Usain Bolt a grăbit şi regulile startului fals: atletul a generat schimbări în regulamentul concursurilor de atletism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Usain Bolt, cel mai rapid om de pe Planetă. FOTO Mediafax
Usain Bolt, cel mai rapid om de pe Planetă. FOTO Mediafax

Pericolul ca o mişcare involuntară să strice cursa unui atlet este de domeniul trecutului. Ultima ediţie a Jocurilor Olimpice a venit cu un nou regulament, benefic pentru sportivi.

Regula startului fals este un subiect extrem de controversat în competiţiile sportive, cu precădere în cele de atletism. Iniţial, dacă atleţii se mişcau în blocstart, riscau descalificarea din probă. Asociaţia Internaţională a Federaţiilor Atletice (IAAF) a schimbat regulile înaintea Jocurilor Olimpice de la Londra.

Conform noului regulament, sportivii care se mişcă în blocstart sunt protejaţi de o eliminare, atât timp cât nu ridică picioarele din suporturi sau mâinile de pe sol. În trecut, oficialii curselor erau cei care decideau dacă atletul va fi sau nu eliminat.

Modificarea regulamentului are la bază celebrul moment al eliminării lui Usain Bolt din cursa de 100 de metri, de la Campionatul Mondial din Coreea de Sud. Atunci, multiplul campion olimpic a pornit greşit în 2011, iar oficialii jocului nu au tolerat acest lucru. Astfel, noua regulă reduce din presiunea la care sunt supuşi sportivii la start şi le permite să se concentreze în privinţa cursei.

Totuşi, mişcarea în blocstart care provoacă un deranj major sau întârzie începerea cursei, este considerată conduită improprie şi e penalizată cu un cartonaş galben. De asemenea, sportivul este eliminat din cursă la două astfel de erori, precum în fotbal.

Jon Drummon, antrenorul american devenit celebru după protestul din 2003, când a fost eliminat pentru un start fals pe care îl neagă, este de părere că o astfel de schimbare era necesară. Pe de altă parte, acesta este de părere că vechea regulă era cea mai corectă. Conform acesteia, primul start fals era acordat tuturor sportivilor, iar cel de-al doilea atrăgea eliminarea sportivului care comitea abaterea de la regulament.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite