Viaţa în Germania în plină pandemie: „Purtăm mască până când vrem să mâncăm!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manuel Neuer a explicat, în detaliu, ce înseamnă viaţă de fotbalist în pandemie
Manuel Neuer a explicat, în detaliu, ce înseamnă viaţă de fotbalist în pandemie

Germania a fost prima ţară din Europa care a reuşit să controleze răspândirea coronavirusluui şi să dea drumul la revenirea la normalitate. CNN a explicat cum a fost posibilă această victorie nemţească.

Pentru Bayern Munchen, e ca şi cum pandemia nici n-a existat! Când sezonul s-a întrerupt, la începutul lunii martie, bavarezii aveau şase victorii la rând, în toate competiţiile.

Când au revenit pe teren, după o pauză de 70 de zile, s-au comportat ca nişte roboţi! Între 17 mai şi 16 iunie, adică exact într-o lună, trupa pregătită de Hans-Dieter Flick (55 de ani) a bifat opt partide, şapte în Bundesliga şi una în Cupa Germaniei, şi le-a câştigat pe toate! Iar victoria de marţi seară, 1-0 pe terenul celor de la Werder Bremen, a însemnat câştigarea celui de al 8-lea titlu consecutiv, în Bundesliga. Şi „aspiratorul de trofee“ al bavarezilor le mai poate aduce, în această stagiune, şi Cupa Germaniei, în condiţiile în care Bayern urmează să joace finala, cu Bayer Leverusen, la 4 iulie. Iar pe plan european, echipa aşteaptă anunţul UEFA, privind continuarea sezonului, în Liga Campionilor, unde nemţii sunt ca şi calificaţi în sferturi, după ce au spulberat Chelsea, la Londra, scor 3-0, în prima manşă.

Aşadar, „noua realitate“, cea pe care se bate moneda atât de mult după pandemie, e aceeaşi pentru Bayern, care bate tot, în continuare. Există, totuşi, o mică, mare diferenţă: înainte, bavarezii făceau spectacol, în faţa unor tribune arhipline, acum, ei joacă ceea ce nemţii numesc „fotbal-fantomă“, cu referire la absenţa fanilor de pe stadioane. Cum e percepută această schimbare de către un jucător de top, obişnuit cu atmosfera electrizantă a marilor meciuri şi cu presiunea publicului? A explicat portarul celor de la Bayern, Manuel Neuer (34 de ani), pentru CNN.

„E un mare avantaj: comunicarea pe teren“

„Te poţi obişnui cu orice. Peste tot în lume, oamenii au fost nevoiţi să facă anumite ajustări, în viaţa lor de zi cu zi şi asta le-a afectat şi joburile. Iar jobul nostru e să jucăm fotbal. Nu o situaţie ideală, să joci cu tribune goale, dar există şi avantaje. Comunicarea pe teren s-a îmbunătăţit mult! E un avantaj uriaş faptul că tot ce vorbeşti pe teren se va şi auzi! Jucătorii se ajută în felul acesta şi ai mult de câştigat, de pe urma acestei comunicări“, a afirmat Neuer.

Campion mondial cu Germania în 2014, portarul a subliniat că reluarea fotbalului depăşeşte graniţele unui simplu joc, în această perioadă. „Aici, nu vorbim doar despre dorinţa noastră de a juca. Vorbim despre jobul nostru. Şi apoi alte locuri de muncă, existente în cadrul cluburilor, depind de noi. Ştim că avem o mare responsabilitate şi că trebuie să respectăm normele sanitare, pentru ca jocul să poate continua. Cred că, până acum, toţi jucătorii din Bundesliga s-au descurcat exemplar, în noile condiţii şi sperăm că trendul va continua. Cred că întrecerea noastră internă, pentru că a fost primul mare campionat care s-a reluat, va reprezenta un exemplu pozitiv şi pentru celelalte campionate, care pot urma modelul nostru“, a continuat Neuer.

„Purtăm mască, până începem să mâncăm“

Chiar dacă, în prima etapă de după pauza cauzată de pandemie, a existat o echipă de liga a doua, Dynamo Dresda, care a intrat în carantină, timp de 14 zile, având doi jucători infectaţi, la ultimul control, în rest, Bundesliga, la nivelul primelor două ligi, s-a jucat, fără partide amânate. Neuer a dezvăluit că această situaţie a fost posibilă, datorită modului în care au fost respectate normele sanitare.

„Avem permisiunea de a merge la stadion, la centrul nostru de pregătire şi acasă. În avion şi în autocar, respectăm distanţarea fizică. La masă, când suntem în cantonament, mâncăm singuri, separaţi unii de alţii. Iar masca o purtăm, până când vrem să începem să mâncăm. Toate normele sanitare le respectăm, până ajungem acasă. Şi nici atunci, nu putem ieşi la restaurant sau la magazin, ca să facem cumpărături. Cu siguranţă, respectarea normelor înseamnă un efort suplimentar, dar n-avem de ales. Aşa cum am spus, e vorba de jobul nostru“, a concluzionat portarul german.

32 de meciuri a jucat Manuel Neuer în actuala stagiune din Bundesliga, fiind integralist cu cele 2.880 de minute adunate.  

Bundesliga, etapa a 32-a, Top 5

1. Bayern Munchen 76 de puncte

2. Dortmund 66p*

3. Leipzig 62p*

4. Gladbach 59p

5. Leverkusen 57p*

*A jucat un meci mai puţin

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite