dar am ţinut cont de ele"

C- Cupa Turciei, cu Galatasaray, în 2005, este singurul trofeu câştigat de Hagi ca antrenor. El  a mai reuşit o calificare cu Steaua, în Liga Campionilor, în 2007.
D – Diego Armando Maradona este fotbalistul după care Hagi a fost poreclit „Maradona din Carpaţi”. Hagi şi Maradona au fost de două ori adverasri, în 1990, la Campionatul Mondial, scor 1-1, şi în 1983, la un meci România contra selecţionatei străinilor din Spania, scor 2-2. În 1994, Diego a fost depistat pozitiv şi a ratat întâlnirea cu Regele din optimile Cupei Mondiale. 


E- Eder Assis este numele brazilianului de la care Hagi a copiat şutul la poartă. Eder a jucat pentru Brazilia la CM din 1982. Era un stângaci veritabil, purta numărul 11 pe tricou, şi executa răvăşitor loviturile libere. „Eu am învăţat la antrenamente să lovesc mingea scurt, doar cu degetele. De aia nu se învârtea în aer”, a povestit Hagi, care crede că acum Cristiano Ronaldo foloseşte aceeaşi tehnică. „Roberto Carlos şi Juninho Pernambucano făceau la fel”, a mai spus el. Pentru a simţi mingea mai bine, Gică îşi tăia de multe ori jambierele în faţă şi îşi ţinea piciorul gol în gheată.

diego


F – Farul este primul club din cariera lui Hagi. Originar din Săcele (judeţul Constanţa), Hagi s-a mutat cu familia la Constanţa în 1973 şi la 11 ani a ajuns la Farul. A debutat în Divizia A, în 1982, într-un meci cu SC Bacău – Farul 3-0, în care a jucat 90 de minute şi a luat un cartonaş galben. Antrenorul „marinarilor” era Emanoil Haşoti.
G – Galatasaray Istanbul este formaţia de club la care Hagi a avut cele mai bune rezultate. El i-a cucerit definitiv pe fanii turcilor, care i-au dăruit celebrul refren „ I love you Hagi!”


H – Hugo Sanchez, celebrul atacant mexican, devenit faimos pentru saluturile prin care-şi celebra golurile, a fost primul coleg de cameră pe care l-a avut Hagi la Real Madrid.   
I – Iordănescu a fost idolul copilăriei lui Hagi. Stângaci ca şi el, actualul selecţioner avea să-l pregătească pe Hagi, atât la Steaua, cât şi la naţională.

Balint şi Belodedici, cei mai buni prieteni ai lui Gică, povestesc despre Hagi


J- Johann Cruyff este tehnicianul care i-a marcat cariera lui Hagi. Olandezul l-a adus la Barcelona în 1994 şi i-a fost antrenor timp de doi ani, timp în care Hagi n-a fost titular incontestabil ci mai degrabă soluţie de rezervă. Pe vremea aceea, era permisă folosirea a doar trei jucători străini, iar Barca avea în lot nume grele (R.Koeman, Stoicikov, Romario, Gică Popescu, Prosinecki etc). Supărat că nu joacă, Hagi l-a întrebat pe Cruffy de ce e ţinut în tribună, iar acesta i-a dat o replică pe care Regele n-a uitat o niciodată: „Un jucător trebuie să întrebe cum, nu de ce” Cum să fac să joc mai mult, nu de ce nu joc?”. Hagi îl idolatriza pe Cruyff din 1974, atunci când a văzut primul Mondial la televizor, iar Olanda a juns în finală. 


K – Kira, fiica lui Gică Hagi visează să ajungă actriţă la Hollywood. Ea a primit numele după Chiraţa, mama lui Hagi şi pe care Regele a iubit-o foarte mult. Kira are 20 de ani şi a jucat deja în câteva filme, după care a fost admisă la Institutul de Film din New York. „Sunt cel mai bun prieten al ei”, spune Hagi, care recunoaşte că soţia, Marilena, este cea care se ocupă de familie. „Cu Ianis vorbesc mult depre fotbal”, a dezvăluit el.
L – Lucescu este tehnicianul care i-a influenţat cariera lui Gică la naţională. Sub comanda lui, Hagi a debutat la naţională în august 1983, Norvegia – România 0-0, dar o putea face şapte luni mai devreme. Pe 29 ianuarie, el a fost rezervă neutilizată la partida Turcia – România 1-1. Nu împlinise 18 ani la vremea respectivă.  La 20 de ani, Lucescu i-a dat banderola de căpitan în meciul cu Irlanda de Nord, scor 1-1. 

cruyff


M -Marian Ivan este fotbalistul care a avut norocul de a sta în cameră cu Hagi la Mondialul din 1994, cel mai bun din istoria României. Hagi, care altfel era coleg de cameră cu Sabău, obişnuia să ia jucători noi şi tineri la naţională, atunci când Neluţu lipsea. Ivan juca atunci la FC Braşov şi a prins la naţională doar trei selecţii în toată cariera lui.

lucescu

Hagi a absolvit ASE-ul, iar când a jucat la Steaua n-a avut niciun grad, fiind simplu soldat.

N – Nicolae Dobrin l-a inspirat pe Hagi enorm în carieră.  N-a jucat niciodată în echipă cu el, dar în schimb, a apucat să evolueze în formaţie cu celălalt geniul al României, Ilie Balaci. Hagi şi Balaci au fost coechipieri la naţională de cinci ori, dar o singură dată au fost titulari amândoi. S-a întâmplat la meciul cu Algeria, scor 1-1, când naţionala a arătat astfel de la mijloc în sus: Ţicleanu –Boloni- Klein- Hagi – Balaci- Cămătaru.
O – „Onze Mondial”, prestigioasa revistă franceză, l-a inclus pe Hagi în echipa lumii, pe anul 1994, alături de Romario, Stoicikov, Baggio, Ronald Koeman, Jorginho şi alţii.

   P -  Polul Nord este locul în care s-a născut Gică Hagi într-o viaţă anterioară. Conform unui material publicat în presă în 1998, Hagi a fost femeie, s-a născut în anul 750, trăia în iglu şi îşi hrănea familia cu peşte şi carne de focă. „N-aş putea să zic că-mi place prea mult frigul”,  a comentat amuzat Hagi.

Recordurile lui Gică Hagi. Ce colegi celebri a avut, câte goluri a dat şi câte meciuri a jucat

R – Roşii cu brânză este mâncarea favorită a lui Hagi. Regele încearcă să-şi menţină greutatea şi nu face excese alimentare, iar alcool nu mai consumă din 1999, de la moartea mamei sale. „Poate doar un pahar de şampanie, aşa, la ocazii”, a dezvăluit el. 
S – Stoicikov, cel mai bun fotbalist din istoria Bulgariei, e cel mai bun prieten al lui Hagi din străinătate.  Acesta a fost, de altfel, singurul fotbalist de la Barcelona care a venit la nunta lui Hagi cu Marilena, programată în 1995 la Neptun.


Ş – Şcoala numărul 23 din Constanţa este şcoala la care a învăţat Gică Hagi şi unde a fost remarcat de profesorul Iosif  Bukossy. „E unul într-a patra, i-a zăpăcit pe toţi. Nu-i iei mingea decât dacă-l pui jos”, i-a povestit un puşti lui Bukossy, care imediat s-a dus să-l vadă pe Hagi, episod  dezvăluit în cartea lui Grigore Cartianu.
T – Terim, antrenorul lui Galatasaray din perioada 1996-2000, a cerut achiziţionarea expresă a românului, fiind dispus chiar să cedeze o parte din salariu său, pentru a satisface pretenţiile lui Gică.
Ţ – Ţară este unul dintre cele două cuvinte care l-au sensibilizat întotdeuna pe Hagi. „Mamă şi ţară au însemnat întotdeauna ceva enorm pentru mine”, a declarat Hagi într-un interviu pentru „Weekend Adevărul”.
U – Ungaria este naţionala care a fost răpusă de revenirea lui Hagi la naţională în 1999.  Poetul Adrian Păunescu l-a înduplecat pe Gică să se întoarcă la lot după o pauză de un an şi România i-a învins pe maghiari cu 2-0 la capătul unui meci în care Hagi a jucat doar 45 de minute dar a făcut-o magistral. A fost prima victorie a „tricolorilor” în faţa unei naţionale care ne bătuse regulat pănă atunci.

stoicikov


V – Valu lui Traian este localitatea de lângă Constanţa, unde Hagi a fost la un pas să-şi găsească sfârşitul în 1993.  Maşina condusă de un prieten de-al său s-a răsturnat într-o curbă, iar Hagi s-a trezit  blocat în autoturismul de teren, undeva pe câmp, cu roţile în sus. Din fericire, n-a păţit nimic grav.
W – Walter Zenga a dezvăluit că în 1984 Inter Milano, la care el era portar, a vrut să-l cumpere pe Hagi, care impresionase în dubla dintre Sportul Studenţesc şi Inter, din Cupa UEFA. „Conducătorii noştrii erau înnebuniţi după geniul acelui puşti”, a afirmat el. Hagi avea 19 ani atunci şi i-a dat pasa de gol lui Mircea Sandu, lavictoria din Regie cu 1-0.
X – Xavi Hernandez, actualul căpitan al Barcelonei, avea 14 ani când Hagi a venit la Barcelona şi evolua la juniorii catalanilor. El a mărturisit că a fost marcat de evoluţiile românului de la Mondialul din 1994. „Atunci am ţinut cu Spania şi cu România, pentru că juca foarte frumos”, a afirmat spaniolul, campion mondial şi dublu campion european cu naţionala iberică. 
Y – Yorgos Vardinogiannis, celebrul patron al lui Panathinaikos Atena, a vrut să plătească 8 milioane de dolari statului român, în 1988, pentru ca Hagi să plece de la Steaua la echipa sa. Ar fi fost al treilea transfer din istorie la momentul respectiv, după cel al lui Maradona de la Barcelona la Napoli (1984, 10 milioane de dolari) şi cel al lui Gullit, de la PSV Eindhoven la Milan (1987, 12 milioane de dolari).

hagi

Hagi are un tiz în Australia. "Mă bucur să-i port numele!"


Z – Zoli Iaşko, director sportiv la Viitorul, a fost coleg de cameră cu Hagi la „Luceafărul”. După antrenamente, el accepta să mai stea cu Gică minute bune pe teren, iar acesta exersa şuturile de la distanţă. La toate echipele la care a fost antrenor, Hagi l-a luat pe Zoli Iaşko în stafful său.    

     

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite