Kamila Valieva, umplută cu substanţe la 15 ani: Americanii explică ce au încercat ruşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

În proba furnizată de Kamila Valieva (Rusia) au fost găsite, de fapt, trei substanţe care pot îmbunătăţi anduranţa şi performanţa sportivă. Ce-i drept, doar una e interzisă, dar, chiar şi aşa, specialiştii sunt şocaţi că o minoră se află în această situaţie.

Kamila Valieva, considerată o patinatoare genială, poate câştiga, astăzi, a doua ei medalie de aur, la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing.

La o săptămână după ce a triumfat alături de colegele ei, în concursul pe echipe, astăzi (ora 12.00, Eurosport, TVR), rusoaica va intra pe gheaţă, fiind favorită la încă un aur, de această dată, în proba individuală. Şansele Kamilei la locul 1 au crescut după ce a obţinut, marţi, cel mai bun punctaj, în runda preliminară. După concursul de astăzi, ierarhia finală va fi alcătuită din punctajul cumulat al celor două probe (marţi şi joi).

Din păcate, deocamdată, toate rezultatele obţinute de Valieva sunt cu un asterisc lângă. Care denotă că ele sunt în stand-by, validarea lor depinzând de ancheta privind presupusul ei caz de dopaj. Care se va finaliza după JO 2022.

WADA

Ce efecte au substanţele găsite?

După concursul de marţi, primul pentru Kamila după izbucnirea scandalului de dopaj, rusoaica a părăsit gheaţa, plângând. Şi fără a oferi declaraţii. A fost o imagine dureroasă, care demonstrează presiunea inumană care apasă, în această perioadă, pe umerii unei puştoaice de 15 ani.

Potrivit informaţiilor obţinute de jurnaliştii de la „New York Times“, în proba recoltată de la Valieva, la data de 25 decembrie, s-a găsit o substanţă interzisă, vorbim despre Trimetazidina, plus încă două, Hipoxen şi L-carnitină, care nu sunt interzise de Agenţia Mondială Antidoping (WADA).

Toate cele trei substanţe se regăsesc în medicamentele administrate pentru tratarea problemelor cardiace. Iar Valieva, când a fost audiată în weekend de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), a spus că aceste substanţe au ajuns în organismul ei pentru că, din greşeală, a luat medicamentele prescrise pentru bunicul ei.

Specialiştii care urmăresc acest caz, dar şi oficiali ai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), sunt însă sceptici în privinţa explicaţiei date de Kamila. Toţi sunt de acord că e foarte ciudat ca atâtea substanţe să fie găsite în organismul unei fetiţe de 15 ani. 

Tygart

Travis Tygart (foto), care conduce Agenţia Americană Antidoping (USADA), a explicat pentru „New York Times“ ce îi dă de gândit, în acest caz. „La Valieva, vorbim despre o combinaţie triplă de substanţe. Dintre care două pot fi folosite, iar una e interzisă. Pare a fi un mix prin care s-a urmărit creşterea anduranţei, reducerea oboselii şi un consum mai eficient al oxigenului de către organism“, a declarat oficialul american.

CITEŞTE ŞI:

Imagini de necomentat: Valieva a plâns în hohote când a aflat că a ratat podiumul olimpic VIDEO

Catastrofa Valieva: Rusoiaca a dezamăgit în finala olimpică, pierzând podiumul

Valieva, cobaiul ruşilor: Ce efecte au substanţele care i-au fost găsite în organism

Inocenţă furată: Cum ar fi ajuns o substanţă interzisă în organismul lui Valieva, o fetiţă de 15 ani

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite