VIDEO „Adevărul“ vi-l prezintă pe noul antrenor al Barcelonei: omul care l-a înfruntat pe Mourinho

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francesc „Tito" Vilanova a fost numit astăzi drept succesorul lui Josep Guardiola. A fost anonim ca jucător, e la fel ca antrenor, însă s-a remarcat după un episod incredibil.

Tito Vilanova (42 de ani) e cu un an mai mare ca Josep Guardiola, însă a fost secundul acestuia la Barcelona.

Un „no-name" ca fotbalist, dar şi ca antrenor, el a fost ales să pregătească vedete de 24 de carate, precum Messi, Xavi şi Iniesta. Decizia a surprins cu atât mai mult cu cât, în ultimele zile, nume ca Bielsa, Blanc şi Valverde au fost vehiculate ca fiind pe lista preşedintelui Sandreo Rosell.

Ce a făcut ca fotbalist?

A adunat doar 26 de apariţii în prima ligă spaniolă într-o perioadă de trei ani. Probabil, cea mai importantă calitate a lui Vilanova e faptul că e un produs al clubului catalan.

Şi-a început cariera de fotbalist la formaţia de tineret a Barcei, însă a părăsit clubul în 1990, deoarece n-a reuşit să facă pasul spre echipa mare. A urmat un traseu modest, cu opriri la Figueres, Celta, Badajoz, Mallorca, Lleida, Elche şi Gramenet.

Vilanova şi-a agăţat ghetele în cui în 2002.

Ce a făcut ca antrenor?

După retragere, mai întâi, a fost director tehnic la Terrassa FC. Apoi, în 2007, s-a „lipit" de Guardiola. Acesta l-a luat ca secund la Barcelona B, formaţia a doua a catalanilor, care activa în liga a patra.

După un sezon, cuplul Guardiola - Vilanova a reuşit promovarea în liga a treia. Această performanţă i-a propulsat pe cei doi tineri tehnicieni la echipa mare după plecarea lui Rijkaard.

În primul sezon ca asistentul lui Pep la Barcelona, Vilanova a contribuit la cel mai bun sezon al catalanilor care au cucerit şase trofee!

De ce l-au ales drept noul antrenor?

Astăzi, preşedintele Sandro Rosell a anunţat că Vilanova va conduce echipa în următoarea stagiune.

„Tito are acelaşi profil ca şi Pep. E diferit de el, dar reprezintă Barcelona şi spiritul acestei formaţii. În general, ne bazăm pe soluţii din interiorul clubului. De exemplu, în iarnă, i-am promovat pe Tello şi pe Cuenca în lot. Acum, când a trebuit să schimbăm antrenorul, am promovat un nume tot din interior", a afirmat directorul sportiv, Andoni Zubizarreta.

Chiar şi Guardiola i-a acordat un vot de încredere celui care l-a înlocuit. „M-a ajutat enorm şi are capacitatea de a continua munca pe care am început-o împreună. Important e că jucătorii îl cunosc. Nu va avea probleme".

A fost operat pe creier

Tito Vilanova a suferit o operaţie complicată după ce a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier. A depăşit însă cu bine acest moment dificil, iar viaţa sa a revenit la normal.

Mourinho i-a băgat degetul în ochi!

Până astăzi, când numele său a ajuns pe buzele tuturor, Vilanova era cunoscut doar pentru un episod în care l-a înfruntat pe tehnicianul celor de la Real Madrid, Jose Mourinho.

În august 2011, în ultimele secunde ale Supercupei Spaniei, Real Madrid - Barcelona, scor 2-3, a avut loc un incident care a incins spiritele.

Nervos din cauza înfrângerii, Marcelo a avut o intrare criminală aspura lui Fabregas pentru care a văzut „roşu". Totuşi, în încăierarea generală, Mourinho s-a dus din senin spre Vilanova şi i-a băgat degetul în ochi. Tito a ripostat şi l-a împins pe tehnicianul portughez, care a început să zâmbească în stilul său caracteristic.

Ulterior, după ce Vilanova s-a operat din cauza problemelor de sănătate, Mourinho i-a transmis un mesaj de încurajare, iar cei doi s-au împăcat.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite