UPDATE IHF anunţă că echipa feminină de handbal a României va juca în preliminariile JO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Internaţională de Handbal (IHF) a clarificat situaţia echipelor calificate în turneele preliminare ale Jocurilor Olimpice de la Londra, de anul viitor. Naţionala feminină a României se numără printre acestea graţie medaliei de bronz de la Campionatul European din 2010, "prinzând" astfel primul loc atribuit Europei, din două posibile.

La turneele preolimpice se califică echipele care ocupă locurile 2-7 la Campionatul Mondial din Brazilia. Printre cele opt sfertfinaliste ale competiţiei din America de Sud, stabilite în urma meciurilor de duminică şi luni, se numără ţara gazdă, care este campioana Americii, şi Norvegia, campioana Europei, care sunt deja calificate direct la JO de la Londra.

În acest caz, celelalte şase echipe calificate în sferturi, Rusia, Croaţia, Danemarca, Spania, Angola şi Franţa, au obţinut biletele pentru turneele preolimpice, iar cea care va câştiga Mondialele obţine participarea directă pentru JO de la Londra. Astfel, pentru turneele preolimpice mai rămâne un loc, ce revine Suediei, care a încheiat pe poziţia a noua la CM. Pe lângă echipele de mai sus, fiecare continent mai beneficiază de cel puţin un loc, stabilit pe baza clasamentelor competiţiilor proprii, şi mai poate primi încă unul dacă se numără printre cele mai bune două confederaţii de la CM.
"Fiecare continent are un loc alocat pentru aceste turnee (n.r. - de calificare la JO). Japonia reprezintă Asia ca vicecampioană continentală, Argentina reprezintă continentul american ca vicecampioană, iar România reprezintă Europa ca medaliată cu bronz la Euro 2010 (n.r. - pentru că Norvegia este calificată direct, iar Suedia, vicecampioana europeană, a obţinut participarea în urma locului 9 ocupat la CM), iar participanta africană va fi decisă la începutul anului viitor (n.r. - când este programat Cupa Africii)", se arată pe site-ul IHF.

Până în prezent sunt calificate la JO echipele Norvegiei (campioană europeană), Brazilei (campioana Americilor), Coreea de Sud (campioana Asiei) şi Marea Britanie (ţara gazdă). Un bilet direct pentru Londra va obţine şi campioana Africii. Turneele preolimpice vor avea loc între 25 şi 27 mai, iar cele mai bune trei echipe clasate la CM din Brazilia, care nu au "biletele" pentru Londra, le vor găzdui.

Preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu, a declarat că România păstrează şanse de a evolua la Jocurile Olimpice, dar admite că acest obiectiv va fi mai greu de realizat. "Beneficiem de acest bonus graţie medaliei de bronz de anul trecut, de la Europene, şi mergem la turneele de calificare la JO. Vom participa în grupa a 3-a, care va fi găzduită de echipa de pe locul trei de la Mondiale şi din care vor merge la Jocurile Olimpice primele două clasate. Cred că vom avea şanse. După CM din Brazilia, echipa este încă, din fericire, în obiectivul de calificare la Jocurile Olimpice, doar că acesta va fi, probabil, mai greu de realizat", a declarat Cristian Gaţu.

Naţionala de handbal feminin a României a încheiat Campionatul Mondial din Brazilia pe locul 13, potrivit clasamentului dat publicităţii de IHF, după disputarea meciurilor din optimile de finală, fază în care tricolorele au fost eliminate.
România a fost învinsă luni, de Croaţia, cu 28-27 (15-18), ratând calificarea în sferturile de finală.

ORA 19.00. Este adevărat, însă, că România nu se va număra printre cele trei ţări care vor organiza turnee de calificare, ceea ce reprezintă, din start, un handicap. Din acest motiv, lupta pentru primele două locuri se anunţă acerbă.

Iată cine va merge la turneul olimpic de handbal de la Londra, la feminin:

1 loc - reprezentativa ţării gazdă (Marea Britanie)

1 loc - campioana mondială din 2011

4 locuri - câştigătoarele competiţiilor continentale (Asia, Africa, America şi Europa). În această situaţie sunt Coreea de Sud, Brazilia şi Norvegia - Angola va câştiga, probabil, Cupa Africii. Toate aceste echipa s-au calificat în sferturile de finală ale CM.

În cazul în care viitoarea campioană mondială a cucerit şi titlul continental, la JO va merge echipa clasată pe locul 2 la competiţia continentală.
6 locuri - primele două clasate în cele trei turnee de calificare.

La acestea vor participa următoarele echipe:

Turneul 1: locul 2 la CM 2011, locul 7, echipa A (*), echipa D (*)

Turneul 2: locul 3 la CM 2011, locul 6, echipa B (*), echipa A (**)

Turneul 3: locul 4 la CM 2011, locul 5, echipa C (*), echipa B (**)

Echipa A(*) - Acest loc va fi atribuit continentului a cărui echipă câştigă titlul la CM 2011. El va reveni echipei care nu este calificată prin clasarea între locurile 2 şi 7 la CM şi care a avut cea mai bună poziţionare la campionatul continental după câştigătoarea titlului, care merge direct la JO

Echipa B(*) - Acest loc va fi atribuit continentului a cărui reprezentantă a ocupat locul 2 la CM 2011. El va reveni echipei care nu este calificată prin clasarea între locurile 2 şi 7 la CM şi care a avut cea mai bună poziţionare la campionatul continental după câştigătoarea titlului, care merge direct la JO

Echipa C(*) - Acest loc va fi atribuit continentului a cărui reprezentantă a ocupat locul 3 la CM 2011. El va reveni echipei care nu este calificată prin clasarea între locurile 2 şi 7 la CM şi care a avut cea mai bună poziţionare la campionatul continental după câştigătoarea titlului, care merge direct la JO

Echipa D(*) - Acest loc va fi atribuit continentului a cărui reprezentantă a ocupat locul 4 la CM 2011. El va reveni echipei care nu este calificată prin clasarea între locurile 2 şi 7 la CM şi care a avut cea mai bună poziţionare la campionatul continental după câştigătoarea titlului, care merge direct la JO

Echipa A (**) - Acest loc va fi atribuit continentului a cărui echipă câştigă titlul la CM 2011 în plus faţă de Echipa A(*). El va reveni echipei care nu este calificată prin clasarea între locurile 2 şi 7 la CM şi care a avut cea mai bună poziţionare la campionatul continental după câştigătoarea titlului, care merge direct la JO, şi a doua clasată.

Echipa B (**) - Dacă o reprezentantă a Oceaniei termină între locurile 8 şi 12 la CM, acest loc va reveni celei mai bine claste la Campionatului Oceaniei care nu a obţinut calificarea. În caz contrar, acest loc va fi atribuit continentului a cărui reprezentantă a ocupat locul 2 la CM 2011 în plus faţă de Echipa B(*). El va reveni echipei care nu este calificată prin clasarea între locurile 2 şi 7 la CM şi care a avut cea mai bună poziţionare la campionatul continental după câştigătoarea titlului, care merge direct la JO, şi ocupanta locului 2.

Dacă una sau mai multe echipe care vor termina între locurile 2 şi 7 la CM sunt deja calificate la JO, echipa care va termina pe 8 sau mai jos vor avea dreptul de a participa la turneele de calificare.

Între echipele calificate în "sferturi" la CM se numără campioanele Europei (Norvegia) şi Americii (Brazilia), care sunt deja calificate. În aceeaşi situaţie este şi Coreea de Sud, campioana Asiei, care a fost eliminată, dar este mai bine clasată decât România, care a terminat pe 13. Aflate printre primele 8, Angola va ajunge la Londra dacă va câştiga Cupa Africii, programată în februarie viitor.

Calificarea unei echipe din Europa în finala CM va face ca "Bătrânul Continent" să mai califice două echipe în turneele preliminare ale JO 2012: A(*) şi A(**) - dacă va câştiga titlul mondial sau B(*) şi B(**) dacă va disputa doar finala. În ultimul caz, B(**) ar reveni Europei pentru simplul motiv că Australia, singura reprezentantă a Oceaniei la CM din Brazilia, nu s-a clasat între locurile 8 şi 12.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite