Victor Piţurcă a încasat, în ultimele trei luni, peste 100.000 de euro fără să facă nimic pentru echipa naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Piţurcă are un salariu regesc la naţională
Victor Piţurcă are un salariu regesc la naţională

După ratarea calificării României la Campionatul Mondial din Brazilia, selecţionerul n-a mai apărut în presă şi nici n-a mai trecut pe la Federaţie.

Deşi poate părea bizar, echipa naţională a României chiar are selecţioner. Îl cheamă Victor Piţurcă şi e remunerat lunar cu 35.000 de euro, iar din 2011, de când şi-a început cel de-al treilea mandat pe banca treicolorilor a reuşit doar să ne ducă la un baraj. După ratarea acestuia, Piţurcă a dispărut complet din viaţa publică, însă nu şi de pe ştatele de plătă ale Federaţiei. Selecţionerul n-a catadicsit să ofere vreo explicaţie despre irosirea calificării la Mondialul din Brazilia şi nu s-a prezentat nici măcar la Comitetul Executiv programat în luna decembrie, la care şi-a trimis secunzii. El a refuzat categoric orice apariţie în presă şi a dat o singură declaraţie, atunci când a precizat că l-a votat pe Messi în ancheta care a desemnat fotbalistul anului 2013.
Atitudinea lui Piţurcă nu e chiar o noutate, însă niciodată nu a stat ascuns atât de mult. Ea se datorează însă şi poziţiei lui Mircea Sandu, care s-a „spălat” elegant pe mâini de relaţia cu el, deşi el este omul care i-a făcut un contract „beton”, având ca obiectiv doar calificarea la Euro 2016. „Naşul” a recunoscut că n-a mai vorbit cu Piţurcă din noiembrie şi a precizat că „problema selecţionerului va intra în atribuţiile noii conduceri a FRF”. În plus, Sandu n-a insistat ca Piţurcă să vină la Comitetul Executiv şi nici nu s-a implicat în chestiunea turneului sud-american, care putea aduce Federaţiei o sumă importantă de bani.
FRF a pierdut 300.000 de euro şi două amicale tari
FRF putea să-şi rotunjească frumos conturile, dacă oferta adusă de un impresar spaniol, prin Gică Popescu, era acceptată. Aceasta prevedea disputarea a două jocuri amicale, cu Chile şi Uruguay, pe terenmul adversarelor, în condiţii avantajoase pentru Federaţie. În conturile ei ar fi intrat 300.000 de euro, iar organizatorii ar fi asigurat totul, cazare, transport, etc, pentru o delegaţie de 40 de persoane, ce ar fi ajuns în Chile, cu cinci zile înaintea primului meci. Oferta a fost refuzată de Piţurcă, care i-a transmis directorului tehnic al FRF, Anghel Iordănescu, că nu agreează această variantă şi că ar vrea mai degrabă să aştepte tragerea la sorţi pentru Euro 2016, programată pe 23 februarie, la Nisa, pentru a căuta un adversar asemănător ca stil de joc cu echipele pe care România le va întâlni în grupa de calificare.
Nu s-a mai ajuns până acolo, deoarece FRF a acceptat un amical cu Algeria, pe 4 iunie, la Geneva, o formaţie africană care nu pare să fie făcut din acelaşi „aluat” cu nicio echipă europeană. În toată această ecuaţie, Mircea Sandu a privit nepăsător, deşi putea să bată cu pumnul în masă şi să spună ”acesta e programul naţionalei şi aia e”. Atitudinea actualului preşedinte al FRF a fost însă una de detaşare, el oricum dând senzaţia că abia aşteaptă să plece din funcţie şi nedorind să-şi lege numele de înlăturarea sau măcar de „tragerea de urechi” a lui Piţurcă. Cu siguranţă şi poziţia lui Sandu i-a permis lui Piţurcă izolarea la care a recurs, el încasând peste 100.000 de euro, din salariu, fără a mişca un deget pentru echipa naţională în ultimele trei luni. Şi fără a trece pe la Federaţie, teoeretic, locul său de muncă. Acolo unde s-a aşternut un strat gros de praf peste biroul lui.

Următoarea acţiune a echipei naţionale este amicalul cu Argentina, de pe 5 martie

Cât e de fapt clauza de reziliere?
Se spune că despărţirea de Piţurcă ar costa 1,5 milioane de euro, bani în care sunt incluse despăgubiri atât pentru selecţioner cât şi pentru stafful său. Nimeni, în afara lui Mircea Sandu, nu ştie însă cu adevărat toate clauzele din contractul lui de muncă şi, neoficial, s-ar părea că daunele ce ar trebui plătite lui Piţi şi alor săi ar fi de fapt chiar mai mari. De aici şi dorinţa „Naşului” de a lăsa problema demiterii lui Piţurcă pe umerii celor care vor veni în urma sa.

Ce s-a întâmplat de când s-a ascuns Piţurcă

Mutu a revenit în liga I după 14 ani, semnând cu Petrolul.
Sănmărtean s-a transferat de la FC Vaslui la Steaua.
Mihai Stoica a scăpat de emoţii în „Dosarul transferurilor”, fiind achitat.
Bourceanu a lăsat Steaua pentru turcii de la Trabzonspor.
Grigoraş a plecat de la CFR Cluj şi în locul lui a venit Miriuţă.
Răzvan Lucescu a fost dat afară de la El Jaish, din Qatar.
Rusescu dă gol după gol pentru Sporting Braga.
Tamaş şi-a găsit echipă în liga a II-a engleză, la Doncaster.
Gino Iorgulescu i-a dat afară de la LPF pe toţi acoliţii lui Dumitru Dragomir.
 
 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite