Uruguayul aduce la Bucureşti Generaţia de Aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edinson Cavani, vedeta lui Napoli  şi a Uruguayului
Edinson Cavani, vedeta lui Napoli şi a Uruguayului

România va întâlni miercuri, pe Arena Naţională, una dintre cele mai bune naţionale din lume.

Dacă naţionala noastră este într-o perpetuă reconstrucţie, uruguayenii se pot mândri cu una dintre cele mai tari echipe din istorie. Cu siguranţă chiar cea mai tare,  excluzând din ecuaţie perioada romantică a fotbalului în care naţionala celestă a cucerit două titluri mondiale (1930 şi 1950).

În ultimul clasament dat publicităţii de FIFA, Uruguayul este pe locul patru, după Spania, Germania şi Olanda, adică exact aceeaşi poziţie pe care s-a clasat şi la Mondialul din 2010 din Africa de Sud.

„Cavani? 100 de milioane"

La fel cum românii străluceau în campionatele tari din Vestul Europei în perioada noastră de glorie,  a anilor '90, forţa actualei naţionale a Uruguayului o dau jucătorii care fac furori în ligile din Occident. De altfel, niciun fotbalist din naţională nu evoluează în ţara natală, majoritatea activând în Europa. E suficient să amintim doar trei atacanţi, Diego Forlan, Luis Suarez şi Edinson Cavani, cotaţi cu toţii la aproape 70 de milioane de euro.

Click pe infografie pentru a mări



Iar starul lui Napoli face şi mai mult, cel puţin pentru preşedintele echipei din sudul Italiei, Aurelio de Laurentiis, care a fixat un preţ prohibitiv pentru perla echipei sale: „Dacă vreun club e interesat de Cavani trebuie să ştie că negociem doar de la 100 de milioane de euro în sus".  Chiar şi aşa, Chelsea a avut o tentativă firavă de a-l aduce în această iarnă, însă tratativele au fost repede îngheţate de napoletani, mai ales în condiţiile unui duel direct între cele două echipe în Liga Campionilor.

infografie

Explicaţiile succesului

Cum reuşeşte totuşi o ţară cu doar 3,5 milioane de locuitori să strângă atâţia fotbalişti de top? Explică Edinson Cavani: „Oamenii spun că uruguayenii au în sânge spiritul «garra charrua»". Este un termen folosit de sud-americani pentru a simboliza ambiţia de a învinge un adversar care, teoretic, îţi este superior. Dar, pe lângă explicaţiile spirituale, sunt şi unele de ordin tehnic.

Începând cu 2006, selecţionerul Oscar Tabarez, desemnat de FIFA cel mai bun antrenor de echipe naţionale al anului 2011, a dezvoltat un program de urmărire atentă a jucătorilor pe teren şi în afara lui. Căutând anumite caracteristici, cum ar fi combativitatea, caracterul, spiritul de luptă,  Tabarez a reuşit să creeze la naţională ceea ce Răzvan Lucescu ar numi „un grup unit", capabil să se bată de pe picior de egalitate cu orice adversar din elita fotbalului.

52 este locul pe care România îl ocupă în clasamentul FIFA. Uruguay e pe patru.

Ai noştri, doar rezerve

În comparaţie cu naţionala celestă, tricolorii români sunt cu mult în urmă. Cel mai bine cotat fotbalist e Torje, la şase milioane de euro, dar el e mai mult rezervă la Udinese. Iar într-o situaţie asemănătoare se regăsesc Marica, Pantilimon, Raţ sau Tamaş, în vreme ce Săpunaru a reintrat în graţiile antrenorului de curând. Cum Mutu şi-a pierdut strălucirea la o echipă mică, precum Cesena, se poate spune că singurii români care mai ţin steagul sus în Europa la ora actuală sunt Ştefan Radu (Lazio), Bănel Nicoliţă (Saint - Etienne) sau Goian (Glasgow Rangers).

Primul meci, la Mondiale

Partida de miercuri va fi abia a cincea din istoria confruntărilor româno - uruguayene. Primul meci s-a disputat la întâiul Mondial din istorie, în 1930, jucat chiar în Uruguay. După un drum de mai multe săptămâni cu vaporul Conte Verde, naţionala noastră  a câştigat partida cu Peru, dar a pierdut apoi cu 4-0 în faţa ţării-gazdă, susţinută de 50.000 de oameni. Apoi, au mai fost trei amicale: 1-0 pentru România, la Bucureşti (1966), 1-1 la Montevideo (1967) şi un succes al sud-americanilor la Los Angeles, în 2006, scor 2-0.

„Celeştii" au 20 de titluri

Din punctul de vedere al numărului de competiţii oficiale câştigate, Uruguayul este pe primul loc în lume, având 20 de trofee, la fel ca şi Brazilia. Naţionala celestă are în palmares două Cupe Mondiale, 15 Copa America (echivalentul Campionatului European), două Cupe Olimpice şi o Cupă a Jocurilor Pan Americane. 

Fotbaliştii români cei mai valoroşi

Gabriel Torje    Udinese    6
Ştefan Radu    Lazio    5
Cristi Săpunaru    FC Porto    4,7
Costel Pantilimon    Man. City    4,5   
Adrian Mutu    Cesena    2,5
Bănel Nicoliţă    Saint-Etienne    2,5
Ciprian Marica    Schalke 04    2

Cifra reprezintă cota de piaţă a jucătorului, în milioane de euro, conform transfermarkt

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite