Victorie pentru şahistul român, Bogdan Deac, în runda a treia a etapei Chess Classic Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Deac
Bogdan Deac

Marii maeştri internaţionali ai şahului, prezenţi la Bucureşti pentru participarea în competiţia Superbet Chess Classic România 2022, au încheiat sâmbătă cea de-a treia rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

Runda s-a încheiat cu prima victorie din această etapă a şahistului român, Bogdan Deac, în faţa reprezentantului Ungariei, Richard Rapport. Restul rezultatelor au fost remize şi arată după cum urmează:

Maxime Vachier-Lagrave – Shakhryiar Mamedyarov 1/2-1/2

Fabiano Caruana – Wesley So 1/2-1/2

Ian Nepomniachtchi – Dominguez Perez 1/2-1/2

Alireza Firouzja – Levon Aronian 1/2-1/2

Richard Rapport – Bogdan Deac 0-1

Directorul Operei Naţionale Bucureşti, dirijorul Daniel Jinga, a făcut prima mutare la partida dintre Maxime Vachier-Lagrave – Shakhryiar Mamedyarov, iar ambasadorul Superbet, Cătălin Moroşanu, la partida dintre Bogdan Deac - Richard Rapport, dând startul simbolic al celei de-a treia runde a competiţiei. 

Cronica rundei a treia 

Richard Rapport – Bogdan Deac 0-1

Bogdan Deac l-a înfruntat cu piesele negre pe cel de-al 7-lea jucător din lume, marele maestru maghiar, Richard Rapport. Partida a început destul de paşnic, dar începând cu mutarea a 13-a a început să se joace pe contre. După o serie de schimburi în centrul tablei, ambii regi au ajunşi să fie expuşi. Fiind o poziţie dificilă, cei doi mari maeştri au ajunşi în criză de timp, dar Bogdan a fost extrem de precis în apărare şi pe fondul unei greşeli a adversarului a reuşit să câştige partida. Astfel după primele 3 runde a reuşit să devină lider al clasamentului alături de Wesley So şi Ian Nepomniachtchi. 

Ian Nepomniachtchi – Lenier Domniguez ½- ½

Cei doi mari maeştri au efectuat primele 22 de mutări într-un timp record, în mai puţin de 15 minute. Acest lucru ne-a demonstrat încă o dată cât de bine sunt pregătiţi şi din punct de vedere teoretic cei mai buni jucători din lume. Părea că va fi o remiză rapidă, dar cei au ţinut să ne contrazică. Ian a continuat să preseze şi jucătorul de origine cubaneză a ajuns în criză de timp. Cu toate acestea a găsit cele mai bune continuări şi partida s-a încheiat la egalitate perfectă. Fiecare dintre jucători având doar regele pe tablă la finalul disputei.

Fabiano Caruana – Wesley So ½- ½

Încă din deschidere, Fabiano a sacrificat un pion în schimbul obţinerii perechii de nebuni şi a unei dinamici mai bune a pieselor. Jocul exact al lui Wesley şi apărarea precisă au făcut ca iniţiativa să se risipească mutare cu mutare, dar nu a fost suficient pentru obţinerea victoriei. La finalul partidei, Fabiano a declarat că a trebuit să fie extrem de atent pentru a reuşi să obţină remiza.

Levon Aronian – Alireza Firouzja ½- ½

S-a jucat o variantă cunoscută din apărarea slavă, dar jucătorul de origine armeană a încercat să devieze de la varianta principală şi astfel a ajuns într-o poziţie dificilă. Finalul l-a regăsit pe reprezentatul Franţei cu avantaj semnificativ. Deşi partida conducea către o victorie a negrului, abilităţile tehnice ale lui Levon Aronian au făcut ca partida să se încheie la egalitate.

Maxime Vachier-Lagrave - Shakhriyar Mamedyarov ½- ½

A fost cea liniştită partidă a zilei. Deschiderea Caro-Kann aleasă de către jucătorul azer a fost ca invitaţie către o dispută dinamică, Maxime a alea varianta paşnică. Chiar dacă de la distanţă a părut că este o plimbare prin parc, situaţia nu a fost atât de simplă pe cât a părut a fi. După o serie de manevre interesante, rezultatul de remiză a fost consemnat în urma unei repetări a poziţiei.

Clasamentul după runda a treia:

1-3. Ian Nepomniachtchi 2p, Wesley So 2p, Bogdan Deac 2p

4-7. Fabiano Caruana 1,5p, Levon Aronian 1,5p, Dominguez Perez 1,5p, Maxime Vachier-Lagrave 1,5p

8-10. Alireza Firouzja 1p, Richard Rapport 1p, Shakhryiar Mamedyarov 1p.

Programul rundei a patra

Runda a patra va începe duminică, la ora 15.00, la Sheraton Bucharest Hotel şi se va disputa, după cum urmează:

Shakhryiar Mamedyarov – Bogdan Deac

Alireza Firouzja – Richard Rapport

Dominguez Perez – Levon Aronian

Wesley So – Ian Nepomniachtchi

Maxime Vachier-Lagrave – Ian Nepomniachtchi

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite