VIDEO Un deceniu de fotbal dezastruos şi niciun vinovat. Iar viitorul nu sună prea bine: „Construim o echipă naţională pentru 2025“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Dragomir, Mircea Sandu, Răzvan Burleanu
Dumitru Dragomir, Mircea Sandu, Răzvan Burleanu

În ultimul deceniu, fotbalul românesc s-a aflat într-un declin continuu. „Adevărul“ a stat de vorbă cu oamenii care au condus destinele sportului-rege din ţara noastră. Nimeni nu îşi asumă vreo vină. Şefii de azi ai fotbalului invocă greaua moştenire şi cer 10 ani pentru a îndrepta dezastrul în care ne aflăm.

În ultimele luni, reporterii „Adevărul“ care au lucrat la realizarea documentarului „În căutarea fotbalului pierdut“ au vorbit cu oamenii care au fost sau sunt în funcţiile de conducere ale fotbalului românesc. Încercarea de a afla cine e de vină pentru prăbuşirea din ultimul deceniu s-a lovit de atitudinea de negare. Niciunul nu se consideră vinovat, întotdeauna alţii sunt de vină.

În 2006, România înregistra ultima performanţă importantă în materie de fotbal: calificarea Stelei în semifinalele Cupei UEFA. De atunci, atât la nivelul fotbalului de club, cât şi al echipei naţionale, ţara noastră a cules roadele lipsei de strategie, ale incompetenţei şi arivismului celor care s-au înşurubat în această lume.

Numai proştii acuză. Noi am făcut două baze sportive la nivel mondial: Buftea şi Mogoşoaia. Cu terenuri, cu hotel, cu cantină, cu tot. N-am dormit nici noi, am făcut multe lucruri. Acum este o jale în România. Acuma nu se mai face nimic.Dumitru Dragomir, fost preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal

„Ce fotbal, dom’ne? I-a durut în pălărie!“

Dumitru Dragomir a fost vreme de 18 ani preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (1996 -2014). Mircea Sandu a fost, timp de 24 de ani, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (1990 - 2014). Puşi în faţa moştenirii pe care au lăsat-o, cei doi consideră că de vină e Guvernul, care n-a sprijinit fotbalul.
„N-am avut niciun beneficiu de la statul român“, spune Mircea Sandu. „Partidele politice n-au susţinut sportul şi de aici a plecat totul“, completează Dumitru Dragomir – el înşuşi politician şi deputat PRM în legislatura 2004-2008. „Ministerul Tineretului şi Sportului n-a făcut nicio strategie pentru sport“, spune Mircea Sandu. „Guvernanţii n-au fost niciodată interesaţi de sport. Îi durea în pălărie“, completează, din nou, Dumitru Dragomir. Apoi, cei doi enumeră aproape la unison, deşi interviurile au fost luate separat, realizările din vremea lor: două baze sportive, parc auto, Casa Fotbalului. „N-am dormit nici noi. Am făcut multe lucruri. Acum nu se mai face nimic“, spune, tolănit pe un scaun de piele, Dumitru Dragomir.

Una peste alta, eu zic că totuşi sunt undeva la plus. Am reuşit o medie de 10 milioane pe an, bugetul Federaţiei. De-a lungul acestui timp, echipa naţională s-a calificat de vreo şase ori. Am lăsat două baze, două clădiri, parc auto şi şase milioane în cont. Deci sunt şi câteva lucruri şi mai bunicele aşa, de ce să nu…Mircea Sandu, fost preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal

Multinaţionalele sunt de vină

Cu toate astea, în mandatele celor doi au dispărut sute de cluburi din ligile inferioare, naţionala a devenit o echipă de mâna a doua după ce jucătorii crescuţi în fotbalul comunist s-au retras, cluburi de tradiţie ale României au ajuns dependente de hatârul unor nocivi oameni de afaceri, iar când aceştia au ajuns după gratii, echipele s-au prăbuşit, şi-au pierdut identitatea şi suporterii. Pus în faţa acestei avalanşe, Dumitru Dragomir apelează la un discurs de chibiţ în Cişmigiu: “S-a prăbuşit tot: s-a prăbuşit agricultura, s-a prăbuşit turismul, s-a prăbuşit industria. Convingerea mea este că nici nu ne băgau în Comunitatea Europeană dacă nu ne distrugeau. Multinaţionalele fug cu banii în străinătate, iar noi sărăcim aici“.

Centre de excelenţă cu fotbalişti mediocri

Din biroul Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu vorbeşte corect politic, iar trecerea de la limbajul de trotuar al lui Mitică la pioşenia corporatistă a lui Burleanu este năucitoare. „Obiectivul meu este ca peste şapte ani să avem două-trei cluburi de fotbal din România pe care să le vedem la bursă“, spune Burleanu, în timp ce una dintre cele mai iubite echipe din România, Rapid Bucureşti, este oficial în faliment. După ce înfierează vechea conducere a Federaţiei, care, spune el „s-a ocupat cu descurcăreala şi cu mica ciupeală“, Burleanu vorbeşte despre viitorul fotbalului. Sub conducerea sa, FRF a deschis
două centre de excelenţă care ar urma să dea, peste 10 ani, o mare echipă naţională, aşa cum Luceafărul a dat naştere Generaţiei de Aur. Numai că, la centrele de excelenţă nu vin cei mai talentaţi copii. „Nu ne dorim ca în aceste centre să avem neapărat cei mai buni copii – spune Răzvan Burleanu – pentru că cei mai buni copii ar trebui să rămână în cluburile de elită, la cluburi de primă ligă. Dar pe lângă aceste cluburi de elită îţi rămân o sumedenie de cluburi de mijloc care nu au capacitatea financiară şi nici tehnică de a-şi pregăti copiii. Practic, acesta este grupul de echipe cărora le este destinat proiectul centrelor de excelenţă“.

De pe terenurile de antrenament, antrenorii de copii şi juniori râd de centrele de excelenţă: „Nu au nimic acolo. Sunt fotbalişti de mâna a doua şi a treia“. De pe platforma de bloguri a adevarul.ro, vicepremierul Vasile Dâncu ne dă întâlnire cu fotbalul peste 10 ani. „Astăzi, proiectele lui Răzvan Burleanu şi ale tinerei lui echipe sunt preluate de UEFA şi FIFA ca bune practici şi vor produce cu siguranţă viitoarea generaţie a echipei naţionale, dar nu mai devreme de un deceniu“. Până atunci, prezentul ne apare în culori sumbre: fotbalul românesc e batjocorit pe Facebook, huiduit pe Aeroportul Otopeni şi păcălit pe stadioanele patriei.

Când am venit la Federaţie erau zero sponsori şi reputaţia era cea care era. Nu am găsit nicio viziune, nicio strategie, niciun plan de acţiune pentru dezvoltarea fotbalului românesc. Ce vă cer e să aveţi răbdare. Acum avem nevoie de o viziune şi o strategie astfel încât în 2025 să avem o echipă naţională pe care s-o iubim şi s-o apreciem.Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal

VIDEO „În căutarea fotbalului pierdut”, un film despre mărirea şi decăderea echipei naţionale

MTS n-a făcut nimic, dar promite că va face

Alibiul lui Sandu şi Dragomir despre neimplicarea statului în fotbal nu este lipsit de fundament. Tacit sau cu cărţile pe faţă, Guvernul a neglijat sportul- rege. În 2006, premierul Călin Popescu Tăriceanu declara într-o conferinţă de presă că fotbalul nu este între priorităţile Executivului. Astăzi, lucrurile nu stau diferit. Reporterii „Adevărul“ au încercat de mai multe ori să stea de vorbă cu şefii Guvernului pe tema viitorului fotbalului. Tot ce au obţinut a fost un e-mail semnat de Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului şi Sportului, în care s-a explicat, într-un limbaj artificial, că MTS nu s-a implicat în fotbal, dar va încerca să se implice. Totul e nedefinit şi vag, ca în manualele de PR şi comunicare: „La nivelul Ministerului Tineretului şi Sportului există un proces avansat de elaborare a unei noi strategii de organizare şi dezvoltare a activităţii sportive din România pe termen mediu şi lung în care se regăseşte şi fotbalul. În mod firesc, strategia va cuprinde măsuri de dezvoltare a activităţii sportive, atât în ceea ce priveşte sportul pentru toţi, cât şi sportul de performanţă“.

Peste tot în lume dispar şi apar cluburi. Federaţia Română de Fotbal are autonomie faţă de Ministerul Tineretului şi Sportului încă de la începuturile democraţiei. Soluţiile de acolo trebuie să vină. Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului şi Sportului
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite