VIDEO Antici, povestea unui uriaş: A fost prietenul şi coşmarul românilor. Cum s-a bucurat pentru Hagi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radomir Antici a fost printre cei mai buni antrenori din campionatul spaniol în anii '90
Radomir Antici a fost printre cei mai buni antrenori din campionatul spaniol în anii '90

Legendarul antrenor sârb, singurul din istorie care a pregătit Real Madrid, Atletico Madrid şi Barcelona, s-a stins la 71 de ani, răpus de pancreatită.

Morţii din fotbal se înmulţesc în aceste zile şi, după Lorenzo Sanz, fost preşedinte la Real Madrid, José Luis Capón, fostul fundaş legendar al celor de la Atletico Madrid, şi Martin Tudor, fost portar al Stelei, o nouă tragedie a lovit lumea sportului-rege.

Luni seară, vestea că sârbul Radomir Antici s-a stins la 71 de ani a căzut ca un trăznet! Chiar dacă a murit la o clinică din Madrid, capitala Spaniei, o ţară cu multe cazuri de coronavirus, decesul legendarului sârb a fost cauzat de pancreatită, o boală care îl chinuia de câţiva ani. Imediat, mesajele de condoleanţe au curs din întreaga lume. Inclusiv Gheorghe Hagi, cel care a lucrat cu Antici la Real Madrid, a avut o postare în social media: „Veşti oribile! A fost un antrenor grozav şi un om pe măsură. Odihneşte-te în pace, Radomir Antici“.

Cu golul carierei a retrogradat City

Un fundaş de meserie, Antici şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în fosta Iugoslavie, la Sloboda Uzice (1967-1968) şi la Partizan (1968-1976). Când a ieşit din ţara natală, a evoluat la Fenerbahce (1976-1978), Real Zaragoza (1978-1980) şi la Luton (1980-1984). La această ultimă formaţie, a intrat în inimile fanilor şi a devenit coşmarul celor de la Manchester City! Poreclit „Raddy“ de englezi, Antici a pus umărul, mai întâi, la promovarea celor de la Luton în prima ligă, în 1982. A jucat apoi două sezoane pe prima scenă, înainte de a pleca în 1984, când s-a şi retras la 36 de ani. Până să-şi agaţe ghetele în cui, sârbul a avut o contribuţie decisivă la salvarea echipei de la retrogradare, la finalul sezonului 1982-1983. Atunci, în ultima etapă, când mai erau patru minute de jucat din confruntarea cu Manchester City în deplasare, Antici a înscris golul victoriei pentru Luton, condamându-i pe „cetăţeni“ la retrogradare. Sârbul a spus mereu că acesta a fost golul carierei sale de fotbalist.

A înnebunit la golul lui Hagi

Încă de când era la Luton, Antici a început să urmeze, la Belgrad, cursurile şcolii de antrenori. A spus mereu că tehnicianul celor de la Luton, David Pleat, a fost ca un mentor pentru el, înfluenţându-i cariera, ca manager. Antici a debutat pe banca tehnică fiind secundul lui Nenad Bejkovici, la Partizan (1985-1987), perioadă în care clubul a luat două titluri. S-a „rupt“ însă de echipă după ce a intrat în conflict cu Fahrudin Jusufi, cel care a preluat Partizan din postura de principal, în iulie 1987. Drept urmare, Antici a fost trimis la echipa Under 16. 

Cariera de succes a lui „Raddy“ ca antrenor principal a început, mai întâi, la Real Zaragoza, între 1988 şi 1990, formaţie la care evoluase şi ca jucător. Deşi iniţial Zaragoza părea o candidată la retrogradare cu Antici pe bancă, ulterior, încă de la primul sezon, sârbul a obţinut o clasare pe locul 5 în La Liga, ceea ce a însemnat şi o participare în Cupa UEFA.

În martie 1991, Antici a fost numit la Real Madrid, devenind al treilea antrenor al echipei în acel sezon de criză, după John Toshak şi Alfredo Di Stéfano. Pe „Santiago Bernabeu“, Antici a lucrat cu nişte jucători uriaşi, precum Butragueño, Míchel, Hierro, Sanchís, Hagi şi Hugo Sánchez. Sub comanda sârbului, în stagiunea 1991-1992, Hagi a dat acel gol magnific cu Osasuna (video, jos), de la mijlocul terenului, reuşita românului fiind savurată energic de Antici pe bancă. 

Totuşi, aventura lui Antici la Real s-a încheiat în mijlocul celui de-al doilea sezon şi fără niciun trofeu. Când echipa a avut o serie de trei partide fără victorii, preşedintele Ramón Mendoza l-a adus pe olandezul Leo Beenhakker în funcţia de director sportiv, pregătind, practic, demiterea lui Antici. Ulterior, sârbul a fost îndepărtat, în mod controversat, după ce depăşise criza. Decizia a venit în etapa a 19-a, când Real era lider în La Liga, cu un avans de şapte puncte faţă de locul 2, fiind calificată şi în sferturile Cupei UEFA. După îndepărtarea lui Antici, Beenhakker a fost numit antrenor, însă a „reuşit“ doar să distrugă munca sârbului: Real a fost eliminată de Torino în semifinalele Cupei UEFA, iar titlul l-a pierdut în ultima etapă, în faţa Barcelonei!

Dezamăgirea trăită la Real a fost răzbunată de Antici la cealaltă echipă din capitala Spaniei, Atletico, formaţie pe care a pregătit-o în trei rânduri, în 1995-1998, 1999 şi în 2000. În primul mandat, „Raddy“ a şi obţinut cele mai bune rezultate, reuşind eventul în sezonul 1995-1996. Titlul şi Cupa Spaniei au rămas singurele trofee cucerite de Antici la nivel de cluburi, chiar dacă, ulterior, a pregătit şi Barcelona (2003). La nivel de echipe naţionale, legendarul antrenor a fost selecţionerul Serbiei (2008-2010), calificând echipa la Mondialul din 2010. În Africa de Sud, sârbii au dezamăgit însă, părăsind competiţia în faza grupelor după 0-1 cu Ghana, 1-0 cu Germania şi 1-2 cu Australia. Antici a fost demis din funcţie în septembrie 2010, după un start slab în preliminariile Euro 2012. Şi-a încheiat cariera în China, unde a pregătit Shandong Luneng (2012-2013) şi Hebei Fortune (2015). 

A fost prietenul şi coşmarul românilor

De-a lungul carierei sale de antrenor, Radomir Antici a lucrat cu mai mulţi fotbalişti români: Dorin Mateuţ (Real Zaragoza), Gheorghe Hagi (Real Madrid), Marius Lăcătuş (Real Oviedo), regretatul Daniel Prodan (Atletico Madrid), dar şi Marius Niculae (Shandong Luneng). Pe toţi i-a apreciat, doar pe Niculae ţinându-l pe bancă la Shandong. Ca selecţioner al Serbiei, Antici a învins România de două ori în preliminariile Mondialului din 2010. Mai întâi, cu 3-2 la Constanţa, iar apoi cu 5-0 la Belgrad. Acest al doilea meci a fost cel în care, după partidă, Mutu a fugit din hotelul echipei pentru a petrece până dimineaţă alături de un interlop sârb! După Euro 2016, Antici a fost propus de impresarul Florin Iacob pentru funcţia de selecţioner al României. S-a retras însă din negocieri din motive medicale, iar FRF a bătut palma cu neamţul Christoph Daum.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite